Interjú

2022.03.07. 20:00

Céljaik mindig is nagyok voltak, s kiváló eredményekre képesek

Dunaújváros Tóth Edittel, a Dragon Steel Sárkányhajó Egyesület elnökével beszélgettünk a tizenhárom éves klub történetéről, a kezdetekről, a jelenről, illetve remek eredményeikről.

Kállai Félix

Fotó: Zsedrovits Eniko

– A Dunaújvárosi Hírlap rendszeresen beszámol a versenyeikről, de talán a kezdetekről nem sokan tudnak. Önnek, honnan jött a sárkányhajózás? 

– Masters kajakosként a szolnoki magyar bajnokságon láttam először sárkányhajó-bemutatót. Az evezősök, mint a hernyók, össze-vissza húztak, így elsőre nem nyerte el a tetszésemet. A negatív élmény miatt több éven át beszélt rá a kajakos társam, hogy egyáltalán kipróbáljam, aztán 2007 év nyarán kezdtem sárkányhajózni Dunaföldváron. A személyes tapasztalat nagy lelkesedést adott a sport iránt, ezért szponzori segítséget keresve 2008. június 25-én megalakult Dunaújvárosban az első sárkányhajó-szakosztály, amelynek alapítója voltam. Mint vezetőségi tag több versenyt szerveztem Dunaújvárosban. Például a Parázs Varázson vagy a Magyar Sárkányhajó Szövetség keretein belül a hosszú távú magyar bajnokságnak a szervezését is felvállaltuk 2010-ben. 2012 februárjában aztán huszonöt komoly célú versenyzővel ebből a szakosztályból kiválva folytatódott a sárkányhajós pályafutásunk. 2013-ban egy év alatt megduplázódott a „MastersKék” nevű csapat létszáma, végül a dunaújvárosi székhelyű Dragon Steel Sportegyesület versenyzői lettünk. 2013-ban a női csapatunk „TündérKék” névvel Magyar Kupa-győztes lett és 20 hazai dobogós helyezést ért el. Harminckét válogatott tagunk a szegedi világbajnokságon, amelyen huszonkilenc ország vett részt, huszonegy érem megszerzéséhez járult hozzá. 2014-ben felajánlották nekem az egyesületet, amelynek azóta is fényesítjük hírnevét itthon és külföldön egyaránt. 

Tóth Edit, a tizenhárom éve működő dunaújvárosi Dragon Steel Sárkányhajó Egyesület elnöke Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A csapat elnevezésében az acél természetesnek tűnik a vasmű miatt, de önnek közelebbi kapcsolata is van vele. Mivel foglalkozik? 

– Az alapító elképzelése szerint az Acélsárkány név eredendően nem utalt a vasműre. Az egyesület átvétele után viszont már igen, mert főként acélgyári dolgozóink és gyermekeik versenyeztek a hajóinkban. A dunaferres kötődésünk azóta megerősödött. Ami pedig engem illet, lassan harmincöt éve lesz, hogy a vasműben dolgozom, a hideghengerműben kezdtem a pályafutásomat, meós voltam, később gyártmányfejlesztő, majd gyártásfelügyeleti mérnök. Ezután kerültem a technológiai igazgatóságra, most február elsejével neveztek ki a központi technológiai főosztályon osztályvezetőnek. 

 

– Sikeres a munkájában és sikeres a sportban is. Korábban Poznanban a masters kajak Európa-bajnokságon egyéniben bronz-, párosban arany- és ezüstérmet szereztek. Milyen főbb sikereket könyvelhet el a sárkányhajó-egyesület az elmúlt tizenhárom évre visszatekintve? 

– Összesen 31 világ-, 18 Európa-, 103 magyar bajnoki és 59 egyéb versenyen szereztünk érmet. 2018-ban ötvenhét fővel vettünk részt a 11. IDF klub legénység vb-n, ahol az U18 mix csapatunk hozta a magyarok első aranyérmét. A fiatalok további egy ezüst- és két bronzérmet vívtak ki. Senior C csapatunk 4. helyet ért el. 2020-ban a magyar bajnokságokon két arany-, nyolc ezüst- és hét bronzérmet szereztünk. 2020-ban a Nemzeti Versenysport Szövetségtől, a 2019-ben elért kiváló nemzetközi eredményért az U18-as csapatunk megkapta a „sportág év sportolói” címet. 2021-ben is kiváló eredményeket értünk el a magyar bajnokságokban: négy arany-, tizenkét ezüst- és tíz bronzérem született az egyéb hazai helyezések mellett. 

– A vízről a partra térve, megtartották az éves rendes közgyűlésüket, ahol változásokról is döntöttek. 

– A közgyűlésen új vezetőségi tagokat választottunk: az elnökhelyettes Nyíri Andrea, a titkár Biró László lett, én pedig maradtam az elnök. Elfogadtuk etikai kódexünket és bizottságot is választottunk, ennek a vezetője dr. Rubics László lett, mellette tagként Bárdos Helga és Pipa Károly kapott bizalmat. 

 

– Nyaranta sikeres táborokat szerveznek a gyerekeknek Kisapostagon. Ezek a fiatalok az utánpótlás részei lesznek, vagy csak egy jó élménnyel gazdagodnak? 

– A gyermekekre a sárkányhajózás rendkívül nagy hatással volt! Elsajátíthatták az evezés technikai és a vízi élet alapszabályait, jó levegőn voltak, közben sokat játszottak, örömteli élményekkel gazdagodtak. A végén boldogak és büszkék voltak, mert elismerő oklevelet és pólót kaptak emlékül. Közülük négy gyermek be is tagozódott hozzánk, ebből három a 2022-es magyar válogatott bő keret tagja U18-as kategóriában. 

 

– A táboron kívül milyen terveik vannak az idei évre? 

– Készülünk a hazai versenyekre, a hazai bajnoki megmérettetésekre, a júliusi klubvilágbajnokságra és nemzeti Európa-bajnokságra, amely a reményeink szerint augusztusban lesz. 

 

– Támogatók nélkül nagyon nehéz lenne aktívan sportolni. A nemzetközi versenyek, de a hazaiak is pénzbe kerülnek. Kik és miként segítik az egyesületet? 

– Folyamatosan pályázunk, sajnos nem túl nagy sikerrel. Kisapostag polgármesterével rendkívül jó kapcsolatot sikerült kiépíteni és támogatására számíthatunk. Ezen felül egyik tagunk egy nagyon komoly összeggel támogatta meg egyesületünket. 

 

– A sárkányhajók között láthatunk művészi kidolgozású darabokat is. Egy kis egyesületnél azonban nem az első számú szempont a dizájn. Milyen flottával rendelkeznek? 

– Idén két új elite típusú, korszerű támasztási rendszerű négyéves hajót sikerült beszereznünk a fantasztikus tagi támogatásoknak köszönhetően. Ez nagyszerű, örömteli összefogás volt, hálás köszönet jár érte! 

 

– A jó idő még odébb van, azonban rendületlenül edzenek. Télen hogyan zajlanak ezek és mi hajtja önöket? 

– Heti két közös tanmedencés edzésünk van a helyi csónakházban. Emellett mindenki a saját szándéka szerint végez az erőnléti, állóképesség-javító edzéseket külön. Én kettlebelledzésekre járok. 

 

– Tömeg-, vagy versenysportként tekint az egyesületre? 

– Helyi lelkes amatőrök vagyunk. Azonban céljaink mindig is nagyok voltak és ennek megfelelően kitűnő eredményekre vagyunk képesek itthon és külföldön is, akár az Európa-, akár a világbajnokságokon. 

 

– Bizonyára többen vannak olyanok – akár gyermekek, akár felnőttek –, akik szívesen kipróbálnák a sárkányhajózást. Hol tudják felvenni önökkel a kapcsolatot és miért ajánlaná nekik ezt a mozgásformát? 

– Nálunk nem számít, hogy valaki teljesen kezdő, haladó, vagy már profi szinten van, hiszen csapatunkat a kezdetektől igazi sokszínűség jellemzi, és ez a diverzitás a csapattagok korára és nemére egyaránt igaz. Ami biztosan közös bennünk: kölcsönösen szeretjük és tiszteljük sporttársainkat, amelyre igazán büszkék vagyunk. Egyesületünk célja, hogy az evezést a közös kikapcsolódás mellett egészségünk megőrzése, állóképességünk növelése és a többi között a csapatot összekovácsoló sikerek megélése céljából műveljük. Nálunk megbizonyosodhat róla az érdeklődő, a sárkányhajózás kiváló közösségteremtő és közösségi szellemformáló tevékenység. Sok szeretettel várunk csapatunkba minden olyan érdeklődőt, aki szereti a víz közeli, illetve a csapatsportokat egyaránt. 2019-től működik az egyesület hivatalos honlapja, a dragonsteelse.hu, ahol számos információ jelenik meg a sportággal és az egyesülettel kapcsolatban. Aki szeretné kipróbálni ezt a remek sportot, vegye fel velünk nyugodtan a kapcsolatot a [email protected] e-mail-címen, biztos, hogy nem fogja megbánni. 

 

A sportág nemzetközi és hazai történetéről  - A sárkányhajózás Dél-Kínából származik, és egy 2000 éves legenda kapcsolódik hozzá. A több évszázados hagyományok ellenére az első nemzetközi versenyt csak 1976-ban rendezték meg Hong Kongban. Innentől számítva beszélhetünk a modern sárkányhajózás kezdetéről. Európában csak a ´80-as évek végén kezdett ismertté válni, a hajógyártás felgyorsulásának és több bemutató versenynek köszönhetően világszerte létrejöttek egyesületek. 1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF), a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) pedig 1991-ben. A Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége 2007-ben ismerte el a sárkányhajózást önálló sportágként, és az IDBF-et felvette tagjai közé. Itthon a sportág első mérföldkövét 1997 februárjában a Győri és Rába Sárkányhajó Club megalakulása jelentette, hazai megteremtője Sziklenka László volt. 1998-ban alakult meg a Magyar Sárkányhajó Szövetség, s felvételt nyert az EDBF-be, 1999-ben az IDBF is felvette a tagjai közé. Ugyan ebben az évben az MSSZ megalkotta a sportág hazai versenyszabályzatát, amit azóta többször átdolgozott. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában