vízilabda

2021.06.23. 23:34

Egy uszodaavató gálameccsre készülnek, teljes komolysággal

Hétfőtől csütörtökig a Fabó Éva Sportuszodában készül a magyar női Univer­siade vízilabda-válogatott, amelynek szakvezetője Mihók Attila, keretében pedig a DUE-Maarsk hat játékosa kapott helyet. Ugyan az idei év fő versenyét számukra elhalasztották, azonban úgy dolgoznak, ha bármi adódik, rendelkezésre tudjanak állni az olimpiára készülő együttesnél is.

Gallai Péter

Fotó: LI

Ugyan az Universiadét idénről elhalasztották, de Mihók Attila felfogása szerint elsősorban nem ez a konkrét felkészülési célja az együttesének, hanem sokkal inkább egy B-válogatott jellegű „üzemképesség”. Ami azt jelenti, hogy bármikor készen kell állniuk ezeknek a játékosoknak arra, hogy esetleg elő legyenek véve egy várt vagy váratlan időpontban, és átkerülhessenek Bíró Attila válogatottjába.

Az Universiade-válogatott a dunaújvárosi csapattal is gyakorolt, így Sajben Nikolett (b) és Horváth Brigitta egymással került szembe
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– A sanghaji csapatunkból, amely 2019-ben aranyérmet szerzett, ha jól számolom, hat lánynak van esélye utazni az olimpiára. Most konkrétan egy bemutatómérkőzés miatt vagyunk együtt, a szerdán átadott soproni új uszodát szombaton a tokiói játékokra készülő válogatott elleni mérkőzéssel avatjuk fel. Csütörtök dél­előttig Dunaújvárosban dolgozunk, utána indulunk útnak, majd a szombati találkozóig ott is edzeni fogunk még. Egy felmérővel kezdtük a dunaújvárosi munkát, ami elsősorban azért volt, hogy a játékosok számot adjanak arról, nem nyaralásból érkeztek. Egy bizonyos rangsort is felállítunk ezáltal, ami megmutatja, hogy kik vannak olyan fizikális szinten, hogy a felnőttválogatott ellen lehet számítani rájuk. A továbbiakban pedig megpróbálunk egy instant taktikát összehozni, ami szombatra egy értelmezhető játékrendszert jelent. A mérkőzés után mindenki hazamegy, a keret többsége megkezdi a nyári felkészülést, a dunaújvárosiaknak pedig még lesz egy hét a szezon végi alapozásból, ami után augusztusban kezdik újra a munkát – mondta Mihók Attila a céljaikról és az előttük álló feladatokról.

Fülöp Tibor, a DUE-Maarsk edzője az egyik gyakorláson

Az Universiade együttesben a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics gárdájából a felnőtt válogatottból átkerült Horváth Brigitta mellett Maczkó Lilla, Pál Réka, Mucsy Mandula, Brezovszki Gerda és Szellák Csenge szerepel most.

Arra a felvetésre, a medencében mennyire lesz gálajellegű a soproni összecsapás, azaz mennyire veszik komolyan a felek, így válaszolt: – Azt gondolom, mivel ez egy sportesemény, és itt mindenki saját magáért is küzd, szerintem ugyanolyan komoly meccs lesz részünkről, mintha Universiade-döntőt játszanánk. S nyilván a másik fél sem fogja hagyni magát, hiszen nekik is presztízs és blama lenne, ha esetleg náluk jobban teljesít az a játékos, aki nem tart még ott, mint ők.

Ugyan Mihók Attila már mondta, hogy nem csak az Universiade-verseny a célkitűzés, azáltal, hogy elmarad az idei világjáték és jövőre halasztódott, nem is nagyon bánja. Ugyanis ezzel két korosztályt nyernek, mert így a 2001 és 2002-es születésűek, mint juniorok, már kifutók lesznek, ebből adódóan velük bővül a dunaújvárosi szakember merítési lehetősége. S azokat a tehetségeket, akik a felnőtteknél még nem kerülnek képbe, itt ki lehet próbálni.

Mihók Attilát kérdeztük a vasárnap véget ért világligadöntőről, ahol ezüstérmes lett a magyar csapat és a DUE-Maarsk négy játékosa, Magyari Alda, Gurisatti Gréta, Szilágyi Brigitta, Garda Krisztina szerepelt.

– Ez az eredmény önmagáért beszél, másodiknak lenni az Egyesült Államok mögött, ezt most aláírnánk az olimpia esetében is. Ehhez minimum egy Európa-bajnok spanyol csapatot le kell győzni, ami most sikerült a negyeddöntőben, méghozzá meg­győző teljesítménnyel, a legjobb játékot itt mutattuk be. Viszonylag gyengébb kezdés után jó felfutással, jó hangulatban érkeztek haza a lányok, ráadásul az USA ellen is sok-sok év után játszottunk egy ki-ki mérkőzést, kár volt a végéért. Alapvetően jól teljesítettek a lányok a világligán, de nagyon remélem, ez még nem az idei csúcsteljesítmény volt részükről, még tudunk előrébb lépni. S abban is bízom, mindegyik játékosom ott lehet Tokióban – fogalmazott.

Új autóbusszal utazhatnak Sopronba

A Magyar Vízilabda Szövetség és a Volánbusz között már több évtizede kiváló az együttműködés: a közlekedési vállalat számos nemzetközi versenyre, kupasorozatra, edzőtáborba szállította és szállítja a csapatokat, valamint az utánpótlás-nevelésben résztvevőket, évente 18 ezer kilométeren, egy időben akár 10–12 járművel is. A szövetség és a Volánbusz két Neoplan Tourliner típusú autóbusz felmatricázásával üzeni, hogy a koronavírus-járványt követő újraindításban is közösen vesznek részt. Ezek margitszigeti bemutatóját szerdán tartották meg a férfi és a női válogatott – ott volt Garda Krisztina is –, illetve dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, továbbá Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója jelenlétében. A férfiválogatott már birtokba vehette az új buszt, a női válogatott hétvégén pedig Sopronba megy vele először.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában