Európa-bajnoki ezüstérmes

2021.08.27. 20:00

Jóni sikere Szarajevóban

Augusztus 12. és 21. között rendezték meg a serdülőkorú ökölvívók Európa-bajnokságát Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban. Ezúttal a 2007-es, 2008-as korosztály képviselői bizonyíthatták felkészültségüket. A korosztályos Európa-bajnokságra összesen 78 leány és 196 fiú érkezett meg, összesen 274 fő szerepelhet a versenyen. Magyarországot hét leány és tizenöt serdülő fiú képviselte a kontinensviadalon, köztük a dunaújvárosi Jóni Rikárdó.

Agárdy Csaba

Jóni Rikárdó egyedül több meccset nyert a kontinenstornán, mint a komplett fiúválogatott

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az utóbbi években a magyar ökölvívás nem a sikereiről híres, a nyári tokiói olimpián is csak egy ökölvívónk, Gálos Roland vett részt, de már az első fordulóban búcsúzott. Ezért minden sikernek nagyon örülnünk kell, főleg, ha ennek a sikernek egy dunaújvárosi ifjú tehetség a főszereplője: Jóni Rikárdó, a Dunaújvárosi Ökölvívó SE ­(DÖSE) versenyzője bravúrosan szerepelt Boszniában, hiszen ezüstérmet szerzett. Az Európa-bajnokság előtt Jóni Rikárdó azzal biztosította szereplését a magyar válogatottban, hogy megnyerte az országos bajnokságot a negyven kilogrammosok között.

Edzője Szeri Attila volt, aki Sulák Andrástól vette át Jóni Rikárdó felkészítését. Az egyesület elnökének, Muskotály Bálintnak és az elnökség többi tagjának nem kis fejtörést okozott az új szakmai vezető megtalálása, de ahogy azt az eredmény mutatja, sikeres döntést hoztak.

Ezzel együtt hosszú út vezetett az Európa-bajnokságon a második helyig, hiszen négy mérkőzést kellett vívnia a döntőbe kerülésért, ahol azzal az ukrán bokszolóval találkozott, akinek ehhez mindössze két ellenfelét kellett legyőznie.

Szeri Attila elmondta, hogy Rikárdó egyedül több mérkőzést nyert, mint a komplett fiúválogatott

Olasz, lett, görög és fehérorosz ellenfeleinél kellett jobbnak bizonyulnia ahhoz, hogy döntőbe kerüljön. Jóni Rikárdó minden mérkőzését egyhangú pontozással nyerte.

Szeri Attila megjegyezte még, hogy a döntőbeli veresége talán annak is betudható, hogy előtte kétszer annyit kellett bokszolnia Jóninak, mint az ukránnak, és talán emiatt egy kicsit fáradtabb volt a fináléban, mint ellenfele.

Az újdonsült Európa-bajnoki ezüstérmesünktől megtudtuk, a görög és a fehérorosz riválisa ellen kellett a legkeményebb csatát vívnia:

– Az Európa-bajnokság előtt bíztam egy éremben, örülök, hogy sikerült döntőbe kerülnöm. Az utolsó két napon már nagyon vágytam haza, honvágyam volt. Ettől az ezüstéremtől nagy lendületet kaptam, szeretnék minél sikeresebb ökölvívó lenni, ezért mindent meg is teszek majd a jövőben.

Ennek szellemében nincs is pihenője a fiatal tehetségnek, ahogy Szeri Attila fogalmazott, nem pihenhetnek, gladiátorokat képeznek.

Jóni Rikárdó legközelebb szeptember 4-én az Egri Küzdelmi Napok elnevezésű viadalon lép szorítóba.

Jóni Rikárdó egyedül több meccset nyert a kontinenstornán, mint a komplett fiúválogatott
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában