Dunaújvárosi aranyérem a birkózó Eb-n

2022.07.01. 11:10

Nyikos Veronika Európa-bajnok

A 17 éves Nyikos Veronika aranyérmet nyert a 76 kilogrammosok között csütörtökön a római U20-as birkózó Európa-bajnokságon.

MTI/DKSE

76kg WW Podium - GOLD Veronika NYIKOS (HUN) SILVER Mariia ORLEVYCH (UKR) BRONZ Daniela TKACHUK (POL), Elena Irina MARGAS (ROU)

Fotó: United World Wrestling

Frissítés - Javában zajlik Rómában az U20-as birkózó Európa Bajnokság. Tegnap (2022. 06. 30.) régen várt eredmény született a DKSE színeiben. A még kadet korcsoportos Nyikos Veronika a 76 kg-os súlycsoportban szerdán bejutott a döntőbe. Első mérkőzésén 8-0-ás hátrányból fordítva 10-8-as vezetésnél két vállra fektette lengyel ellenfelét, akitől a tavaszi nemzetközi felkészülési versenyek során már kétszer vereséget szenvedett. Ez a győzelem lendületet adott neki. A folytatásban német ellenfele ellen szintén vesztésre állt, de 30 másodperccel a mérkőzés vége előtt megfordított az állást és nyert. A német birkózótól az idén szintén már kapott ki. Ezzel a győzelemmel biztosította helyét a csütörtöki fináléba, ahol ukrán ellenfél várt rá, aki az előcsatározások során nagyon sima győzelmekkel lett döntős. Csütörtökön a 18 órakor kezdődő éremcsaták során Veráé volt az utolsó mérkőzés, hiszen a legkisebb súlycsoporttól haladtak felfelé. Az Európa bajnoki döntő Vera számára ugyanúgy kezdődött, mint előző mérkőzései, mindjárt az elején 2-0-ás hátrányba került. 

Forrás: United World Wrestling

Ezt követően azonban hatalmas iramot diktálva az első menet végére kiegyenlített és az utolsó akció révén nyerésre állt. A második menetben az ukrán versenyző mindent elkövetett, de Vera szépen hárította a támadásokat, miközben ő maga is aktív volt és két szituációban is mögé kerülésekkel további pontokat szerzett. A mérkőzés vége előtt 20 másodperccel megcsinálta utolsó akcióját, és ezzel 6-2 arányban győzedelmeskedett és Európa bajnoki címet szerzett. Az eredmény több szempontból is igen értékes. Tavaly, de még az idén év elején is komoly viták alakultak ki arról, hogy mivel még kadet korcsoportos, továbbra is ennek a korcsoportnak a képviselője legyen 73 kg-ban. Aztán végérvényesen eldőlt, hogy az U20-as korosztályban a 76 kg-os súlycsoportban próbálja ki magát minden elvárás nélkül, hiszen a jövőre kell készülni. Az eredmény igazolja, hogy jó döntés született. Ami felértékeli még a győzelmet az, hogy Vera mindhárom mérkőzését hátrányból fordította meg, ez bizonyítja küzdeni tudását és akaraterejét. Most rövid pihenő után kezdődhet a VB felkészülés, a világversenyt augusztusban rendezik Szófiában.  

76kg WW Veronika NYIKOS (HUN)
Forrás: United World Wrestling

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a Dunaújvárosi KSE-KIMBA tehetsége szerdán német és lengyel rivális legyőzésével jutott fináléba, melyben az ukrán Marija Orlevics kezdett jobban, 2-0-ás előnyre tett szert, Nyikos azonban a folytatásban fordított, háromszor is levitte riválisát, így végül magabiztos, 6-2-es győzelmet aratott.

Az Eb csütörtöki versenynapján Borsos Viktória a harmadik helyért lépett szőnyegre az 59 kilogrammos kategóriában a cseh Anna Michalcovával szemben, akit könnyedén, 8-0-ra legyőzött, így a dobogó alsó fokára állhatott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában