Vízilabda

2022.02.08. 20:25

Athén túl erős volt, de szerdán már az egriek várát kell bevenniük

Azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy Dunaújváros egyetlen nemzetközi porondon érdekelt csapata a szív és lelkesedés mellett másban nagyon nem veheti fel a görög sztárcsapattal, a Pireusszal a versenyt. S inkább büszkén vállalják az Euroliga-negyeddöntőben az ötgólos vereséget saját nevelésű fiatalokkal, mint egy szorosabb eredményt zsoldos hadsereggel.

Gallai Péter

Mihók Attila elmondta, már az is hatalmas bravúr, hogy Európa nyolc legjobb csapata közé jutottak

Fotó: Zsedrovits Eniko

A szombati meccset követően – 14–9 lett az Olym­piakosz Pireusz javára – már röviden értékeltünk Mihók Attila vezetőedzővel, most ezt kicsit bővebben tesszük. 

 

– A sorsolás után tudtuk, az Olympiakosz az egyik topklub a világon, irreális lett volna arról beszélni, hogy komoly továbbjutási esélyünk van. A görög egy teljesen más szerkezetű csapat, minden játékosukat posztra igazolják, és azoknak a cseréit is. Amikor az elemzést készítettük róluk és kerestük a rést a pajzson, arra jutottunk, a cserepad utolsó embere is görög, amerikai vagy kanadai válogatott. Magyarul ez egy másik kávéház, s elmondtam sokszor, az előző szezon speciális volt, mert nem voltak légiósok, amikor döntőt játszottunk velük. Más lenne, ha nálunk is a három legjobb spanyol, amerikai vagy holland szerepelne. Ám mi nem ezt az utat járjuk, egyrészt nem vagyunk olyan frekventált helyen, ahova szívesen jönnének, anyagilag pedig a látókörben sincs ilyen szintű vízilabdázó, akit le tudnánk igazolni. És ami fontos, nem is akarunk! Inkább büszkén vállaljuk akár az ötgólos vereséget a világ abszolút élcsapatával szemben saját nevelésű játékosainkkal, mintsem mondjuk egy döntetlent zsoldos hadsereggel – emelte ki Mihók Attila. 

 

A szakvezető hangsúlyozta, amikor az elején a görögök gyorsan elléptek négy góllal, nem volt biztos benne, lesz-e pillanat, amikor olyan büszkén állhat a parton, mint 7–6-nál, amikor egy találatra felzárkóztak. Azért arra nem, hogy menedzselhető játékkal kaptak még hét gólt. Azon túl, hogy a következő bajnokikon elégedett lenne ilyen hozzáállással, hittel és lelkesedéssel, a visszavágón okosabban kell játszani. A szív és a becsület rendben van. 

 

– Azok, akik kijönnek a meccsre, a saját utánpótlásunk, a szülők vagy a lelkes és hűséges szurkolók, ők megérdemlik tőlünk, hogy a világ legjobbjai ellen is legyen miért szorítaniuk. Ez a feladat, ami nem azt jelenti, ne győzelemre játszanánk, Athénban is így volt, persze nem rugaszkodunk el a talajtól. Mondtam a lányoknak, büszkén tudom vállalni ezt az eredményt is – tette hozzá. 

Közölte, ahhoz, hogy Európa nyolc legjobbja közé juthassanak, egy Pireuszhoz hasonló csapatot kellett legyőzniük, a spanyol Matarót. Ami óriási eredmény volt. – Nekünk a szezonban az is hatalmas bravúr, ilyen klubok között vagyunk, de ebből is szeretnénk kihozni a maximumot. Azért ez a Dunaújváros még mindig képes olyan bravúrokra, ami a játékosállományt tekintve nem feltétlenül indokolt. 

Ám ezt a rangot és megbecsülést meccsről meccsre meg kell hálálni, és a vérünket adni érte. Például már szerdán este, amikor újabb feladat vár ránk, tehát az erőkkel is jól kell sáfárkodni. 

Valóban, a lányoknak nem sok pihenő jutott, hiszen ma 20.30-tól az Eger vendégei lesznek a bajnokságban. A hevesiek a DFVE-től érkező dr. Sike József vezérletével a Magyar Kupa döntőjében legyőzték a dunaújvárosiakat, amire senki nem számított. Ezért minden bizonnyal fűteni fogja őket az ezért való visszavágás. Még ha a tét nem is ugyanaz. Bár a DFVE-nek minden pontot meg kell szereznie a folytatásban, ha oda akar érni a döntőt jelentő második helyre, amitől most három egység a hátránya az UVSE-vel szemben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában