Koppenhága

2021.09.16. 20:20

Már a párizsi olimpia jegyében lapátolnak a világbajnokságon

Csütörtökön kissé szokatlan helyszínen, Dániában kezdődött meg a gyorsasági kajak-kenu világbajnokság, amelyen a DKSE három kenusa, Hajdu Jonatán, Kiss Balázs és Slihoczki Ádám szerepel, s velük tartott edzőjük, Molnár Gergely is.

Gallai Péter

Fotó: LI

Az év utolsó kiemelt eseménye egy nagyon sűrű szezon végére tesz pontot, ami azért különleges, mert olimpiai évben most először rendezik meg a vb-t is a Bagsvaerd-tónál. Koppenhágában 56 ország több mint 700 versenyzője kezdte meg csütörtökön a vasárnapig tartó viadalt, ami már a Párizsra átalakított olimpiai program szerint zajlik.

A dunaújvárosi küldöttség tagjai közül Kiss Balázs C-1 500, Hajdu Jonatán az újpesti Fekete Ádámmal C-2 500, Slihoczki Ádám pedig a szegedi Kocsis Ádámmal C-2 1000 méteren érdekelt. A fiúkkal tartott a szakosztály vezetőedzője, Molnár Gergely is, akivel a tegnapi kezdés előtt beszélgettünk.

A szakember azzal kezdte, hogy Slihoczkiék a felnőtt-ob-n csak erőfelmérőként indultak, hiszen számukra az azt követő U23-as vb volt a fő verseny idén. Ehhez képest megnyerték a bajnokságot, a szezon elején nem gondolták, hogy kijutnak a felnőtt-vb-re is, ami nagyon nagy dolog részükről.

– A korosztályos versenyen ötödikek lettek, nyilván egy felnőtt-vb magasabb szintű, de esetükben nem mennék bele esélylatolgatásokba. A többieknél azért egyszerűbb a kérdés, Balázst mindenféleképpen döntőbe várom, és Hajduék is a papírforma szerint ott kell legyenek, esetükben az éremszerzés egyáltalán nem túlzás. Azonban kicsi dolgokon is múlhat minden, de ha minden rendben megy, és nem lesznek irreális körülmények, akkor tőlük várhatjuk a legjobb eredményt. A hazai mezőnyben nincs olyan páros, amelyik meg tudná szorítani őket. Azért ne feledjük, 2019-ben ezüstérmet szereztek a vb-n ezen a távon, az idei Eb-n is látszott, hogy ötszázon jók, szoros befutó után éppen csak lemaradtak a dobogóról. Azonban ott a döntő napján volt még egy másik futamuk is, most azonban nem kell más távra koncentrálniuk – mondta.

Molnár Gergely vezetőedző kíváncsian várja, az év utolsó nagy versenyén mire lesznek képesek
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvásori Hírlap

Molnár Gergely hozzátette, hosszú volt a szezon, és Hajdut több dolog is hátráltatta, például egy arcüreggyulladás, de most abszolút jó formában várták a versenyt. Mint említettük, a verseny már a következő olimpia programja szerint zajlik, ami megint érinti Hajdut, aki Rióban még C-1 200 méteren indulhatott, majd azt a számot törölve Tokióba a C-2 1000 méterre szeretett volna kijutni Feketével, hogy aztán Párizsra megint variáljanak, ahol előbbi helyett a C-2 500 lesz műsoron. Ami egyébként nem jött rosszul.

– Annak ellenére, hogy az ezer méterre készültek, az elmúlt évek eredményei azt mutatják, ötszázon a legjobbak. Biztosan erősödik a nemzetközi és hazai mezőny azáltal, hogy ismét ötkarikás lett a táv, de nagyon jó lehetőség előtt állnak a fiúk, hisz’ két év múlva már kvalifikációs vb-t rendeznek. Dánia most kiváló nyitóállomása lehet a Párizsig tartó időszaknak. Az biztos, mindkét versenyző nagyon eltökélt, érzik, hogy van sanszuk és komoly lehetőség előtt állnak. Persze, sokat kell érte dolgozni, mert mostantól ide fókuszál a mezőny. Azért is kellene jó eredménnyel kezdeni, mert a szövetségi kapitány mondta, innentől ő is olimpiai számban elért eredményként tekint rá. A fiúk érzik ennek a súlyát, de szeretném, hogy ez motiválóan hasson rájuk, de ismerve Jonatánt, őt ez csak spannolja, ebben remek partner – tette hozzá.

Kiss Balázsnak más a helyzete, az elmúlt években ezer méterre készült leginkább, de miután nem sikerült kijutnia Tokióba, onnantól az ötszázra is nagyobb figyelmet fordított. Az Eb-n itt kilencedik, ezer méteren tizedik lett. Molnár Gergely közölte, vele kemény, sok edzést hozó időszakon vannak túl, a formája folyamatosan felfelé ívelt.

– Azonban azt, meddig tudtunk eljutni, az most fog kiderülni. Mondom, minimum a finálét várom részéről, azt látom, felkészültünk, minden rendben van, be is gyorsult. Most ezt kell minél jobb helyezésre váltani.

A DKSE szakembere összességében hasznosnak tekinti az évet, amit tanítványaival elvégeztek edzésmódszerek, azok nagyon jól sikerültek, éppen ezért nagyon kíváncsi, ez mire lesz elég. Főleg, hogy azok a versenyzők, akinek nem jött össze az olimpia, most akarják megmutatni, mire képesek. Bár a mezőnyben négy ötkarikás tokiói bajnok is rajthoz áll, Hajduéknak a Tokióban még ezer méteren aranyérmes kubai Madrigal, Enriquez páros is ellenfelük lesz.

– Bízom benne, mindenki ki tudja hozni magából, ami benne van, és a legfontosabb, úgy teljesítsenek a fiúk, hogy utána elmondhassák magukról, maximumot adtak, tettek a minél jobb eredmény érdekében – nyilatkozta.

Nem méltó körülmények

A Dániában tapasztalt állapotok a már sokat látott Hüttner Csaba szövetségi kapitány számára is megdöbbentőek. – A szállásra éjjel egykor érkeztünk meg, mert a transzfer késett. Ráadásul nem is oda vittek minket, ahova előzetesen kellett volna, most a pályától 50 percnyire lakunk. Hűvös az idő, délután is jön az eső, de a parton nincs zuhany, és az ebédlőben sem tudunk étkezni, a versenyzőknek kint kellett enniük. Nem kaptunk rajtszámot se, illetve az egyes, páros és négyes hajók is nagyon messze vannak egymástól. Azt gondolom, egyelőre a szervezés nem méltó a sportágunkhoz – idézte a megérkezés után a szövetség honlapja. Ami pedig a dunaújvárosiakat illeti: csütörtökön Slihoczkiék voltak egyedül érdekeltek. Előfutamukban végül negyedik helyen zártak, ami nem jelent egyből finálét számukra. Papíron pénteken a középdöntőben kellene indulniuk, azonban csak nyolc egység maradt „állva”, így lehet, ma mégsem kell rajthoz állniuk. Kiss Balázs és Hajdu Jonatánék ma mutatkoznak be az előfutamokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában