Kézilabda

2022.01.27. 20:31

Az ország legjobbjai közt bizonyítanának

Péntektől a kézilabda V–VI. korcsoportos diákolimpia balatonfüredi nyolcas döntőben szerepel a DKKA játékosaira épülő Rudas középiskola női csapata. A lányok csütörtökön még bajnoki meccseket játszottak, hogy aztán megcélozzák a minél jobb szereplést és a négy közé jutást.

Gallai Péter

Fotó: LI

A dunaújvárosi csapat az elődöntőből hibátlan mérleggel jutott be a fináléba. Az előtt a Rudas testnevelőjével, a DKKA utánpótlás szakmai igazgatójával, Kovács Istvánnal beszélgettünk a célokról, elvárásokról. Mint minden sporteseménynél, elsőként arról érdeklődtünk, a járvány mennyiben nehezítette meg a felkészülésüket. 

– Az utánpótlásban is nagyon sok beteg volt, bennünket is sújtott a vírus, de a múlt hétre szerencsére mindenki vissza tudott térni, így azzal a kerettel tudunk utazni a döntőre, akikkel szerettem volna. Egy dolog szólt közbe, a Rudasban szombaton este tartják a szalagavatót, s van, aki emiatt nem vállalta a szereplést, de szinte a legerősebb csapattal veszünk részt az eseményen – mondta Kovács István. 

Azt ő is megjegyezte, nagy kérdés, hogy a betegség után visszatérők erőnléti állapota milyen lesz, velük azért még olyan intenzitással edzeni sem tudtak, mint a mindennapok során. Ezenfelül még egy nehezítő tényezővel kell számolni, jelesül a diákolimpián, a bajnokságokban megszokott tizenhatos keret helyett csak tizennégy kézilabdázó nevezhető. 

– Ezt előre le kell adni, és nem lehet rajta változtatni. Holott szakmailag előnyösebb lenne, ha forgatni tudnám a csapatot, és jobban elosztani a játékperceket. A merítési lehetőségem szűkül ezáltal. Persze, nem tudni, kit milyen szinten érintett például a járvány, milyen erőállapotban érkeznek. Egyébként a csapat minden tagja a Dunaújvárosi Kohász neveltje és ott szerepel, nagy részük az én játékosom az ifiben, a többiek Guricsné Horváth Beáta tanítványai. Azaz a felkészítést és a szakmai munkát a klub adja – jegyezte meg. 

 

Kovács István, a DKKA utánpótlás szakmai igazgatója és a Rudas iskola testnevelője Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A kiírás szerint a tornán a 2002-es születésű játékosok is szerepelhetnek, de a Rudasban 2004-esek a legidősebbek. Azaz számukra nem csak ez az egy év lesz adott a diákolimpia keretén belül. 

A célokról, elvárásokról így nyilatkozott az edző: – Megpróbálunk minél több mérkőzést megnyerni. Pénteken és szombaton játszunk két csoporttalálkozót, azok eldöntik a folytatást. A sorsoláson sok múlik, de szeretnénk a legjobb négy közé kerülni, és esélyt, hogy a fináléért léphessünk pályára. Nekem ez lesz az első döntőm, a csapatnak is, szeretnénk ezt kiváló eredménnyel emlékezetessé tenni. Egy országos döntőbe bejutni bármilyen sorozatban, számomra ennek van rangja és presztízse. Fontos, hogy Dunaújvárost, a DKK-t és a Rudas iskolát is méltóképpen képviseljük és jó hírét vigyük. 

 

Profi klubokból érkeznek az iskolai csapatok játékosai - Ami az ellenfeleket illeti, az együtteseket profi klubok adják, ilyen egyesületekhez kapcsolódnak a csapatok, az ő partnerintézményeikről van szó. A Nemzeti Kézilabda Akadémia két gárdával lesz jelen, a fonyódi és a balatonboglári iskola színeiben. A Szombathely a Győr kiütésével jutott be, az NB I. ifiben a vele egy osztályban játszó DKKA nagyon erős. Kovács István számára a Veszprém kakukktojás, mert az nem szerepel az ifjúsági bajnokságban, illetve keletről érkezik a Fradira alapozó Leöwey Klára Gimnázium csapata, a békéscsabai és debreceni intézmény pedig az ottani utánpótlásra épít. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában