Szövetségi döntés

2024.06.12. 16:32

A DKKA megkapta az NB I-es indulási jogot a következő szezonra is

Az előző szezon eredménye, illetve a jóváhagyott klublicenc-kérelme alapján a következő szezonban is a női kézilabda első osztályban indulhat a Dunaújvárosi Kohász.

Gallai Péter

Szalai Babették a nyolcadik helyen zárták a szezont

Fotó: Laczkó Izabella

A Magyar Kézilabda Szövetség az NB I-ben való szereplésre a 2023/24-es NB I-es bajnokságok végeredménye, valamint a 2024/25-ös idényre beadott klublicenc-kérelmek – ezeket első fokon kedden hagyták jóvá – alapján szerdán közzétette, mely csapatok szereztek indulási jogot a következő szezonra. 

A női mezőnyben köztük van a Dunaújvárosi Kohász együttese is.

A DKKA-n kívül az alábbi csapatok indulhatnak még: Alba Fehérvár KC,  DVSC SCHAEFFLER, Esztergomi Vitézek, FTC-Rail Cargo Hungaria, Győri Audi ETO KC, Kisvárda Master Good SE, Motherson Mosonmagyaróvári KC, Moyra-Budaörs Handball, MTK Budapest, Praktiker-Vác, Szombathelyi KKA, TAPPE-Békéscsabai ENKSE, Vasas SC.

A NEKA és a Kozármisleny  ugyan beadták kérelmüket és megkapták a licencet is az NB I-re, azonban bajnoki helyezésük alapján csak az NB I/B-ben szerepelhetnek. A másodosztályból az Esztergom, valamint a Szombathely jutott fel az élvonalba.

Az MKSZ közzétette a következő idény versenykiírását is.

 A felnőtt NB I-es bajnokságokban továbbra is 14-14 csapat szerepel, a nőknél és a férfiaknál egyaránt. 

Előbbiben 26 fordulót követően alakul ki a végeredmény, míg a férfiaknál a 26 fordulós alapszakasz után állapítják meg a 3-14. helyezettek sorrendjét. Az alapszakasz 1-2. helyezettjei két győzelemig tartó bajnoki döntőben mérkőznek meg az aranyéremért. 

A férfiaknál a pályán elért eredmény ellenére mégis marad az NB I-ben a HSA-NEKA. A másodosztályban a Győri ETO-UNI FKC mögött második helyen végző Telekom Veszprém U21 nem juthat fel, mert a felnőtt csapata már élvonalbeli, így a harmadik Békési FKC lett volna a feljutó, de nem adtak be klublicenc-kérelmet az NB I-re, ezért az MKSZ szabályai értelmében az indulási jog az NB I-ből kieső csapatok közül az előrébb végző, 13. helyezett NEKA csapatát illeti meg, amely beadta a licenc-kérelmét az élvonalra és meg is kapta azt.

Az NB I-es bajnokságok nevezési határideje július 22-e, a sorsolást pedig július 24-én tartják meg.

Az NB I/B-ben egycsoportos rendszerben játszanak a csapatok, a nőknél és a férfiaknál egyaránt 16-16 csapattal. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában