A továbbjutás biztosítva, fókuszban a negyeddöntő

2018.07.20. 21:35

Egy igazi csapatépítő győzelemnek számított

Első nagy diadalát aratta csütörtökön este a magyar női válogatott a vízilabda Európa-bajnokságon. Az oroszok legyőzése egyben azt is jelentette, hogy az utolsó fordulótól függetlenül már biztosan negyeddöntős az együttes.

Gallai Péter

Horváth Brigitta (b) óriási csatában egy orosszal – nagy győzelmet arattak Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Bíró Attila szövetségi kapitány alakulata a világ- és olimpiai bajnoki harmadik oroszokat kiváló csapatjátékkal, remek védekezéssel – hét gólon tartottuk őket, ami elég beszédes – nyert egy találattal. Azon túl, hogy az Eb első nagy skalpját szerezte meg a válogatott, a folytatásra nézve remek hír: a spanyolok elleni vereséghez képest sokat javultunk, ugyan még akadtak hibák, de a negyeddöntő előtt ez mindenképpen bizakodásra ad okot.

Horváth Brigitta (b) óriási csatában egy orosszal – nagy győzelmet arattak Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

– Azt mondtam a lányoknak, hogy játsszunk olyan jó meccset, amely hétfőre, a negyeddöntőre bárki ellen esélyessé építi fel a csapatot. Tíz gól alatt tartani ezt az orosz csapatot komoly fegyvertény, ez kevés csapatnak sikerül, a védekezéssel elégedett lehetek, de a támadásban bizony van még hiányérzetem. Az emberelőnyös helyzetek javításán van még javítanivaló. Az viszont biztos, csapatépítő volt ez a győzelem – értékelt a kapitány.

A gárda szombaton biztos továbbjutóként a németek ellen zárja a csoportot, ami szintén a kötelező győzelem kategória. Az első helyre már nem lesz esélyünk, és a spanyol–orosz rangadó függvénye, hogy a második vagy a harmadik helyen zárunk. Ennek alapján kapunk ellenfelet a másik csoportból, amelyet az utolsó kör előtt a görögök vezetnek (12 pont), a hollandok (10), az olaszok (7) és a franciák (6) előtt. Az utolsó körben olasz–francia és görög–holland összecsapást rendeznek, tehát közülük kapunk majd ellenfelet a negyeddöntőre.

Egyébként a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics összesen egy csapatnyi játékost adott a kontinenstornára, ugyanis a négy magyar válogatott – Gurisatti Gréta, Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya – mellett Lara Luka a szerb, Geraldine Mahieu a francia, Laura Aarts pedig a holland nemzeti együttessel szerepel az Eb-n. A nulla pontos szerbek a mieink csoportjából már nem juthatnak tovább, de a másik két légiós még szembetalálkozhat csapattársaival a folytatásban.

 

A férfiak a második helyen zártak

Férfiválogatottunk utolsó csoportmérkőzésén pénteken 4-4-et játszott Németországgal, így második helyen jutott tovább. Előtte a grúzokat 12-5-re győztük le, majd jött egy nagy pofon az olaszoktól: 12-5-ös vereség. „Abból indulok ki, hogy profi sportolókkal dolgozom, egy vereséget legkésőbb másnap le kell zárni. Az biztos, hogy döcög valami. Előfordul ez a legnagyobb csapatokkal is, de azt várom, hogy reakciók jöjjenek a következő napon. Mindenki hozzá tud ehhez tenni, most extrát Vogel Soma és a védők nyújtottak. Ha megjönnek a gólok, akkor sok gól jön” – értékelt Märcz Tamás kapitány a lefújás után az M4 Sportnak. A nyolc közé jutásért vasárnap Hollandia lesz az ellenfél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában