A csapatdöntőben 12 gyakorlatból 10 a dunaújvárosi versenyzőké volt

2022.08.15. 20:24

Egy összetartó tornászműhely köszöntötte az Európa-bajnokot

A dunaújvárosi tornasport kiemelkedő eredményét hozta a hétvégi müncheni Multisport Eb. Az ugrásban aranyérmes tornászt és csapatdöntőben 7. helyen végzett magyar válogatott tagjait hétfőn délután a helyi tornacsarnokban köszöntötték.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Dunaújváros - A DKSE torna-szakosztályánál már hagyomány, hogy az eredményes világversenyek után a helyi sportági szereplők, a város önkormányzata, valamint az egyesület utánpótlás-korosztálya együtt köszöntik az érmes, illetve helyezést elért tornászokat. Hétfőn sem volt ez másként. Sőt, a helyi tornacsarnok közönsége egy háromszoros Európa-bajnok köszöntésére is készülhetett. 
Az érkezést követően a tornacsarnokban vastaps és örömkönnyek fogadták a müncheni Multisport Európa-bajnokság magyar hőseit. 

Az utánpótlás köszöntötte a jelen sztárjait – Czifra Lili, Mayer Gréta, Makovits Mirtill és Kovács Zsófia a magyar női tornasport mostani legjobbjai Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

Mátyás Gábor, a DKSE elnöke rövid köszöntőjében így fogalmazott: 
– Talán mindent elmond e szakosztály munkájáról, hogy a női csapat a tornászok döntőjében a 12 gyakorlatból 10-et dunaújvárosi tornász hajtott végre. Ez méltón jellemzi e műhely munkájának eredményét. Az egyesület vezetősége továbbra is azon dolgozik, hogy minden feltételt megadjon a versenyzők és edzőik számára. 
Az önkormányzat részéről Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte az Eb-t sikerrel megjárt csapatot: 
– Dunaújváros nevében köszönöm ezt a kimagasló teljesítményt, és kívánom, hogy ez a remek csapat a közelgő liverpooli világbajnokságon, majd a párizsi olimpián is hasonlóan kiváló eredményeket érjen el. 
 

Immáron háromszoros Eb-győztes Kovács Zsófia

A DKSE tornászait virág­özönnel és jókívánságokkal fogadták a klub utánpótláskorú tornászai, valamint a DKSE közösségéhez tartozó szülők, támogatók. 
Mayer Gréta az élménybeszámolón elmondta: – Nagyon izgultam, ám a fontos gyakorlatok előtt megnyugodtam. Megpróbáltam végig össz­pontosítani. Nagyon örültem, hogy a csapat jól teljesített. Dolgozunk tovább az előrelépésért. 
 

Élménymesélők: Mayer Gréta és Makovits Mirtill

Makovits Mirtill rövid összegzésében inkább a verseny hangulatát ragadta meg: 
– Ez egy fantasztikus Eb volt számomra. Mindenkinek csak kívánni tudom, hogy feledhetetlen hangulatban tornázzon. Voltak hibák, de a csapat, amiért utaztunk, jól teljesített. Sok munka vár még ránk a közelgő liverpooli világbajnokságig. 
Czifra Lili a junioroknál bizonyított, és tartalékként beugorva a hetedik helyen végzett: – Megpróbáltam mindent megtenni, amit lehetett. Hatalmas élményt jelentett az Eb döntőjében szerhez lépni. 
 

Mester és tanítványa: Trenka János és Czifra Lili

Az immáron háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia elmondta: 
– Nagyon örülök ennek az Eb-címnek, ám most már elárulhatom, nem minden sikerült úgy, ahogyan azt elterveztük. A rontások után is sikerült felállni, és ez az eredmény új lökést ad a további munkához, hiszen hamarosan itt az év fő eseménye, a világbajnokság. Köszönöm mindenkinek, aki szurkolt és szorított értem. 
 

Trenka János, a dunaújvárosi tornászok edzője a DH-nak kifejtette: – Sok jó fiatal és tehetséges lány van az országban, ám e klubnál végzett tudatos munka most is megmutatta erejét és minőségét. Összességében nagyon pozitív volt számunkra az Eb, de maradéktalanul nem lehetünk elégedettek. Amikor elkezdtük a felkészülést, a lányoktól maximális koncentrációt és erőbedobást kértem. Ezt megtették. Bár Münchenben is voltak hibák, de ezeken sikerült túllendülni. Büszke vagyok erre a teljesítményre, még ha maradtak is bennünk hiányjelek. Zsófi akár többet is elérhetett volna, de ez már a múlt. Ugrásban megmutatta, hogy igazi klasszis versenyző, aki képes átlépni a nehézségeken és a maximumot tudja nyújtani kiélezett helyzetben is. Szűk egy hét pihenő után majd újra nekilátunk a munkának és jöhet Liverpool. Furcsa ez, Magyarországon kicsit lesajnált lett a torna, miközben a bajor fővárosban 10 ezer ember előtt döntőztek a lányok, és az angoloknál is már gyakorlatilag elfogyott minden jegy a világbajnokságra... A lényeg, hogy igazából már a párizsi olimpiára fókuszálunk. Ennek érdekében dolgozunk. Én maradok, és a lányoktól, valamint a klubtól is azt kértem, hogy csak akkor vágjunk bele ebbe a hosszú folyamatba, ha közösen végigcsináljuk. Most kaptunk visszajelzéseket, e tapasztalatok alapján megyünk tovább. Nagyon nem lesz egyszerű, hiszen a már említett világbajnokságon az európai konkurensek is bizonyítani akarnak majd, de ott lesznek majd a kiváló kínai, amerikai tornászok is – mondta el lapunknak Trenka János, akinek felidéztük egy, az olimpia után elhangzott motivációs mondását is: „ha edzésen nem százszázalékos a mozdulat, akkor a versenyen mitől is lenne az...” 
Trenka János erre mosolygott egyet, majd jelezve, hogy ezen elvárások továbbra sem változtak, zárszóként elmondta: irány Liverpool! 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában