Sétányt neveztek el Kolonics Györgyről Gödön

2022.06.09. 20:06

A Kolonics György Alapítványért-díjat idén Pető Zsolt, a dunaújvárosi klub szakosztályának elnöke

Kolonics Györgyről nevezték el a gödi Duna-parti sétányt. A névadóra annak a csütörtöki megemlékezésnek a keretében került sor, amelyet a kétszeres olimpiai bajnok kenus születésének 50. évfordulója alkalmából rendeztek.

Pető Zsolt, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumi tagja (k) elismerést vesz át az alapítvány érdekében végzett munkájáért Angyal Zoltán korábbi szövetségi kapitánytól (b) és Csabai Edvintől, az alapítvány elnökétől a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György születésének 50. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Gödön 2022. június 9-én. MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

A megjelenteket - volt sporttársakat, barátokat, sportvezetőket - Balogh Csaba, a város polgármestere köszöntötte, s megköszönte nekik, hogy támogatták a 2008-ban elhunyt sportember pályafutását. A település vezetője Csabai Edvinnel, a sportember emlékét ápoló Kolonics György Alapítvány kuratóriumának elnökével közösen leplezte le a névtáblát, amelyen ez áll: Kolonics György sétány.
Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke arról beszélt, hogy minden sportágnak megvannak a halhatatlanjai, így a kajak-kenunak is.

KOLONICS György; PETÕ Zsolt; CSABAI Edvin
Pető Zsolt, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumi tagja (b) elismerést vesz át az alapítvány érdekében végzett munkájáért Angyal Zoltán korábbi szövetségi kapitánytól (k) és Csabai Edvintől, az alapítvány elnökétől a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György születésének 50. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Gödön 2022. június 9-én. MTI/Kovács Tamás

"Közülük is kiemelkednek azok, akik nemcsak a vízen, hanem a személyiségükkel, a lényükkel is igazolták nagyságukat, még akkor is, ha már eltávoztak, mint Kolonics Gyuri is. Szinte ma is érezni a jelenlétét klubjában, Csepelen, fiatal versenyzők sorát inspirálta és inspirálja ma is" - fogalmazott a sportvezető, aki hozzátette: Kolonics György pályafutása ma is példát mutat kitartásból, alázatból, s ő bízik benne, hogy hosszú évtizedek múltán is lesznek olyan gyerekek, akik erre járva megkérdezik majd a szüleiktől, hogy ki is volt ő.    
Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára köszöntőjében elárulta, ő is 1972-ben született, mint Kolonics György.
"Figyeltem a pályafutását, s amikor 36 évesen elment, nagyon megrázott. Személyesen nem ismertem, de soha nem felejtem a sydneyi olimpiát, amelyen hihetetlen hajrával nyert 500 méteren. A tehetség mellett minden eredményhez kitartásra van szükség, s ő jó példája volt ennek a hozzáállásnak. Most lenne 50 éves, nagyon nagy kár, hogy már nincsen közöttünk" - emlékezett a térség országgyűlési képviselője.
Csabai Edvin megköszönte a Magyar Olimpiai Bizottság és az MKKSZ támogatását, valamint a polgármester és a gödi képviselőtestület döntését a sétány átnevezéséről. Ahogy fogalmazott: a volt sporttársa, barátja halála óta eltelt 14 év még kevés ahhoz, hogy az ilyen eseményeken ne gördüljön le egy-két könnycsepp az arcokon, de ahhoz már elég, hogy egy-két mosoly is megjelenjen rá emlékezve.
Bejelentették, hogy kuratórium döntése alapján a Kolonics György Alapítványért-díjat idén Pető Zsolt, a dunaújvárosi klub szakosztályának elnöke kapja. A kitüntetést Angyal Zoltán, a kuratórium volt elnöke, egykori szövetségi kapitány adta át.
Az ünnepség után pódiumbeszélgetések keretében volt sporttársak, sportvezetők beszéltek Kolonics Györgyről, majd levetítették a róla készült "...az ég a vízre ráhajolt..." című filmet.
A megemlékezésen megjelent többek között Bartha Csaba, a MOB sportigazgatója, Baráth Etele, az MKKSZ közgyűlésének elnöke és számos olimpiai, valamint világbajnok.
A kétszeres olimpiai bajnok, 15-szörös világbajnok Kolonics György múlt szombaton lett volna 50 éves. A pekingi olimpiára készülve, 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el. A vizsgálat eredménye szerint halála természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség miatt állt be.
Emlékére 2009-ben Kolonics-díjat alapítottak, amelyet az év legjobb utánpótláskorú kenusának ítélnek oda, a nevét viselő Kolonics György Alapítvány célja a fiatalok sportolási lehetőségének elősegítése, érdeklődésük felkeltése a sport és az egészséges életmód iránt. Róla nevezték el a magyarországi világkupa-verseny C-1 500 méteres számát, halála napján minden évben fáklyás evezést szerveznek Csepelen. 2008 óta nevét viseli az a budafoki általános iskola, ahova járt, 2013 óta a csepeli Gubacsi Szabadidős Vízi Turisztikai Központ. Ezen kívül kisbolygót neveztek el róla, a Magyar Posta pedig 2016-ban emlékívet bocsátott ki halálának évfordulóján. Dunakeszin utcát, Csepelen a Kis-Duna partján sétányt neveztek el róla. 2013-ban Velencén, 2017-ben Csepelen avatták fel szobrát, mostantól pedig már Gödön is sétány viseli a nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában