kajak-kenu

2021.08.22. 22:04

Kitettek magukért, tizenkét érem az országos bajnokságról

Huszonhat egyesület közül a nagyon előkelő ötödik helyen végzett a vasárnap véget ért felnőtt országos bajnokságon és világbajnoki válogatón a DKSE kajak-kenu szakosztálya. Az eredmények értékét növeli, hogy az öt aranyérmet, a három ezüstöt és négy bronzot, illetve további értékes pontszerző helyeket a mindössze tíztagú csapat érte el.

Gallai Péter

A szezon utolsó hazai nagy megméretésére készültek a versenyzők a Maty-éren, ahol az U23-as világbajnokságra készülő válogatottak is rajthoz álltak, köztük Slihoczki Ádám.

A dunaújvárosi küldöttség – Molnár Gergely és Horváth Attila tanítványai – remekül kezdte a versenyt, hiszen már az első napon nem egy dobogós helynek örülhetett. Közülük talán Slihoczki és megsérült állandó párja helyére térdelő Kocsis Ádám (Szeged) szolgáltatta a legnagyobb meglepetést, ugyanis nyert C-2 1000 méteren. Ugyanitt Kiss Balázs és Bodonyi András (DVTK) harmadik lett, Horváth Benedek és Besenyei Ádám (Atomerőmű) kettőse a hetedik. Az U23-as világbajnokságra készülő páros is némileg meglepődött a győzelmükön, hiszen számukra ez a főpróba volt.

C-4 500 méteren a DKSE egysége (pirosban) Kovács Máté, Kovács Áron, Bucsi Bence, Horváth Benedek összeállításban első lett, miután ebben a számban a győztes U23-as vb egység, Slihoczki Ádámmal versenyen kívül indult – de a dobogóra mind felállhattak Fotók: MKKSZ

– Nem volt egyszerű pálya, edzésből jöttünk, kicsit meglepetés volt nekünk is a siker – jegyezte meg Kocsis.

– Ezt főpróbának szántuk, ez volt az utolsó keményebb megmérettetésünk a vb előtt, hát soha rosszabbat. Az erős rajt után az volt a cél, hogy magunk mögött tartsuk a menőket végig, s ez sikerült is. Szóval, király volt. Nagyon nehéz volt mentálisan ideállni, mert fáradt vagyok, végig edzettük az elmúlt két hetet. Most pihenés vár ránk, aztán kiélezzük magunkat a világbajnokságra és odacsapunk – mondta Slihoczki Ádám.

Hajdu Jonatán (j3) Fekete Ádámmal nyert C-2 500 méteren, az U23- as vb-re készülő Slihoczki Ádám (b2) és Kollár Kristóf második lett

Szintén nem talált legyőzőre egy kilométeren a ­DKSE négyese sem, Horváth, Kovács Máté, Bucsi Bence és Kovács Áron összeállításban. Kiss Balázs másodikként ért célba C-1 1000 méteren, a hölgyek kenu kettes futamában Kulcsár Dorina és Horton Cassandra (BKV) harmadikként.

Szombaton Kiss Balázs nyitotta a dunaújvárosi bajnokok sorát, miután C-1 500 m-en tudott nyerni, Horváth Benedek hetedik helyen zárt.

Kiss Balázs (középen) diadalmaskodott C-1 500 méteren, aki emellett még egy ezüst- és két bronzérmet szerzett az ob-n

Majd C-2 500-on DKSE kvázi házi futam kezdődött, ugyanis a döntőbe jutott kilenc egységből ötben térdelt versenyzőnk. Végül a várakozások szerint nyert Hajdu Jonatán és Fekete Ádám (UTE) párosa az olimpiai távon nagy fölénnyel, az ezüstérem Slihoczki Ádám és Kollár Kristóf (Paks) kettősének jutott, akik szintén indulnak az U23-as vb-n ezen a távon. Hatodik lett Kiss és Bodonyi, nyolcadik Kovács Máté és Koleszár Zoltán (Atomerőmű), Horváth Benedek és Besenyei Ádám pedig a kilencedik. A szombati nap végére pedig C-4 500 méteren a szintén U23 vb-induló négyes tudott nyerni, amelynek szintén tagja volt Slihoczki Ádám Kollár Kristóf, Hodován Dávid (Paks) és Kocsis Ádám mellett. A DKSE tiszta egysége a harmadik helyen ért a célba, sorában Kovács Áron, Kovács Máté, Bucsi Bence, Horváth Benedek. Miután a győztesek és a második helyezett itt versenyen kívül indult, ezért a hivatalos statisztikában a DKSE kapta az első helyet. Azonban a dobogón mindkét négyes aranyérmet vehetett át.

A vasárnapi küzdelmek Hajdu C-1 200 méteren szerzett ezüstérmével kezdődtek számunkra, Horváth ötödik, Kovács Máté kilencedik lett. C-2 200 méteren a dobogó harmadik fokára állhatott Kovács Máté Horváth Benedek társaságában. Szintén harmadik helyen végzett a C-4 egység a sprinttávon: Kovács Máté, Hajdú Jonatán, Kiss Balázs, Horváth Benedek. A vegyes párosok között Hajdu és Pető Réka ötödikként evezett célba, megelőzve több Európa- és világbajnoki érmes kenust úgy, hogy Réka kajakos múlttal rendelkezik. Horváth Benedek és Kulcsár Dorina kettőse hetedik helyen zárt.

Pluszban megrendezték a keménydeszkás SUP 15 kilométeres számát is Szegeden, ahol az ob-n a felfújható kategóriában kétszeres aranyérmes Pető Ákos is indult. A futam sok „áldozatot” követelt, négyen nem értek célba, mert feladták, Ákos ugyan az ötödik helyen ért célba, de a versenyszabályzat értelmében nem értékelték, mert az utolsó, 600 méteres körökön utolérte a győztes, ezért kizárták őt, és még egy versenyzőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában