Mezőfalva

2021.11.24. 19:15

Éremeső a gyerekbirkózó-gála és Gurics György-emléknapon

A DKSE, a Gurics György BDSE, a Dunaújvárosi Birkózósport Alapítvány és a Dunaújváros Utánpótlás Sportjáért Alapítvány közös szervezésében szombaton meghívásos gyermekbirkózó-gálát rendeztek a Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében. A rendezvény egyben Gurics György-emléknap is volt.

Horváth László

A nemes versengésen a BVSC, a Kaposvári Sport­iskola, Budapest Kertváros, az Enying Városi Sportegyesület, a DKSE és a Gurics György ­BDSE ifjú sportolói mérték össze tudásukat. Korosztályok szerint a 2012–13-ban és a 2014–15-ben születettek indulhattak.

A birkózószövetség főtitkára is eljött

A rendezvényen először Mátyás Gábor, a Dunaújvárosi KSE elnöke köszöntötte a sportolókat és a vendégeket, köztük Ancsin Lászlót, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkárát, Varga Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét, a támogatókat, segítőket. Ezután Varga Gábor üdvözölte a sportolókat, családi sportpéldáival buzdította a küzdelemre készülő gyerekeket.

A versenyek előtt Ancsin László főtitkárt kérdeztük.

– Mi a legfontosabb feladat most a sportágban?

– Elsősorban az Európa-bajnokság szervezése adja a munka gerincét, ami éppen most kezdődött el, Magyarország márciusban fogja majd megrendezni Budapesten. Tehát gőzerővel készülünk, hogy nagyon magas színvonalú eseményt rendezhessünk.

– Hazai reményeink?

– Fiatal csapatunk van. A nagy öregek részben visszavonultak, részben nem tudjuk, folytatják-e. Az U23-as világbajnokság megmutatta, képesek vagyunk érmeket szerezni. Nagyon tehetséges birkózóink vannak kötöttfogásban. Szabadfogásban és női birkózásban még akadnak lemaradásaink, de bízunk benne, idővel és okos munkával ez is változik. Szintén bizakodunk, hogy a kötöttfogás ismét kihozza magából a legjobbakat. Nem biztos, ez a verseny lesz a legeredményesebb, de nagyon jó állomásként szolgál a 2024-es olimpiához.

– Az intézményi és a szervezeti háttér, köszönhetően az állami támogatásoknak is, biztosítottnak látszik. Azonban elengedhetetlen a szülői háttér. Miként lehet őket buzdítani, ebbe a sportágba hozzák a gyermekeket?

– Saját tapasztalataimat mondhatom, amely mögött több évtizedes sportolói és sportvezetői múlt áll. Itt olyan gyerekek és olyan emberek fordultak meg, akik később méltán büszkék a birkózói élettörténetükre. Láttuk, amikor iskolába mentünk, a kisgyerek a saját lábában elesett, olyan rossz állapotban volt a mozgáskoordinációja. A sport és azon belül a birkózás viszont tökéletes eszköz nemcsak a mozgás, hanem az idegrendszer egészséges fejlesztésre is. Ezért lehet fontos a mozgás, a sport a gyerekek életében, mert ez elősegíti a tanulást, a társadalmi szocializálódást s még rengeteg minden másra pozitív hatással van. Tehát teljes testi, lelki fejlődésen mennek át a gyerekek. A birkózás pedig egy olyan összetett mozgásforma, ami rendkívül hatékony az előbb említett fejlődések eléréséhez. Ez a sport tartást ad, igazi nagybetűs emberekké alakítja a jelen és a jövő generációit.

A folytatásban gyors és pörgős versenyek következtek, ahol a magyar birkózósport hírnevéhez méltón végig sportszerűen zajlottak a küzdelmek. Az eredmények pedig hűen tükrözik az egyesületekben végzett nevelőmunka kiválóságát.

Eredmények: Gyermek korosztály I-ben a Gurics BDSE színeiben elért helyezések: 1. Fekete Csanád, 2. Kölesdi Mihály, Csepreghy Péter, Szabó Bence. 3. Németh Bálint. A DKSE-től: 1. Boromissza Norbert, Farsang Artúr, Telek Emma. 2. Kopasz Sámuel, Utczai Krisztián, Szabó Szilvia, Vágó Dominik, Réger Hannibál, Szloboda Kende. 3. Szűcs Marcell, Telek Panna, Szloboda Lóránt, Gephard Márk. ­EVSE-től: 2. Takács Tamás, Ferencz Noémi, 3. Biró Gergő, Kovács Kornél.

Gyermekkorosztály II. Gurisc BDSE: 1. Mazzag Olivér, Simon Áron, Futó Nóra, Bayerle-Berecz Levente, 2. Urbán Zoltán, Balogh Ervin, Ortner Adrián, 3. Márhoffer Ármin, Tégen Ferenc, Éva Félix. A DKSE-től 1. Szabó Völcsei Olivér, Kovács Bene, 2. Telek Fanni, Boromissza Nándor, Pintér Olivér. Az EVSE-től 2. Erdősi Krisztofer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában