Elismerés

2022.07.08. 11:30

A megye legjobb sportvezetőit és edzőit díjazta a szövetség

A tavalyi évhez hasonlóan ismét impozáns környezetben, a MOL Fehérvár Aréna kerengőjének egyik szegletében köszöntötte az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága a múlt szezonban jól teljesítő együtteseket, illetve azon sportvezetőket, játékvezetőket, akik teljesítményükkel hozzájárultak a sportág fejlődéséhez, népszerűsítéséhez Fejér megyében. Az ercsi elnök, Flórián Gábor, a rácalmási sportvezető, Garda István, valamint a baracsi utánpótlásedző, Körmendi Zsolt is rangos elismerésben részesült.

Horog László

A baracsi klub küldöttsége a szezonzárón, balról a negyedik Fehérvári József elnök, mellette Körmendi Zsolt, akit az év utánpótlás-edzőjének választottak Fotók: Horog László

A Fejér Megye Labdarúgásáért Díj bronz fokozatát ezúttal Flórián Gábor, az Ercsi Kinizsi SE elnöke, valamint a rácalmási Garda István kapta. 
Előbbi 1963. október 16-án született Budapesten. Ercsiben nevelkedett, a családi vonalat követve fiatalon, már gyermekként a helyi Kinizsi színeiben futballozott, és 17 évesen a felnőttcsapatban is bemutatkozott, pályafutása során kizárólag a település együttesének mezét öltötte magára. Az egyesület működésében mindig aktív szerepet vállalt, a sportkör munkáját folyamatosan segítette, előbb külsősként, mielőtt 2000-ben megválasztották a Kinizsi SE első emberének. Első elnöksége alatt a csapat a nemzeti bajnokság harmadik vonalában szerepelt, az ezredfordulót követően, első ciklusában, öt éven át irányította a sportklubot. Hat éve, 2016 nyarán a közgyűlés ismét neki szavazott bizalmat, azóta újra ő irányítja az egyesületet. 

Baracsról Körmendi Zsolt, Rácalmásról Garda István és Ercsiből Flórián Gábor vehetett át elismerést

Vezetése alatt – az önkormányzat hathatós segítségével – folyamatos beruházásokat hajtottak végre, a TAO-támogatási rendszer által nyújtott lehetőségek felhasználásával 2018-ban az Ercsi Kinizsi sporttelepe jelentős infrastrukturális fejlesztésen esett át. Ennek köszönhetően immár egy jóval modernebb épületkomplexum várja a több száz egyesületi tagot kicsiktől egészen az idősebb korosztályig, igazolt játékosoktól a szabadidős sportolókig, a városban fellendült a sportélet. Kollégái szerint az egyesület működését teljes erőbedobással, alázattal és hatalmas időráfordítással irányítja, ami rengeteg lemondással is jár. Igyekszik szakmailag mindig a legfelkészültebb stábbal dolgozni, munkatársait folyamatos fejlődésre ösztönözni. 
– Nem csak a felnőttekre figyelünk, az óvodáskorosztálytól kezdve az U19-es játékosokig szinte napi kapcsolatban vagyok a gyerekekkel, illetve szüleikkel. Fontosnak tartom, hogy a kicsik már kora gyermekkorban megszeressék a labdarúgást – mondta Flórián Gábor. 

Flórián Gábor, az Ercsi Kinizsi elnöke a Fejér Megye Labdarúgásáért Díj bronz fokozatában részesült az ünnepségen 

Szintén bronz fokozattal jutalmazták a rácalmási Garda Istvánt is. A sportvezető az 1990-es évek elején családi ház építésébe kezdett, így került Rácalmásra. 1993-ban az Előszállás SE-től igazolt a helyi együtteshez, ahol 1999-ig futballozott az akkori megyei III. osztályban szereplő gárdában, majd az 1996/97-es bajnokság megnyerése után, a megyei második vonalban érintett csapatban. 
Merész gondolata támadt azzal, hogy utánpótlásbázist kellene létrehozni a helyi fiatalokból, ezzel hosszabb távon biztosítani a klub nyugodt működését. Irányításával immár huszonhárom éve működik az utánpótlás-nevelés Rácalmáson. Kezdetben a Góliát, majd az OTP Bank Bozsik-programban vettek részt a helyi apróságok Garda István vezetésével. 
Közben UEFA-B licences edzői végzettséget szerzett, minden korosztállyal foglalkozott, tanította, nevelte a gyerekeket, valamint elvégzett egy kétéves sportszervezői tanfolyamot is. Több mint egy évtizede, egészen pontosan 2010 óta a rácalmási futballszakosztály vezetője. Játékosok, vezetők, edzők jöttek-mentek ezen évek során, ő képviseli az állandóságot, a mai napig a kisváros labdarúgásának mozgatórugója. Az elismerést a díjazott távollétében lánya, Garda Luca vette át Schneider Bélától, az FMLSZ igazgatójától, valamint dr. Molnár Krisztiántól, a megyei közgyűlés elnökétől. 

Balra dr. Molnár Krisztián, középen Garda Luca, aki édesapja, Garda István helyett vette át a díjat, valamint Schneider Béla igazgató

Az év utánpótlásedzője a 2021/2022-es idényben a baracsiak trénere, Körmendi Zsolt lett. A szakvezető 1976 januárjában született Dunaújvárosban, ahogy a futballért rajongó helyi gyerekek mindegyike, ő is a Kohásznál ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival. Fiatalon szerepet vállalt az acélváros egyik kispályás focicsapatának irányításában. Húszévesen került Előszállásra az akkori, megyei harmadosztályú csapatba, majd rövid kitérő során Rácalmásra, aztán visszatért Előszállásra. 
Labdarúgó-pályafutása befejezését követően, negyven­évesen jelentkezett az MLSZ labdarúgóedzői tanfolyamára, egy évvel a sikeres vizsga után lehetőséget kapott Baracson, rábízták az U19-es csapat irányítását. Alázatos, szisztematikus munkájának köszönhetően immár a harmadik bajnoki aranyérmüket ünnepelhették az ifjúsági csapattal a közelmúltban. 
 

A baracsi klub küldöttsége a szezonzárón, balról a negyedik Fehérvári József elnök, mellette Körmendi Zsolt, akit az év utánpótlás-edzőjének választottak
Fotók: Horog László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában