Az idei eddigi, egymás ellen játszott mérkőzések alapján egál az állás

2018.07.22. 21:45

A negyeddöntőben az olaszok lesznek az ellenfelek

Hozta a kötelezőt a magyar női vízilabda-válogatott az Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzésén, s miután a spanyolok is nyertek az oroszok ellen, a második helyen zártunk. Így pedig ma 18.30 órától az olaszokkal találkozunk a negyeddöntőben.

Gallai Péter

A szombati volt az a találkozó, amikor elég, ha leírjuk a végeredményt, ami mindent elmesél: Magyarország–Németország 26-1. Női csapatunk ezzel zárta csoportküzdelmeit a kontinenstornán. Ha már valamiféle elemzést próbálunk tenni, akkor azt emelhetjük ki, hogy a csapat komolyan vette a meccset, próbált végig dinamikusan játszani az „edzésen”. Ahol két, izgalomra okot adó esemény volt: lőnek-e gólt a németek, illetve nálunk minden mezőnyjátékos? Nos, a dunaújvárosi Garda kivételével mindenkinek sikerült, a legeredményesebb Gurisatti Gréta volt öt góljával, aki Keszthelyi Ritával együtt az Európa-bajnokság góllövőlistáján jelenleg a második tizenhat találattal.

Miután a csoportunk döntőjén a házigazda spanyolok egy góllal nyertek az oroszok ellen, így eldőlt, hogy a második helyen zárunk és a másik ág harmadikjával, az olimpiai ezüstérmes olaszokkal találkozunk hétfőn este. Az első spanyolok a negyedik franciákkal (náluk csapatkapitány a DUE-Maarsk légiósa, Mahieu), amíg a harmadik oroszok a második görögökkel játszanak, a másik csoportban győztes Hollandia pedig a németekkel. A németalföldiek görögök elleni csoportdöntőjén a dunaújvárosi klub kapusa, Laura Aarts ötven százalék felett védett, és megfogott két büntetőt is.

A Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics játékosa, Gurisatti Gréta második helyen áll a kontinenstorna góllövőlistáján, ennek ellenére a kapitány egyelőre többet vár tőle Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

De vissza a magyar válogatotthoz! A vasárnapi sajtóbeszélgetésen Bíró Attila szövetségi kapitány elmondta, elsősorban támadójátékban kell javulnia a címvédő csapatnak ahhoz, hogy legyőzze az olaszokat. Akiket minimálisan esélyesebbnek tart, de csak azért, mert náluk csupán egy változás történt a tavalyi világbajnoksághoz képest, tehát jóval összeszokottabbak. Egyébként az idén egymás ellen játszott meccsek mérlege pont ötven százalék: Voloszban az Európa-kupa selejtezőjében 11-9-re nyertünk, a sorozat hatos döntőjében 7-6-ra az ellenfél győzött, az Eb előtti felkészülési tornán Rotterdamban pedig 9-9 lett az eredmény.

A férfiak nyertek, jönnek a szerbek

A magyar válogatott bejutott a negyeddöntőbe a barcelonai Európa-bajnokságon: Märcz Tamás együttese vasárnap a nyolc közé jutásért rendezett mérkőzésen legyőzte a holland csapatot.

Magyarország–Hollandia 12-9 (5-4, 4-2, 2-1, 1-2)

Magyarország: Nagy V. – Vámos 4, Mezei, Jansik D., Kovács G., Erdélyi 1, Bátori 1. Csere: Angyal 1, Manhercz, Zalánki 3, Bedő, Pohl 2. A magyar csapat kedden 17 órakor a címvédő, valamint olimpiai bajnok szerb csapattal találkozik

A magyar válogatottnál az első egy hét alatt látható a fejlődés, amennyiben ez nem áll meg és a védekezés mellett támadásban is hatékonyabbak leszünk, akkor bőven van keresnivalónk. Ehhez az is kell, hogy Keszthelyi mellé többen felnőjenek eredményességben. – Az egyik ilyen lehet Gurisatti, akinek hatalmas az önbizalma, nagy tehetsége a magyar női vízilabdának, viszont én egyelőre többet várok tőle, de folyamatosan benne van a gól, és a lehetősége annak, hogy vezéregyéniséggé váljon. Olyan csapatunk van itt Barcelonában, akiben benne van a fejlődési ív. Eddig két komoly meccsünk volt – a spanyolok ellen közepes játékkal kikaptunk, az oroszok ellen összeszedettebb védekezéssel nyertünk, amíg most remélhetőleg jobb támadójátékkal előrukkolva sikerül győznünk. Tipikus egygólos meccs lehet, amelyen nagyon higgadtnak kell maradnunk – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány.

Nagy kérdés lesz az is, a játékvezetők mennyire engedik majd az olasz „színházat” érvényesülni, riválisunk nem fél bevetni az ilyen eszközöket sem, emellett az egyik legverekedősebb csapat, így kompenzálják az esetleges fizikai hátrányukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában