Vízilabda

2022.11.17. 20:38

Megmérik, a fiatal csapat mire lesz képes a Bajnokok Ligájában

Pénteken este a házigazda Mulhouse ellen megkezdi idei nemzetközi szereplését a DFVE női vízilabda-együttese a Bajnokok Ligája franciaországi selejtezőjében. Kérdés, a megfiatalodott csapat mire lesz képes az európai kupaporondon, hiszen nem egy játékos mindössze az idényből eltelt pár ob I.-es és két Magyar Kupa-meccs „rutinjával” a háta mögött várja az erőpróbát. A sorsolásról, hogy szombaton egy nap alatt kell a két legerősebb csapattal játszani, inkább ne is beszéljünk.

Gallai Péter

Mihók Attila bízik benne, hogy minél több pozitív élményük lesz Franciaországban

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A hölgyek legrangosabb sorozata is az idei szezontól Bajnokok Ligája néven fut, a selejtező csoportokból az első három helyezett juthat be a legjobb tizenhat közé. A nyolcaddöntőben már alanyi jogon ott van az Újpest, a görög Olympiakosz Pireusz, a spanyol Sabadell, valamint az olasz Orizzonte Catania. A selejtezőből kieső két-két együttes az Euro Kupában folytatja majd, ahogyan a nyolcaddöntőben búcsúzó nyolc csapat is.

Itt négy négyfős csoportban küzdenek a második számú kupasorozat negyeddöntős helyeiért. Ezután elődöntőt és döntőt rendeznek, így megszűnik a négyes finálé rendszere, hasonlóan a férfiak versengéséhez. 
A dunaújvárosi klub eredetileg Rómába utazott volna, ám ott nem tudták vállalni a rendezést az uszoda és a szállás problémái miatt, így a francia Mulhouse lett a helyszín. A program csütörtökön este a házigazda és a Berlin összecsapásával kezdődött. A DFVE pénteken 20.30-kor játszik a franciákkal, majd szombaton 11.30-kor jön a LEN Kupa-győztes görög Ethnikosz, amely a tavaszi döntőben a dunaújvárosiakat győzte le. Este 18.30-kor pedig a SIS Roma következik, majd vasárnap reggel 9.30-kor a németekkel zárjuk a küzdelmeket. 

Mihók Attila vezetőedzőtől már Franciaországban elsőként azt kérdeztük, milyen céllal, elvárással vágnak neki a BL-nek? 
– Elsősorban azzal, hogy minden meccs után jobb játékosaink és csapatunk legyen, mint előtte. Tanulásra szeretnénk fordítani a nemzetközi kupát, de annál intenzívebb ez a folyamat, minél jobb csapatokkal találkozunk – kezdte a beszélgetést. 
Majd így folytatta: – Szeretnénk továbbjutni ebből a körből és a következőben szintén nagyon erős riválisokkal találkozni. Arra van szükségünk, hogy nálunk képzettebb, rutinosabb játékosokból álló csapatokkal kell minél többet játszani, hogy elérjük azok szintjét. 

A DFVE szakvezetője úgy gondolja, a francia és/vagy a német csapat verhető, de hangsúlyozta, ez nem jelent semmit, mert nincs semmi tapasztalat a hátuk mögött. Majd megint a találkozók után tudja megmondani, hova helyezhetik magukat, de az is előfordulhat, hogy két találkozó között óriási különbség lesz. Mint például a Ferencváros elleni Magyar Kupa-negyeddöntő, ahol pénteken itthon nagyon lelkesen, gyakorlatilag rövidzárlat nélkül játszottak, ám másnap elég volt a második negyedben két-három perc kihagyás, és el is ment a visszavágó. 

– Ez a szezon kell egyáltalán ahhoz, hogy egy körülbelüli bázisértéket felállítsunk, meghatározzunk, hol is helyezkedünk el. Amikor az előző generációval, Gurisattival, Szilágyival, Vályival, Gardával kezdtük, rögtön bravúrral a legjobb nyolc közé jutottunk az Euroligában. Előtte évekig nem indultunk a nemzetközi porondon, mert úgy voltam vele, csak akkor érdemes nevezni, ha ott pozitív élményeket szerezhetünk. Akkor ez megtörtént, most is ezt szeretnénk meg- és átélni, ugyanez az elvárás, de a nyolc közé jutás nyilván nem. Ott már csak profi, idegenlégiósokra alapozó klubok vannak. 

Persze, jó lenne továbbjutni a csoportból, meg azt is szeretnénk, hogy repülni tudjunk. Az ismeretlenbe ugrunk bele, olyan játékosokkal érkeztünk, akiknek több, mint a fele ob I.-es meccset sem játszott felelősséggel. Az, hogy plusz tíznél beugrott a medencébe, teljesen más kávéház, mint ami itt vár ránk. Természetesen leírni sem szeretném magunkat, ami tapasztalatunk van abból a három ob I.-es meccsből meg a Magyar Kupából az az, hogy ennek a csapatnak szüksége van a kihívásokra, mert van benne potenciál. Ám, hogy ez mit jelent, tapasztalat nélkül abszolút nem tudom még. Újra mondom, abban bízom, minél több dolgot látok visszaköszönni azokból a dolgokból, amit az elmúlt három hónapban tanítottunk a lányoknak – jegyezte meg a mester. 
Arra a felvetésre, hogy fizikálisan vagy mentálisan megterhelőbb-e, hogy három nap alatt négy nemzetközi találkozó vár rájuk, azt felelte, erőnlétben biztosan nem lehet probléma. Ugyanis ezek a játékosok, amit eddig edzettek és amilyen terhelést kaptak, akár tíz mérkőzést is zsinórban le tudnának játszani. Mihók Attila szerint viszont kérdés, hogy egy-egy rosszul sikerült megoldást miként dolgoznak fel a játékosok, mennyire veszik a lelkükre, vagy akarnak javítani. Szóval, a fő feladat már a mentális „erősítése” a fiataloknak. 
Reméljük, minél több siker­élménnyel térhetnek haza. 
 

Eléggé komolytalanná teszi, hogy ilyen sorsolás lehet

Az Euroligában már korábban „alakult” úgy egy sorsolás, hogy egy napon kellett két rangadót játszaniuk a dunaújvárosiaknak – akkor nem is tudtak továbbjutni. Most ismét úgy alakult, hogy a két legerősebb riválissal, a görögökkel és az olaszokkal délelőtt és este kell játszaniuk a lányoknak. Erről is megvan Mihók Attila véleménye. 

– Ez nem sorsolás. Egy versenysorozatban ez eleve nem fordulhat elő, nincs még egy olyan sportág, hogy a legrangosabb kupasorozatban két meccset játszik egy nap alatt valaki. Sajnos ezzel a vízilabda nemzetközi vezetése önmagát minősíti, hova is helyezik ezt az egészet. Persze, az sem feltétlenül jó, ha még egy napot ki kell fizetni a szállásra és az ellátásra, mert itt nem olyan költségvetésű klubok vannak. Mi azért így is örülünk a lehetőségnek, mert minél nagyobb terhelésre van szükség, maximum nem nyerünk. A remény, hogy egy Ethnikosszal vagy Rómával tudjunk játszani egy éles meccset, akár egy napon belül is megtörténhet. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában