Optimista

2022.11.22. 20:00

A főtitkár elégedett a vb-vel

Kovács Zsófia jól szerepelt a tornászok közelmúltban véget ért liverpooli világbajnokságán, és optimistán tekint a jövőbe.

Morva Dávid

Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára is értékelte a liverpooli szereplést Fotó: MATSZ/Freschli József

A DKSE sportolója, Kovács Zsófia nem kis bravúrt hajtott végre Liverpoolban: fináléba került gerendán, ami legutóbb világbajnokságon 1992-ben Ónodi Henriettának sikerült. Tette mindezt sérülten. 

– A felkészülést tekintve nehezen indult a vb, hasfalamban éreztem egy szúrást, ezzel a testrésszel már korábban is volt problémám. Sajnálom, hogy nem tudtam a csapat hasznára lenni mind a négy szeren. Amint kiderült azonban, hogy hol, milyen szeren indulok, utána csak ezekre a gyakorlatokra fókuszáltam – kezdte értékelését a háromszoros Európa-bajnok tornász. 

– Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült bejutnom a döntőbe, az már tényleg csak egyfajta jutalomjáték volt nekem. Remek alkalom volt ez a vb-döntő arra, hogy rutint szerezzek a későbbiekre – mondta a kétszeres olimpikon, aki a csapatversenyre is kitért, ahol két klubtársa, Mayer Gréta és Makovits Mirtill, illetve Bácskay Csenge, Székely Zója, Szilá­gyi Nikolett összeállítású magyar válogatott a tizennegyedik helyen végzett. 

– Székely Zója és Bácskay Csenge is betegséggel, sérüléssel küzdött, de a hangulat így is jó volt, az egészségügyi problémák ellenére is. Büszke vagyok a csapatra, bízom benne, hogy jövőre még jobbak lehetünk – jegyezte meg Kovács Zsófia. 

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) főtitkára szerint a férfi és a női válogatott is jól teljesített, különösen az előzmények ismeretében. A fiú együttes a kiváló 12. helyet szerezte meg a vb-n, erre pedig huszonöt éve nem volt példa. 

– A férfiak esetében a jelenlegi helyezésünk jövőre már olimpiai kvalifikációt ért volna. Szerencsére nemcsak mi, hanem a többi nemzet szakvezetői, illetve szakemberei is elismerően beszélnek a magyar csapatról. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) elnökétől (Morinari Watanabe) kezdve egybehangzó az az álláspont, hogy számolni kell velünk, mind a férfi, mind pedig a női szak­ágat tekintve – fogalmazott. 

A főtitkár értékelésében kitért a hölgyekre is. 
– Kovács Zsófia megcsinálta a gerendát, az ugrásban pedig csak egyet ugrott, a másik két szeren nem is indult sérülése miatt. Csak őt tekintve ez plusz négy-öt pontot jelentett volna, ha be tudja mutatni minden gyakorlatát, meg lehet nézni, csak ezekkel a pontokkal hol lennénk. Természetesen ehhez az kell, hogy a sérülések a lehető legkisebb mértékben legyenek hatással a mieink szereplésére – közölte. 

A világbajnokságon láthattuk, hogy milyen apróságokon múlhatnak a helyezések. A gerenda fináléban szereplő amerikai Skye Blakely esetében például egy, a haja felkötéséül szolgáló szalag, amely kibomlott, annyira megzavarta a sportolót, hogy az előzetesen esélyesként induló tornász leesett a szerről. A mentális állapot döntően befolyásolja a teljesítményt. 

A közönség idén még egyszer láthatja élőben a magyar tornasport legjobbjait, a szombaton kezdődő mesterfokú bajnokságon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában