Európa-bajnoki arany

2021.09.27. 20:00

Kiváló eredmények a Búvársuli tagjaitól

Amennyiben valaki a víz alatt vagy felett találkozik Gurisatti Róbert tanítványaival, meg se forduljon a fejében a menekülés! Ugyanis lételemük és otthonuk ez a közeg, ahol nem mellesleg kitűnően tájékozódnak. Utóbbi tulajdonságra a legjobb bizonyíték, hogy a nyári időszakban rengeteg éremmel, értékes helyezésekkel, országos bajnoki címekkel, valamint a legutóbbi észtországi versenyen Európa-bajnoki arannyal gazdagították az egyesület eredményességi listáját.

Horváth László

Gurisatti Róbert és Európa-bajnok tanítványa, Rendes Linda

Fotó: Búvársuli SE

A nyár eseményeiről természetesen magát az edzőt kérdeztük.

– Július elején az Amphóra Kupát követően ott maradtunk Gyékényesen edzőtáborozni, ahol tizenhét fővel gyakoroltuk a tájolást, és többen rajthoz álltak az országos bajnokság helyezéseiért is. A jó időnek köszönhetően sokat tudtunk edzeni, ami Rendes Linda számára külön remek felkészülést eredményezett, mert bekerült a juniorválogatottba, és minden egyéni számban indulási jogot szerzett. Ráadásul a felnőtt korcsoportos verseny tagjai közé is bekerült – mondta.

De nézzük sorrendben a gyékényesi tájékozódási búvár­úszó országos bajnokságon elért búvársulis eredményeket. A gyerek, serdülő, ifjúsági, junior és felnőtt kategóriában megrendezett versenyen tizenöten indultak öt bója, csillag, M-gyakorlat, paralel, monk és csoportos versenyszámokban. Összesítésben innen tizenegy aranyat, öt ezüstöt és hat bronz­érmet hoztak el. A gyerek és a serdülő korcsoportban öt bója versenyszámban Aszlajov Alexander, Németh Nóra és Aszlajov Attila országos bajnoki címet nyert. Papp Norina, Major Csilla, Gurisatti Róbert, Szabó Zsombor, Füsi Domonkos, Staub Csaba korcsoportjukban éppen lemaradtak a dobogóról, ahogyan felnőtt versenyzőink is, Berekméri István és Monos Péter. Juniorban Tamás Dávid négy arany- és egy ezüstérmet nyert. Hetyei Imre egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet, Csepecz Zsolt mérlege egy arany és két bronz. Rendes Linda Stella két első, egy második és két harmadik helyet szerzett, valamint Linda bekerült az augusztus végi, Észtországban rendezett Európa-bajnokságon szerepelt juniorcsapatba.

A nyári búvársulis sikertörténet aztán a nemzetközi megmérettetésen folytatódott. A magyar válogatott tagjai voltak: Balázs Péter, Várszegi Vendel, Hatházi Katalin, Hofmeister Aliz, Szász Tamás (junior), Cséplő Kelen (junior), Rendes Linda Stella (junior), Erdős Virág (junior), Kosztin Tibor edző és Gurisatti Róbert csapatvezető.

– A rendkívül zord körülmények között – 11 fokos levegő, 16 fokos víz és végig esett az eső, fújt a szél – igen szép érmekkel térhetett haza a válogatott. Talán még nem is volt ilyen siker a sportág történetében, hogy a csoportos számokat leszámítva, mindenki érmet szerezzen. Nem véletlenül a világ élvonalába tartoznak a magyar tájolós úszók. Szinte a válogatottba nehezebb bekerülni, mint a világversenyen jó helyezést elérni, tartja a vélekedés. A tizennégy megszerzett éremhez nem is kell magyarázat – tette hozzá Gurisatti Róbert, aki ezúttal sem felejtette el megemlíteni a szülők és a támogatók nagyon komoly segítségét.

Ami a közeljövőt illeti, az őszi felkészülés után négy versenyen is találkozhatunk a búvársulisokkal. Kecskeméten a világifjúsági találkozón, Dunaújvárosban a Búvársuli Kupán és egy új, speciális regionális döntőn, továbbá december közepén a korosztályos országos bajnokságon ugranak majd vízbe a sportolók.

Gurisatti Róbert és Európa-bajnok tanítványa, Rendes Linda
Fotó: Búvársuli SE

A féltávnál elromlott reduktor

Csak egy epizód Rendes Lindáról és az Eb-szerepléséről. – Nagyon messze, százötven méterre volt a rajt a stégtől. A fele távnál elromlott Linda reduktorja, és elkezdte engedni a levegőt. Visszasprintelt a partra, majd a tartalékkal újra a rajt felé vette az irányt nagy tempóval, ahol a társa várta. Edzőként már lemondtam a jó helyezésről ilyen előzmények után, de ők megcsinálták! Ráadásul Rendes Lindának ez volt az első válogatott szereplése, nekem pedig az első nemzetközi érmes tanítványom. Valamint én is ebben a monk gyakorlatban értem el a legnagyobb sikereimet – jegyezte meg Gurisatti Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában