kajak-kenu

2021.06.04. 21:27

Hajduék az ötszázas döntőben óriási csata után negyedikek

Pénteken már több számban is érdekeltek voltak a magyar kajak-kenu versenyzők a lengyelországi Európa-bajnokság döntőiben. A Hajdu Jonatán, Fekete Ádám alkotta kettős C-2 500 méteren sokáig vezetett a fináléban, aztán az óriási csatát hozó befutó után végül negyedikek lettek. A páros szintén tegnap 1000 méteren is kvalifikálta magát a döntőbe, csakúgy, mint a másik DKSE-induló, Kiss Balázs C-1-ben.

Gallai Péter

Szeged 20210506 Kajak kenu 2021 Olimpiai válogató verseny Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Fekete Ádám Hajdu Jonatán

Pénteken reggel az elődöntőkkel folytatódott a kontinenstorna, ahol elsőként a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület versenyzői közül Kiss Balázsért szurkolhattunk C-1 1000 méteren.

Akinek a rajtja remekül sikerült, az élre állt, amit 250 méter után 500-nál is tudott tartani. A féltávot követően a lengyel Kaminski és az ukrán Vandiuk is megelőzte, s a finisre a litván Korobov is nagyon feljött rá, azonban jobb berúgással megőrizte a harmadik helyét, amivel a szombati döntőbe jutott.

Fekete Ádám és Hajdu Jonatán hajszállal maradt le a dobogóról pénteken Fotó: Földi Imre/NS

Hajdu Jonatán és Fekete Ádám C-2 1000 méteren szállt harcba a fináléért a középfutamban. A fiúk a rajt után a táv feléig a második helyen eveztek az olasz Cracuin testvérek mögött, majd ötszáz méter elteltével robbantottak, az élre álltak és így is haladtak át a célvonalon, amivel készülhetnek a vasárnapi döntőre.

Kora délután ismét Kiss Balázs következett kenu egyesben, ezúttal ötszáz méteren. Balázs a féltávnál a francia és az orosz hajó mögött harmadikként haladt át a bójasoron. A befutóra aztán óriásit csatázott a rá feljövő és őt aztán meg is előző Vandiukkal, aki nem sokkal több, mint egy tizeddel ért be előtte, ezzel Kiss lemaradt a döntőről ebben a számban.

Kiss Balázsért ma szoríthatunk a kontinenstorna fináléjában C-1 1000 méteren Fotó: Tumbász Hédi/NS

Aztán délután várt még ránk egy finálé C-2 1000 méteren, ahova Hajdu Jonatánék egyből kvalifikálták magukat az előfutamból. Az első rajt nem volt jó, mert az egyik hajó kiugrott. Az ismétlésnél már rendben eljött mindenki, a fiúk a mezőny elejében lapá­toltak, sőt, féltávnál az addig vezető spanyol egységet kilenc századdal meg is előzték, majd egészen négyszáz méterig vezették a versenyt. Ekkor az oroszok, valamint az olimpiai és világbajnok tagokkal felálló németek magasabb fordulatra kapcsoltak, és befogták Hajduékat, akik viszont nem akartak lemaradni és elképesztő csata alakult ki az utolsó métereken. A célba aztán az oroszok értek be az élen a németek mögött, Hajduékat először a számítógép harmadiknak rangsorolta, de aztán a hivatalos eredményközlésnél kiderült, még az ukránok is eléjük férkőztek, két és fél tized másodperccel. De, hogy milyen szoros volt a futam, az első hat hajó 1,1 másodpercen belül volt egymástól.

A futam után így nyilatkozott Hajdu Jonatán az M4 Sportnak: – Szerintem kiadtuk magunkból a maximumot, az elejétől a végéig mentünk, ahogyan tudtunk. Ilyen szempontból teljesen elégedett vagyok, mert úgy érzem, nem maradt bennem több.

Fekete Ádám szerint négyszáz méterig nagyon jól mentek, sajnálja, hogy a hajrában nem tudták visszaverni a többiek támadását: – Nyerni szerettünk volna, nagyon együtt volt az első négy. Az előző hetekben négy versenyen vettünk részt, én már kicsit fáradt vagyok. Sajnos így alakult, tizedeken múlik csak a dobogó.

Öt éremmel zártuk a pénteki napot

Kopasz Bálint a K-1 500 méteres távon szerzett Európa-bajnoki aranyérmet, méghozzá rendkívül felszabadult versenyzéssel. Első lett a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajakpáros is 1000 méteren. A magyar kettős gyakorlatilag leiskolázta a mezőnyt. A honvédos egység már az elején elhúzott hét riválisától, 500 méterhez tisztán elsőként érkezett, majd a táv második felében elképesztő, több mint háromhajós előnyt dolgozott ki magának. A fölényét jól mutatja, hogy a másodikként célba érő spanyol duó több mint öt másodperccel gyengébb időt evezett. – Nálunk az olimpiai A-keretes versenyzőknek egy ilyen ezer métert kisujjból ki kell rázni. Jó pálya volt, bár zavart, hogy megint oldalszél van, úgy tűnik, ez egy ilyen év – értékelt az M4 Sportnak az olimpiai bajnok Csipes.

A férfi K-4 1000 négyes és Balla Virág C-1 500 méteren pedig másodikként futott be, ráadásul a parakenuszakágban is összejött az éremszerzés Suba Róbertnek köszönhetően, aki harmadikként végzett.

Magyarország a pénteki gyorsasági döntők után vezet az éremtáblázaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában