Már hét fiatal kosaras pattogtat a megyeszékhelyen

2022.10.09. 11:30

Egyre több a „sárkánytojás”

A Dunaújvárosi Sárkányok folyamatosan fejlődnek: a 2022–2023-as szezonban már 12 csapatot terveznek indítani, a legkisebbektől egészen a felnőttek korosztályáig. Emellett az Alba Fehérvár csapatával kötött együttműködési megállapodás is „virágzik”.

Morva Dávid

Fotó: Ihasz Martin

A címben megfogalmazott „sárkánytojás” szerencsére nemcsak mennyiségbeli, hanem minőségbeli fejlődést is magában hordoz. Az U18-as csapatot csak az ország legjobbjai között számon tartott BHSE és Körmend tudta megakadályozni az országos főtáblára kerülésben, emellett minden gárda az országos bajnokságokban méreti meg magát a tervek szerint. Emellett folyamatosak a toborzások a tavaly fennállásának 10. évét ünneplő egyesületnél. Boda Gábor elnök azonban nem lehet teljesen elégedett. 

Fotó: Ihász Martin
 

 „Ha egy célt meg kellene határozni erre a szezonra, az bizony a túlélés lenne. A TAO-keretünk valamelyest csökkent, emellett azt a tájékoztatást kaptuk a tankerülettől, hogy a termek ugyan nem zárnak be, de csökkentett hőmérséklet mellett tudunk edzeni az energiaárak miatt. Persze, ezzel együtt a helyzet nem ennyire tragikus, hiszen a létszám megvan, folyamatosak a toborzások, aminek köszönhetően jönnek az új játékosok.”  

 A dunaújvárosi egylet Dunavecsén is indított csapatot, amely a településen tud edzeni, továbbá egy solti csapat is körvonalazódni látszik, ugyanakkor annak esetében a terem megléte kulcsfontosságú lenne, ez azonban jelenleg nem biztosított, így a solti pikkelyesek még nem biztos, hogy szárnyra kapnak.  

Boda Gábor az egyesület első embere Fotó. Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap
Fotós: LI

 „Jelenleg a városban több helyen, szétszórtan edzünk. A Széchenyi gimnázium terme mellett a Vasvári iskola, a régi Bánki és a Gárdonyi tornaterme is rendelkezésünkre áll. Ezzel együtt régi nagy vágyunk, hogy jó lenne egy központi hely, ami csak a miénk, és ahol nem lennénk így elszórva, egyelőre azonban ez nem kivitelezhető.” 

 Az egyesületnél komoly munka zajlik, már U11-től kezdve heti három edzésük van a fiatal kosarasoknak, ahogyan U12-ben is. Az U14-es korcsoportnak pedig hetente négy tréning van. Az U16-os korosztály viszont a hét minden napján edz.  
Ehhez megfelelő méretű szakmai stáb is szükséges. A sárkányoknál jelenleg hat edző, egy erőnléti szakember és egy technikai személy felel a mostanra nagyjából százharminc gyermekért. A mennyiség szerencsére nem megy a minőség rovására, hiszen a dunaújvárosi klub műhelyként kiválóan helyt áll. 

 „Az Alba Fehérvárral történt együttműködési szerződésnek hála jelenleg már hat dunaújvárosi nevelés pattogtat az U18-as csapatban, egy pedig az U20-ban. Úgy gondolom, nagy szó, hogy előbbi csapat bekerült az országos főtáblára, nem kis részben a dunaújvárosi nevelésű játékosoknak köszönhetően. Emellett Kiss Benedek már a válogatott kiválasztásán is részt vett.” 

Fotó: Ihász Martin
Fotós: Ihasz Martin

Az elnök elmondása szerint szeretnék továbbra is folytatni modellértékű műhelymunkájukat, ugyanis a sárkányok első embere ebben látja a siker kulcsát.  

 „Azt gondolom, hogy amíg Dunaújvárosban nincs NB I-es kosárlabdacsapat, addig az motiválja a gyerekeket, hogy minél nagyobb klubban játsszanak. Ha mi ehhez műhelyként tudunk hozzájárulni, egyfajta ugródeszkaként funkcionálva, akkor legyen. Az a célunk, hogy olyan képzés valósuljon meg az egyesületen belül, hogy ha innen továbblépnek a sportolóink, akkor máshol is érvényesülni tudjanak” – zárta szezon előtti elvárásaival kapcsolatos beszámolóját Boda Gábor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában