Női vízilabda MK

2021.12.18. 18:52

Óriási csata után a győzelemért megtették a legnagyobb lépést

Hatalmas csatában, egészen különös pillanatok, hosszas egyeztetések, majd videózás után az UVSE szombati legyőzésével bejutott a soproni Magyar Kupa döntőjébe a címvédő DFVE női vízilabda-együttese. Az előrehozott finálé után vasárnap lapzártánk után az Egerrel vívtak meg a lányok a trófeáért, az erőviszonyok ismeretében egyértelműen ők voltak az esélyesek.

MTI

Azzal mindenki tisztában volt, aki a szombati első elődöntőt, az előző szezon Magyar Kupa és bajnoki döntőjének két csapata közül behúzza, az már hatalmas lépést tehet a győzelem felé. Ugyanis nem lebecsülve a másik két együttest, de a Szentes és az Eger más szintet képvisel, mint a két, Euroligában nyolc közé jutott együttes. 

A két szakvezető a meccs előtt azt mondta, nagyon nem tud már újat mutatni egymásnak a két fél, de az biztos, óriási csatára lesz kilátás. Na, ebben egyáltalán nem tévedtek. 

 

UVSE-HUNGUEST HOTELS – DFVE 

7–8 (2–2, 1–1, 3–3, 1–2) 

 

UVSE: Magyari A. – Ábel-Antal, Keszthelyi-Nagy 3, Szücs G., Rybanska 2, Szegedi P., Baksa V. 1. Csere: Faragó K., Peresztegi-Nagy, Hajdú K. 1, Forgács, Mácsai. Vezetőedző: Benczur Márton. 

DFVE: Maczkó – Szellák, Gurisatti 2, Szabó N. 1, Mahieu, Szilágyi D. 1, Horváth B. 1. Csere: Garda 2, Mucsy 1, Sajben, Pál R., Somogyvári. Vezetőedző: Mihók Attila. 

Gól – emberelőnyből: 13/2, illetve 11/4. 

Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –. 

Kipontozódott: Pál R. (22. p.), Szücs G. (26. p.). 

Kiállítva végleg, cserével: Szegedi P. (29. p.), Gurisatti (29. p.). 

 

A meccset jobban kezdte az Újpest, azonban 2–0 után a DFVE egyenlíteni tudott. A folytatásban „öldöklő” küzdelem folyt a medencében, az újvárosiak kiváló védekezésük, Maczkó nagyszerű bravúrjai nyomán a harmadik negyedben Garda és Horváth bombagóljával már kettő volt az előny (3–5) és 4–6-nál is tartották ezt, azonban a játékrész végére egyenlített az UVSE. A záró etap ha lehet, még feszültebb volt, ami végleges kiállításokat és újabb gólokat hozott, három perccel a meccs vége előtt Szabó ismét vezetéshez juttatta csapatát, ami után Maczkó mutatott be egy elképesztő bravúrt. Aztán az utolsó pillanatok is hatalmas izgalmat hoztak. Miután lepörgettük a támadóidőnket, még maradt kilenc másodperc a meccsből. Ekkor az UVSE-nél Magyari is előrement a kapuból, végül ő vállalkozott lövésre, a labda a kapufáról Faragó elé keveredett, aki a hálóba lőtte. Ugyan már nullát mutatott az időmérő, de a bírók megadták a találatot. Na, ekkor heves reklamálásba kezdtek az újvárosiak, és hosszú tanakodás kezdődött a bírók és a zsűri között. Utóbbi egyik tagja azt mondta: „Nem tudom, mit csináljunk”. Ugyanis a találkozón nem volt VAR (videóbíró), így végül az M4 Sport kommentátorának monitorján nézték vissza többször az ominózus pillanatokat. A tv-ben korábban többször megismételték a jelenetet, és egyértelműen látszott, már több másodperce nullát mutat az óra, mire Faragó labdája útnak indult. A verdikt: érvénytelen a találat, ami a DFVE örömmámorát hozta. 

 

A másik oldalon természetesen ezzel nem értettek egyet, Benczur Márton vezetőedző azt mondta, rettentő gyenge játékkal is döntetlenre hozták a meccset, és ötmétereseknek kell következni. – Azt reklamáltuk, hogy itt nem volt VAR rendszer. Ennyi erővel mi is mondhatnánk, hogy nézzünk vissza jeleneteket korábbról, ilyen nincsen! A meccs egy megadott góllal ért véget, és az a szabályos, amit megadnak. Innentől az összes találatot el lehet kezdeni videózni. 

 

Mihók Attila elmondta, elsősorban fejben készültek erre a kemény egy-egyekre, amihez elképesztő fegyelmezettnek kell lenni. – Voltak a védekezésben olyan bravúrjaink, amik ezt a minimális különbséget a mi javunkra döntötték el. Az is önmagáért beszél, hogy hét gólon tartottuk az UVSE-t, ez a legjobb európai csapatoknak is dicséretére válna – tette hozzá. 

A döntő tehát vasárnap este lapzártánk után ért véget (amiről duol.hu internetes portálunkon olvashatnak), azonban arra mindenki felhívta a figyelmet előtte, ezen is úgy kellett játszani, mintha a Sabadell lenne az ellenfél. 

 

Hatalmas az öröm, hiszen a lányok tisztában voltak vele: az UVSE-vel előrehozott finálét játszottak Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

A címvédő és szuperkupa-győztes jön

A Magyar Kupa hétvégéje alatt rendezték a női európai szuperkupa döntőt Athénban, amit az Euroliga és a LEN Kupa nyertese vívott egymással. Azaz a Dunaújvárossal szemben diadalmaskodó görög Olympiacos Pireus és az orosz Kirishi, a finálét előbbi nyerte meg 14–11-re. S ugyanitt sorsolták ki az Euroliga negyeddöntőinek párosítását is, ahol a DFVE ismét rendesen „belenyúlt”, hiszen a címvédő Pireust kaptuk ellenfélül. Tehát már most megismétlődik az előző szezon döntője, amit a görögök egy góllal nyertek meg Gurisattiékkal szemben. A további párosítások: Padova (olasz) – Dynamo Uralochka (orosz), Kirishi (orosz) – UVSE, Ethnikos Piraeus (görög) – Sabadell (spanyol). A párharcok első mérkőzéseit február 5-én, a visszavágókat február 26-án rendezik, mindkét magyar csapat idegenben kezd. A párharcok győztesei az Euroliga, a vesztesek a LEN Kupa négyes döntőjébe jutnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában