ultratriatlon-kaland

2018.08.17. 00:17

Azért nem a víz az úr!

A svájci ultra­triatlon sportnovella-sorozatunkat ott hagytuk abba, hogy szerdán este hat órakor a pazar környezetben található buchsi uszodában a 15 fős mezőny megkezdte vízi küzdelmeit, amelynek keretében 38 kilométert kellett teljesíteni szűk 25 óra alatt. Örömmel jelentjük: a magyar trió mindhárom tagja, köztük a dunaújvárosi Pötör Zoltán is sikerrel távozhatott az uszodából. Az ultratriatlon-kaland egyharmadát tehát már kipipálhatjuk.

Szabó Szabolcs

Vége! Pötör Zoltán teljesítette a 38 kilométeres úszótávot Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A szerdai rajton szinte hazai medencében érezhette magát Pötör Zoltán, Mindum Károly (Pécs), és Szabó Zoltán (Százhalombatta), hiszen népes magyar szurkolótábor verődött össze a Swissultra 2018 rajtjára. Érkezett még erősítés otthonról, de egy Svájcban élő magyar család is útra kelt, hogy biztassa a kedvenceket. Mint lapunknak elmondták, már három éve kísérik figyelemmel a Swissultra magyarjait. Zúgott is a „hajrá magyarok” a medence mellől. A biztatásra szükség is volt bőséggel, hiszen 38 hosszú kilométer várt a triatlonistákra. Remek kisregényt lehetne abból kerekíteni, hogy miként is éli meg és teljesíti e roppant erőpróbát jelentő kihívást a sportoló és az őt kísérő, segítő csapat. Terjedelmi korlátok miatt most legyen elég annyi: igazi nemzetközi családdá alakult éjszakára az egész mezőny és a stáb. Az erőt a megannyi frissítő gél, sportital, speciális és olykor igazán házias ételek mellett főként a túlélésre berendezkedett triatlonoshumor szolgáltatta.

Vége! Pötör Zoltán teljesítette a 38 kilométeres úszótávot Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A nem túl gyakori pihenés pauzái alatt Pötör Zoltán például igazi stand up címes produkciókat adott elő, így tartva ébren önmagát, másrészt a frissítéssel megbízott szakembergárdáját. A hajnali holtpont(ok) után a reggeli napsütés újabb energiával töltötte fel a mezőnyt. A legfrissebb és egészen döbbenetes időt produkáló orosz Vlagyimir Matvejev például 12 óra 19 perc alatt tudta le a 38 kilométert. A magyar kontingensből először Mindum Károlynak mutatták fel a szervezők a 38-as táblát, majd érkezett Szabó Zoltán is, akit csak annyival fogadott Makai Gábor, a DTSE elnöke, hogy akkor most már megérdemelten indulhat a strand csúszdája felé a százhalombattai sportember.

Étkezés éjszaka a medencében

Az újvárosi hívek természetesen leginkább már Pötör Zoltánt várták a parton, akinek motivációként az utolsó 2500 méteres szakaszra egy extra adag csirkepörköltet is beígértek. Ultratriatlonistánk pedig kis túlzással a világ másik felére is elúszna egy jófajta perkeltért, így nem is volt kérdés, hogy behúzza a finálénak számító métereket.

 

A DTSE (Dunaújvárosi Triatlon Sportegyesület) sportolója végül 20 óra 31 perc 50 másodperc után szállhatott ki végleg a medencéből. Az első szárazföldi lépések után Pötör üzent is: akkor kedden az uszodában találkozunk…

Ám előtte még akad néhány feladvány, jelesül az 1800 kilométernyi kerékpáros táv abszolválása. Ehhez azonban feltöltés is szükségeltetik, amint már kitartó olvasóink is sejthetik: a gratulációk mellett érkezett is az a bizonyos pörkölt.

38 kilométernyi medencézés után bizonyára édes lenne a pihenés, de nem a Swissultrán, a magyar trió már tegnap délután bringára is pattant. Indulhatott a második nagy etap, hogy érzékeltessük, mit is jelent ez: olyan mintha eltekernénk Münchenig, utána pedig vissza Dunaújvárosba. Tehát kétkeréken töltik majd következő napjaikat versenyzőink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában