DKSE

2021.12.01. 07:00

Talpon maradt, sőt, az ország legjobbjai között a szakosztály

Két év után ismét ünnepélyes keretek között értékelhetett évet a DKSE kajak-kenu szakosztálya, amelyen a magyar szövetség vezető tisztségviselői is megjelentek. Az est során okkal volt mire büszkének lenni, hiszen a szakosztály amellett, hogy jelentős létszámbővülést könyvelhetett el, kimagasló hazai és nemzetközi eredményekkel zárt. Mindez annak tükrében különösen elismerésre méltó, hogy tavaly nagyon komoly gondokkal és a megszűnés teljesen reális rémképével is meg kellett küzdeniük.

Gallai Péter

Az edzők hosszasan sorolhatták hétfőn este, ki és milyen eredménye miatt részesült elismerésben – képünkön a jelen lévő díjazottak Fotók: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Új helyszínen, a Campus Étteremben tartott eseményen Pető Zsolt szakosztályelnök köszöntötte a megjelent sportolókat, edzőket, támogatókat, Barta Endre alpolgármestert, Mátyás Gábort, a ­DKSE ügyvezető-elnökét, illetve a díszvendégeket. Hüttner Csaba a felnőttek szövetségi kapitányát, Kárai Pétert, az MKKSZ alelnökét, Fekete Ádámot, Hajdu Jonatán világbajnoki ezüstérmes párját és a páros edzőjét, Martinkó Gábort.

Barta Endre beszédében elmondta, a város a lehetőségeihez képest a sportolók mellett áll, akiknek eredményeire méltán lehetünk büszkék. S arra hívta fel az ifjúság figyelmét, hogy már komoly példaképek állnak előttük, akiket próbáljanak követni.

Olimpiai bajnokokat adó kajak-kenu klubokat is maguk mögé utasítottak

Hüttner Csaba köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy milyen sokan vannak jelen, mert tudják, milyen nehéz helyzeten ment át az egyesület: – Ám újjáalakult, s azt gondolom, a pontversenyben elért tizenegyedik hely, olyan egyesületek előtt, amelyek olimpiai bajnokokat is adtak, hatalmas dolog. A szövetség nevében szívből gratulálok, a versenyzők és a vezetők érdeme, hogy mindezek megvalósulhattak.

Majd hangsúlyozta, idén mind a vb-n, mind az olimpián megnyertük az éremtáblázatot. Utóbbin 50 pontot szereztünk, a minket követő Új-Zéland 26-ot. – Ez mutatja sportágunk erejét. Ami Dunaújvárosban, s persze nekünk is fontos, a kenut újra visszatettük a palettára. Hajdu Jonatán és Fekete Ádám az újra olimpiára került 500 párosban világbajnoki ezüstérmet szerzett. Remélem ti, akik itt vagytok, az ő példájukat követni fogjátok, és ezáltal a ­DKSE még eredményesebb lesz.

Mátyás Gábor azzal kezdte, ezen az estén csak elismerő szavakat tud mondani. Öt szakosztálya van az egyesületnek, ezek közül a kajak-kenu az egyik legeredményesebb.

– Ahogy nagy örömmel végignézek az asztaloknál ülőkön, itt vannak a legkisebbektől a legnagyobbakig, mint az orgonasípok. S ezt így is kell csinálni, ahogyan Pető Zsolt elnök fel- és újraépítette a szakosztályt. Egy olyan értékrend mellett vezeti, ami példaértékű, s ezért csak köszönettel tartozunk neki. S azért is, amit a DKSE érdekében végzett az elmúlt másfél évben. Ezek az eredmények nem jöhettek volna létre a támogatók, a szövetség, a szülők nélkül. Nagyon köszönöm a hozzáállást, a teljesítményt mindenkinek úgy, hogy a pandémia rányomta a bélyegét mindenre 2021-ben. Ennek ellenére nem adtátok fel, dolgoztatok, végeztétek a munkátokat, most pedig okkal ünnepelhetjük az eredményeket – fogalmazott.

Pető Zsolt elmondta, 2020-ban nem lehetett évzáró a pandémia miatt, ami jól megtépdelte a szakosztályokat és az egyesületet is. Ám túlélték, itt vannak, és erősebbek, mint valaha.

– Azt látom a szemekben, hogy itt olyan emberek ülnek, akik nagyon komolyan gondolják ezt a sportot, és az életükkel valamit szeretnének kezdeni. Nekünk is komoly erőfeszítéseket kellett tenni az elmúlt két évben, hogy talpon maradjunk, és a nehézségek ellenére hozni tudjátok ezeket a komoly eredményeket. Ami nem az én érdemem, hanem a szakosztályvezetés, a támogatók és a sportolók közös sikere – emelte ki.

Megjegyezte azt is, a régi helyszínüket kinőtték, de amint a zsúfolt teremben körülnéz, lehet egyből ezt is. Aminek oka van, s mindezt egy beszédes grafikonon megmutatta, amikor arról beszélt, számukra két cél a legfontosabb, a létszámbővülés és az eredményesség.

– Azt tudjuk, ha sokan vagyunk, van csapat és közösség, akkor jó irányba fogunk haladni, hiszen egymást húzzátok, motiváljátok, mert van versengés. A sportolással jó dolgot tesztek, nem az utcán lődörögtök, hanem itt vagytok és keményen dolgoztok a céljaitokért, ez a legjobb belépő az életbe. Büszkén mondhatom, amíg 2018-ban negyvenöt versenyengedélyes sportolónk volt, idénre ez kilencvenkettőre emelkedett, és jövőre biztosan száz fölé megy. Nem szabad megfeledkezni az eredménycélokról sem, hiszen mindenki azért csinálja, hogy sikeres legyen, győzzön. A következő nagy kihívásunk a párizsi olimpia elérése, amire több aspiránsunk is van, de a legnagyobb esélye a C-2 500 méteren világbajnoki ezüstérmes Hajdu Jonatánnak és Fekete Ádámnak van. Három év azért nagy idő és a világot csodákkal meg lehet lepni.

Pető Zsolt arról is beszélt, hogy gazdasági értelemben a legsötétebb pillanatban, év elején megkereste őket a dömsödi egyesület azzal, hogy nem tudják biztosítani az ottani színvonalas szakmai munkát, és a ­DKSE segítségét kérték. Erre annak ellenére igent mondtak, hogy kilátástalan anyagi helyzetben voltak, Máthé Krisztián pedig edzőként vezeti a munkát, így a bővülést nekik is köszönhetik.

S ha már nehéz pillanatok, külön megköszönte az önkormányzat, a DKSE, a szponzorok és a szövetség támogatását. Utóbbi, amikor tavaly október végén úgy nézett ki, bedől az egyesület, akkor fél éven keresztül, több mint tízmillió forint értékben átvállalták az edzőik fizetését.

Majd az elnök ismertette kiemelkedő eredményeiket, köztük a SUP-ban elérteket is. Megjegyezte, jövőre ezt a szak­ágat is elindítják. Ami a magyar bajnokságokat illeti: 29 arany-, 20 ezüst- és 13 bronz­éremmel zártak. 202 (!) tagszervezetből a mastersek nélkül a 10. lettek az országos rangsorban, felnőtt kenuban és SUP-ban elsők, U23 férfi kenuban és gyermek női kajakban 2. lett a DKSE.

Az ünnepség végén az edzők értékelték saját csoportjaik munkáját, a legjobbak pedig elismeréseket vehettek át. Az est vacsorával és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Az edzők hosszasan sorolhatták hétfőn este, ki és milyen eredménye miatt részesült elismerésben – képünkön a jelen lévő díjazottak
Fotók: Laczkó Izabella

Az ajándék mellé kupa és oklevél

Kupát vehetett át a legjobb felnőtt férfi kenus: Hajdu Jonatán. Legjobb U23 férfi kenus: Slihoczki Ádám. Legjobb felnőtt kajakos: Máthé Krisztián. Legjobb felnőtt és U23 női kenus: Kulcsár Dorina. Legjobb ifi lány kajakos: Horváth Laura. Legjobb ifi férfi kenus: Kovács Áron. Legjobb ifi férfi kajakos: Éberhardt Richárd. Legjobb U15 serdülő fiú kajakos: Katona Benedek. Legjobb U16 serdülő fiú kajakos: Furtai Ferenc. Legjobb gyermek lány kajakos: Katona Sára. Legjobb kölyök lány kajakos: Szilasi Tímea. Legjobb gyermek kajakos: Éberhardt Martin. Legjobb U10 gyermek lány kajakos: Bebők Kitti. Legeredményesebb női masters versenyző: Hubikné Tarján Éva. Legeredményesebb férfi masters: Vajda József. Kiemelkedő eredményeiért szintén kupában részesült: Bucsi Bence, Horváth Benedek, Kovács Máté, Pető Ákos, Kóti Dávid, Harnos Hanna, Bebők Lara, Blényesi Réka, Blényesi Luca, Láng Rege, Mészáros Enikő.

A 2021-es eredményeit oklevéllel ismerték el Slihoczki Dánielnek, Kiss Leventének, Tóth Bencének, Varga Gábornak, Dohárszki Ábelnek, Slihoczki Vincének, Kobzos Lottinak, Árva Grétának, Grossmann Dorinának, Mészáros Fanninak, Mohács Karolinának, Kóré Leventének, Harmos Majának, Dole­zsál Zsófiának.

A versenyzők edzői: Molnár Gergely, Dolezsál Zoltán, Horváth Attila, Katona Lili és Máthé Krisztián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában