Kitakyushu

2021.10.18. 07:00

Kezdődik a torna-vb Japánban, Kovács a döntőjébe jutna

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban megkezdődött a jubileumi, 50. torna-világbajnokság. A megmérettetést – amelyen a DKSE kétszeres Európa-bajnoka, Kovács Zsófia felemás korláton indul – Japánban, Kitakyushu városában rendezik.

Morva Dávid

Zsófia sérülése miatt csak felemás korláton indul Fotó: DCs/NS

Fotó: Domotor Csaba

A magyar válogatott csaknem egy héttel a viadal kezdete előtt, már október 12-én, kedden elindult a megmérettetés helyszínére, hogy a hosszú utazás, valamint a pódiumedzések mellett, a megfelelő akklimatizálódásra is jusson idő.

A női csapat Székely Zója, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett, Kovács Zsófia összeállításban utazott a távol-keletre. Közülük az Eb-ezüstérmes Székely Zója és az ugrásban Világkupaszéria-győztes Bácskay Csenge mind a négy szeren bemutatkozik, az első felnőtt világversenyére készülő Szilágyi Nikolett talajon, gerendán és ugrásban, a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia csak felemás korláton szerepel. Az olimpikon korábbi lábsérülése nem a várt ütemben gyógyul, így a lábszereket ezúttal mellőzi.

Az olimpiai 14. helyezett tornász már a szombathelyi Grand Prix-versenyen és a magyar bajnokságon is csak egy szeren, felemás korláton indult.

– Tokióból egy keddi napon érkeztünk haza. Azt a hetet megkaptam pihenőnek, de abban maradtunk az edzőmmel, Trenka Jánossal, hogy ezt a szezont most végigdolgozom a világbajnokságig, utána lesz majd egy hosszabb szünetem. Ehhez jött még a lábujjsérülésem, ami apró dolognak tűnik, de ahhoz éppen elég, hogy kényelmetlen legyen a felkészülés, és ne tudjuk több szeren indulni – értékelte felkészülését a válogatott kiválósága.

A válogatott megérkezését követően a MATSZ (Magyar Torna Szövetség) főtitkára, Altorjai Sándor a minősíthetetlen körülményekre panaszkodott sokadmagával együtt, így a szervezők a FIG elnökének, Morinari Watanabe közbenjárására javítottak a feltételeken, sőt még új szállodába is költöztették a magyar delegációt.

A szervezésbeli problémák megoldása után a mieink átmozgató tréningjére is sor került, amely a beszámolók szerint jól sikerült, amit egy még jobb pódiumedzés követett. A kétszeres Európa-bajnok remekelt, ráadásul a nehezebb leugrással fejezte be a gyakorlatot.

– Egy 6,2-es gyakorlattal indulok, amely ha a terveim szerint sikerül, akkor teljes mértékben megállja majd a helyét. A legfontosabb, hogy pontosan, odafigyelve hajtsam végre. Onnantól pedig – mivel ez egy pontozásos sportág – már a bírókon múlik, de az edzőmmel beszéltük, hogy jó lenne bejutni a döntőbe, ott pedig már bármi lehet. Azt látjuk, hogy erős mezőny lesz a világbajnokságon. Talajon kezdtük a pódiumedzést, mint ahogy a versenyen is fogjuk, bementem a többiekkel kicsit szokni a termet. Sikeres gyakorlatot tudtam bemutatni, megszoktam a szert is, szóval teljesen rendben volt minden – nyilatkozta Zsófia a helyszínről.

Hasonlóan bizakodó volt Draskóczy Imre szövetségi kapitány, aki még indulás előtt így nyilatkozott: Összességében elégedett vagyok mindenkivel, Kovács Zsófi leugrásán a felemás korláton még egy kicsit pontosítani kell, de a főpróba jól sikerült a válogatott számára.

A DKSE olimpikonja számára a világbajnokság az utolsó nagy idei nemzetközi megmérettetés, ezt követően már csak hazai versenyeken indul, ami nem is csoda, hiszen az idei ­nyár az olimpia miatt nem a pihenéssel telt. A Kitakyushuban rendezett világbajnokság október 18-án kezdődik a női selejtezőkkel. Másnap a női mezőny második, valamint a férfiak tornászok első fele mutatkozik be. A kvalifikációs versenyek sorát a férfiak fejezik be, ezt követik az egyéni összetett, valamint a szerenkénti finálék. A vb október 24-én zárul.

Zsófia sérülése miatt csak felemás korláton indul
Fotó: DCs/NS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában