Jégkorong

2023.05.09. 21:45

Rakkolós meccsen, telt ház előtt Kanada ellen

A magyar jégkorong válogatott a világbajnokság előtti utolsó felkészülési meccsen Kanada csapatával játszott Budapesten az MVM Dome-ban, 14750 néző előtt. Nem akármilyen mérkőzés volt, mutatjuk a részleteket, melynek dunaújvárosi vonatkozásai is voltak.

DUOL

Jégkorong - Magyarország-Kanada

Fotó: Illyés Tibor

Mint azt megírtuk a találkozó előtt sikerült pár mondatot váltanunk Nagy Gergővel, aki ezer szállal kötődik Dunaújvároshoz, és aki jelenleg a magyar bajnok Ferencváros csapatkapitánya. Annyit mondott, hogy napról napra jobb formában vannak, napról napra egyre nagyobb a tűz bennük. Alig várják, hogy Tamperében megkezdjék a világbajnokságot és persze a Kanada elleni meccset is, mert óriási megtiszteltetés, hogy az észak-amerikai állam legjobbjai ellen játszhatnak.

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Nagyon bíznak abban, hogy a magyar jégkorong szempontjából újabb csodát tesznek és sikerül bent maradniuk az elit ligájában, vagyis a világ tizenhat legjobb jégkorong csapatához tartozzanak.

A meccs előtt mindjárt egy olyan esemény történt, mely dunaújvárosi vonatkozású is. Ekkor búcsúztatták el a válogatott csapattól Vas Jánost, aki tőzsgyökeres dunaújvárosi. Itt született, sportolói karrierjét is itt kezdte. A fiatalon a svéd bajnokságban pallérozódó hokis 16 világbajnokságon vett részt, és ő az egyetlen olyan játékos, aki mindháromszor benne volt az elitbe jutó nemzeti együttesben.

 Vas máig az utolsó magyar hokis, akit draftoltak az észak-amerikai profi ligában (NHL): 2002-ben a Dallas Stars a második körben, a 32. helyen foglalta le játékjogát, NHL-es szerződést kapott, ám végül mérkőzésre nem nevezték a világ legerősebb bajnokságában. Klubkarrierjét Magyarországon kívül Franciaországban, Csehországban, Svédországban és az Egyesült Államokban töltötte.

POZSGAI Tamás
A kandai Jack Quinn és Pozsgai Tamás a Magyarország - Kanada jégkorong vb-felkészülési mérkőzésen
Fotó: Illyés Tibor

És ha már a bevezetőben dunaújvárosi vonatkozásokat említettünk: a helyszínen lévő munkatársunk beszámolója szerint nagyon sok dunaújvárosi ment el az MVM Dome-ba. hogy ott tekintse meg a magyar jégkorong válogatott meccsét. Lássuk a mérkőzés részleteit.

Magyarország-Kanada 2-5 (1-2, 0-2, 1-1)

Gól: Sofron (6.), Galló (49.), illetve Blais (8.), Glass (17., 36., 58.), Crouse (27.)

Előzetesen sem lehetett csodát várni, hiszen a kanadaiak a vb-re NHL-es kerettel utaznak, és a két együttes eddigi tizenkét egymás elleni összecsapásán csak két döntetlenre (még 1934-ben és 1938-ban) volt képes a magyar csapat, amely nem Európában szereplőkkel felálló kanadai együttessel ezt megelőzően háromszor találkozott, és 9-2-es (2004, vb-felkészülési mérkőzés, Budapest), 9-0-s (2009, vb, Kloten) és 7-1-es (2016, vb, Szentpétervár) vereséget szenvedett.

Az már hetekkel korábban eldőlt, hogy hazai nézőcsúcsot hoz az összecsapás a 18 ezer férőhelyes MVM Dome-ban. Az eddigi rekordot fedett pályán a 2004. április 20-i, ugyancsak Kanada elleni vb-felkészülési meccs (2-9) tartotta, a Papp László Budapest Sportarénában 9900-an voltak jelen. Szabadtéren 1973. november 19-én a Ferencváros és a nyugat-német Füssen BEK-meccsét nézték meg a legtöbben - 5-3-as hazai siker született -, a Kisstadionba közel 11 500-an látogattak ki.

Az kedden reggel derült ki, hogy a kapus Rajna Miklós lábsérülés miatt nem utazhat a vb-re, így Arany Gergely került a keretbe. A kapuban Bálizs Bence kezdett, cseréje Horváth Dominik volt. A keretből ezúttal a hátvédektől Falus Ádám és Szirányi Bence, a csatároktól Vértes Nátán maradt ki. A kanadai együttes három Stanley Kupa-győztessel és egy világbajnokkal állt fel, és már az elejétől kezdte hatalmas iramot diktált.

A magyarok gólöröme
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Bátran kezdett a magyar csapat, és egy korongszerzésből Sofron István betalált. Két perc múlva két NHL-bajnok, Milan Lucic (2011) és Sammy Blais (2019) hozta össze az egyenlítő gólt. Kimaradt egy négyperces hazai emberelőny, de utána jött egy vendég kontra, és gól.

 A folytatásban a magyarok irányították a játékot, Sam Montebeault-nak kellett nagyokat védenie, majd egy újabb ellentámadásból a kanadaiak növelték előnyüket. Ahogy a vendégek is fórba kerültek, kétszer a kapuvas mentett Bálizs helyett. A 36. percben egy kapu előtti kavarodásból Cody Glass második találatát ütötte éles szögből.

 A záró játékrészben előbb kimaradt egy hazai előny, ám a 49. percben Galló Vilmos egy kipattanót a jobb felső sarokba emelt. Az utolsó tíz percet megnyomták a vendégek, ám Bálizs remekül védett. A végén még volt egy magyar emberelőny, lehozott kapus mellett, ezt Glass használta ki, így mesterhármassal zárt.

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulata szerdán utazik Tamperébe, ahol sorrendben Dánia (május 13.), az Egyesült Államok (május 14.), Franciaország (május 16.), Svédország (május 18.), Finnország (május 19.), Németország (május 21.) és Ausztria (május 22.) lesz az ellenfele. A nyolcas utolsó helyezettje kiesik a divízió I/A-ba, az első négy helyezett pedig negyeddöntőt játszhat a rigai csoport négy legjobbjával - írta tudósításában az MTI.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában