dunaújvárosi nevelésű

2021.09.14. 20:00

Kárász örökös bajnok lett

A Magyar Kajak-Kenu Szövetségi fővárosi székházában bensőséges ünnepség keretében hétfőn került fel újabb négy név a sportág halhatatlanjainak márványtáblájára. Köztük volt a Tokióban olimpiai aranyérmet szerzett, dunaújvárosi születésű és nevelésű Kárász Anna, akinek az ötkarikás játékok után első útja is haza, a családhoz vezetett.

Gallai Péter

Kóbor György az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója, Kárász Anna és Hüttner Csaba kapitány Fotó: MKKSZ

Fotó: MKKSZ

Kárász Anna négyszeres világbajnokként ért fel a női kajak négyessel 500 méteren az olimpián is a csúcsra. Aranyérmével ő lett az első dunaújvárosi születésű ötkarikás bajnok, Anna ugyan 2010 óta az MVM Szeged versenyzője – akkor oda vették fel az egyetemre –, büszke erre és sosem feledi el a kezdeteket.

– Tudom, honnan indultam, hol kezdődött a kajakkal a szerelem. Már évek óta nem Dunaújvárosban készülök, de ezeknek az alapoknak ugyanolyan jelentőségük van a sikereimben, mint a szegedi éveknek. Egymásra épül minden. Czere József adott először lapátot a kezembe, majd Antal Iván lett a nevelőedzőm, Hubik Andrásnál kezdtem el komolyan versenyezni. Ez mind Dunaújvároshoz köt – mondta még az olimpiáról hazatérve, amikor első útja ide vezetett. A napot a családdal töltötte, végigjárta a nagymamákat, és volt egy családi vacsorájuk is. Azaz a kötődés a mai napig nagyon erős.

De vissza a legújabb elismeréséhez, az örökös bajnok címet az érdemli ki, aki legalább öt világbajnoki címet szerez és/vagy olimpiai/paralimpiai aranyérmes lesz. Idén nyáron időrendben Kopasz Bálint, Tótka Sándor, Kárász Anna, majd a paralimpián diadalmaskodó Kiss Péter Pál tett eleget a kívánalmaknak, illetve a már korábban is örökös bajnok Bodonyi Dóra neve mellé ezúttal került oda a márványtáblán az ötkarika.

Kárász Annát Hüttner Csaba szövetségi kapitány méltatta. Felidézte a harmincéves versenyző pályafutásának legfontosabb állomásait, és azt, hogy sokszor kellett sérülés után visszajönnie. – Anna óriási küzdő, és amikor lehetőséget kapott, mindig kihozta magából a maximumot. Nagyon megérdemelte, hogy felkerüljön a neve a táblára – fogalmazott. Az ünnepelteket Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója és Kóbor György, az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója is köszöntötte.

A szövetség keddi tájékoztatása szerint a szövetség elnöksége Boros Gergely szakmai igazgató javaslata alapján egyhangúlag úgy döntött, miután a válogatott évről évre teljesítette a négyéves olimpiai program szerinti elvárásokat, nem ír ki pályázatot a pozícióra. Hanem meghosszabbítja a jelenlegi sikerkapitány, Hüttner Csaba mandátumát 2024. október 31-ig.

Kóbor György az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója, Kárász Anna és Hüttner Csaba kapitány
Fotó: MKKSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában