25 év után felemáskorlát döntő

2021.10.19. 19:20

Kovács Zsófi a döntőben – FRISSÍTVE

Nagy sikert értek el a magyar tornászok: a DKSE sportolója, Kovács Zsófia felemás korláton, a Világkupa-szériagyőztes Bácskay Csenge pedig ugrásban kvalifikált a szerenkénti szombati döntőbe a tornászok Kitakyusuban zajló világbajnokságán. Magyar női vb-szerfináléra utoljára 1997-ben volt példa.

Matsz.hu/Morva Dávid

A selejtezők második napján a női mezőny utolsó három csoportja lépett a szerekhez, ennek köszönhetően eldőlt, a magyarok miként zárják a vb-selejtezőket, amelynek a második csoportjában még hétfőn mutatkoztak be Kovácsék.

Előzetesen az ugrásban Világkupa-szériagyőztes Bácskay Csengének és a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófiának volt esélye a fináléba kerülésre, előbbinek ugrásban, a Dunaújvárosi Központi SE versenyzőjének felemás korláton. A kvalifikáció első napja után mindketten a harmadik pozícióból várták a folytatást, a szerenkénti döntőkbe a legjobb nyolc versenyző kerülhetett be, de országonként csak két fő. Érdekesség, hogy mindkettőjüket ugyanaz a két tornász, a brazil Andrade, valamint az orosz Melnikova előzte meg, így mindkét magyar sportoló ötödikként jutott a legjobbak közé. Kovács Zsófia felemás korláton 14,433, Bácskay Csenge ugrásban 13,666 ponttal.

A két versenyző fináléba kerülése több szempontból is kiemelt jelentőségű, ugyanis világbajnokságon legutóbb női szerdöntőbe 1997-ben Varga Adrienn került be Lausanne-ban, mégpedig ugrásban, ahol negyedik lett. Egynél több szerenkénti finálé pedig 1992-ben Párizsban volt – igaz akkor négy is – , ott a felemás korlátot tekintve Molnár Krisztina ötödikként zárt, Ónodi Henrietta pedig megnyerte az ugrást.

A magyarok egyéni összetett fináléjához sem hiányzott sok, Bácskay Csenge (48,698) első, Székely Zója (48,565) második számú tartalék lesz.

Kovács Zsófia: – Nagyon örülök, hogy sikerült bekerülni a döntőbe. Nem volt tiszta gyakorlat, ezt én is éreztem, de elég jó pozícióban sikerült kvalifikálni! Nagyon boldog vagyok, és a következő napokban azon leszek, hogy az apró hibákat kijavítsam a fináléra.

A kapitány szerint ez óriási tett, áttörés és hatalmas siker egyben

Kovács Zsófia évtizedek óta nem látott eredményt ért el, amit a döntőben fokozhat
Fotó: DCs/NA

Draskóczy Imre szövetségi kapitány: – Számolgattam, amióta kapitány vagyok, azóta világbajnokságon nem volt szerdöntő, felemás korláton például legutóbb 1992-ben. Azt gondolom, hogy ez óriási tett, áttörés és hatalmas siker egyben. Alapvetően a csapatépítés folyamatában vagyunk, és reméljük, ezen a szinten is fejlődünk, és eljuthatunk csapattal is az olimpiára. Bízom benne, ez a siker majd nagy töltést ad az otthoniaknak is, akik így elhiszik, hogy magyar lányok is be tudnak jutni vb-döntőbe. Úgy érzem, a legfontosabb az önbizalom, ami sokszor hiányzik a magyarokból, hogy elhiggyék: ők is ott tudnak lenni a legjobbak között. Most az olimpia után minden csapat fiatalításon megy keresztül, így akik itt vannak a vb-n, azok a nemzetek, illetve versenyzők határozzák majd meg a női torna következő éveit. A magyar tornászoknak igenis helyük van a legjobbak között.

Dr. Magyar Zoltán, a szövetség elnöke: – Nagyon örülünk, hiszen 24 éve nem volt arra példa, hogy magyar női tornász ott legyen a szerfináléban. Ez egy teljes értékű vb, meglátjuk, mi lesz a döntőben. Az biztos, nagy szeretettel szurkoljuk végig az egészet, mindenképpen szeretnénk pontokat hozni.

Altorjai Sándor csapatvezető: – Boldog vagyok, hogy két szeren lett döntős tornász. Zsófiban nagyon bíztunk, de titkon Csengében is reménykedtünk. Legutóbb 1997-ben volt szerfinálénk vb-n a hölgyeknél, úgyhogy nagyon szurkolunk nekik. Innentől nincs mese, 19-re lapot kell húzni, meg kell próbálni felérni a dobogóra, mert van rá esély, még bátrabban, merészebben kell tornázni.

Ezek is érdekelhetik