A DKKA irányítójával felálló csapatot Norvégia győzte le a döntőben

2022.07.03. 23:45

Farkasék második helyen a junior-világbajnokságon

Vasárnap este a világbajnoki döntőben lépett pályára a magyar női junior kézilabda-válogatott. A csapat addigi menetelésében főszerepet játszott a DKKA irányítója, Farkas Johanna, akinek óriási szerepe volt a pénteki elődöntőben is a svédek elleni sikerben a mezőny legjobbjaként. A fináléban aztán óriási izgalmak és nagy csata után végül Norvégia két góllal legyőzte a címvédő együttest.

Gallai Péter

Fotó: Jozo Cabraja / kolektiff

A csapat a korosztályában korábbi három Európa-bajnoki cím – U16-os nyílt Eb, U17-es Eb, U19-es Eb – után ezúttal a világ tetejét is szerette volna meghódítani. A magyar csapat volt egyébként a címvédő, a 2018-as győzelem után a járvány miatt a 2020-as torna elmaradt. 
Ifj. Kiss Szilád szövetségi edző csapata a csoportkörben Egyiptomot 39–20-ra, az Egyesült Államokat 46–5-re, Lengyelországot 30–16-ra verte, a középdöntőben Svájcot 40–23-ra, Horvátországot 29–17-re győzte le, a negyeddöntőben pedig 30–26-ra nyert Dánia ellen. Pénteken este Svédország következett a fináléért, ahol sokáig nagyon szoros volt a meccs, azonban utolsó tíz percben remek védekezéssel és pontos támadójátékkal 10–2-es sorozatot produkált a csapat, ezzel eldöntötte a meccset. Farkas Johanna tizenegy góljával főszerepet vállalt a győzelemben, s a Kohász játékosát választották meg a mezőny legjobbjának. 

A magyar válogatott ezüstérmes lett, amiért edzőjük szerint nincs okuk szégyenkezni Fotó: International Handball Federation

Nem csoda, ha a döntő előtt magyar oldalról vele készített nagy beharangozót a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) honlapja is. 
– Lenyűgöző lenne, ha megnyernénk a tornát, ha újra veretlenek maradnánk és hazavinnénk az aranyat. Magyarországnak és a csapatunknak is igazi tündérmese lenne – jelentette ki a 20 éves irányító, aki az elődöntőről így beszélt. – Kemény meccs volt, de megoldottuk, és tényleg megérdemeltük a győzelmet. Jöhet a Norvégia elleni finálé, amibe mindent beleadunk – fogadkozott az irányító az IHF honlapján. Az U20-as vb-k történetében egyébként korábban csak a Szovjetuniónak, illetve Oroszországnak sikerült megvédenie a címét, most a mieink kerülhettek volna ebbe a társaságba. A legutóbbi, 2018-as tornát még a Háfra Noémi és a dunaújvárosi nevelésű Klujber Katrin fémjelezte korosztály nyerte meg. 


A vasárnapi döntő sajnos nem kezdődött jól a mi szempontunkból. A meccs elején a rivális 5–1-es előnyre tett szert, ezt követően azonban felzárkózott a magyar gárda és fej fej mellett haladtak a felek, a szünetben kétgólos volt a skandinávok előnye. 
A második játékrészben feljavult a kapusteljesítmény, és újra kezdődött a kapaszkodás a norvégok után. Többször is sikerült egyenlíteni, viszont a vezetést sokáig nem tudtuk átvenni. A 47. percben ismét hárommal mentek az északiak (22–25), és ekkor nehezen látszott, hogy lehet innen nyerni. 


A magyar válogatott azonban nem adta fel: fogcsikorgatva visszakapaszkodott, sőt az 54. percben már két góllal vezetett (28–26). A norvégok sem adták fel, átvették a vezetést, ám ekkor Farkas parádés góllal még egyenlíteni tudott, (29-29). A mérkőzés végül az utolsó két percben dőlt el, a mi lehetőségeink kimaradtak, a norvégok ezzel szemben kétszer még betaláltak, így az ő nyakukba került az aranyérem. 
Ifj. Kiss Szilárd szövetségi edzőt a magyar szövetség honlapja idézte: – Sajnos az első félidő ma nem volt jó, a végén pedig nem tudtuk kihasználni azt az előnyt, amit a kivédekezett norvég akciókból szereztünk. Szégyenkezni nem fogunk a vb-ezüstérem miatt, nagyon büszke vagyok a csapatra. A 30. meccsünk volt az első, amin kikaptunk, mintha el se hittük volna, hogy ez megtörténhet. Szomorú vagyok, de egy érem itt van a nyakunkban! 
Kajdon Blanka: – Hosszú és izgalmas volt a vb, kell egy kis idő, amíg feldolgozzuk. Nagyon köszönjük a szurkolóknak, én büszke vagyok az ezüstre is! Ha a helyzeteket belőjük, más lett volna a döntő, de ezen kár siránkozni, így alakult. 
A csapat ezzel az ezüstéremmel búcsúzott a korosztálytól, reméljük, minél többükkel találkozunk majd a felnőttek között is, kiemelve Farkas Johannát. 
 

A vasárnapi mérkőzés jegyzőkönyve 

Magyarország–Norvégia 29–31 (15–17) 
Magyarország: Bukovszky, Zsigmond (kapusok), Ballai 1, Besszer 2, Faragó 3, Farkas 4, Ferenczy 5, Juhász, Kajdon 8 (5), Koronczai 1, Kukely 3, Mlinkó, Mérai, Török, Vámos 2, Vártok. Edző: ifj. Kiss Szilárd. 
Norvégia: Fossum, Krogh, Utne (kapusok), Amundsen 6, Andersen, Andersen 7, Eggen 3, Frei, Gald 1, Iversen 2, Loken, Mossestad, Nypan 2, Rohne 2, Saeteren 6, Vatne 2. Edző: Tor Johannessen. 
Kiállítások: 4, illetve 10 perc. 
Hétméteresek: 9/5, illetve 3/0. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában