Történelmi siker kapujában

2021.04.30. 16:33

Többfordulós pólódráma végén a szombati Euroliga-döntőben a Dunaújváros – galériával, videóval frissítve

Hat nappal a magyar bajnoki döntőben elszenvedett vereség után pénteken délután ismét komoly kihívás várt a DUE-Maarks Graphics női vízilabda csapatára. Az újvárosi hölgyek 16 évnyi böjtölés után jutottak be ismét az Euroliga négyes fináléjába, az elődöntőben az orosz válogatottak sorát felsorakoztató Dynamo Uralochka várt Mihók Attila csapatára.

Szabó Szabolcs

2021.04.30. Len Kupa Final four 1. nap DUE Maarks Graphics-Dynamo Ularochka felnőtt női vízilabda mérkőzés Budapest Tüske uszoda Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az már a találkozó előtt eldőlt, hogy biztosan nem rendeztek magyar döntőt szombaton este a budapesti Tüskeuszodában, ugyanis a magyar bajnok UVSE 9-8-ra kikapott a Olympyakosz Pireusz gárdájától a másik elődöntőben.

A mérkőzés előtt biztossá vált, hogy a dunaújvárosiaknál nem játszik a korábban sérüléssel bajlódó Gurisatti Gréta.

Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

DUE-Maarks GraphicsDynamo Uralochka 12-12 (5-2, 3-6, 1-3, 3-1), büntetőkkel 15-14

Dunaújváros: Magyari – Szilágyi 6, Horváth 3, Mahieu 1, Ziegler, Brezovszki 2, Garda 3 - Mucsy, Szabó N., Pál, Szellák, Huszti,

Uralochka: Golovina, Popova, Bersneva 1, Karimova 4, Zaplatina 1, Panfilova 3, Zelentsova 4, Lapteva 1.

Jól indult találkozó az újvárosiak számára, Mahieu centerből magabiztosan fejezte be az akciót 1-0), majd Brezovszki ejtését tolta ujjheggyel a felsőlécre Golovina. Az első orosz előny az újvárosi blokkerdőben, Magyari is bemutatott egy szép bravúrt. Az egyetemisták első fórjánál pedig Szilágyi lőtte ki precízen a jobb alsót (2-0). A második emberelőnyös lehetőséggel már éltek az oroszok, Zaplatina volt eredményes (2-1). Jól dolgoztak a mieink támadásban, meg is lett az eredménye, Horváth Brigitta is betalált (3-1). Magyari ismét leszedte Karimova középtávoli lövését, Garda pedig értékesítette a büntetőt, így 4-1-re meglépett a magyar bajnoki ezüstérmes. A negyed vége előtt 22 másodperccel az Uralochka meglőtte második előnyös gólját (4-2), de itt még nem volt vége, alig két másodperc volt vissza a negyedből, amikor Horváth pattintott lövéssel vette be Golovina kapuját (5-2).

Brezovszki vett példát Horváthrólgóllal nyitottuk a második játékrészt is (6-2), Zelentsova révén az Uralochka is jelezte, még vannak tervei a meccsel (6-3), ám Garda ezt inkább figyelmeztetésnek vette: védhetetlen bombájával ismét négy gólosra hizlalta az újvárosi előnyt (7-3). Az oroszok újfent megkezdték a felzárkózást, ezúttal sajnos sikerrel. Előbb fórból, majd ötméteresből faragtak a hátrányból (7-5). Jött azonban Szilágyi, aki ismételten higgadtan fejezett egy fórt, erre szinte azonnal érkezett az Uralochka válasza (8-6). Zeleptsova negyedik találatával és Panfilova ötméteresével ki is egyenlítettek az oroszok (8-8).

A második félidőre tehát ismét teljesen nyílt lett az elődöntő. A harmadik negyedben közel négy percen át nem esett gól, amikor pedig megérkezett, annak nem örülhettünk túlságosan, Karimova lett háromszoros gólszerző. Szilágyi azonban egy egyéni akcióval egyenlített (9-9). Panfilova vállalkozott távolról, és lövése utat talált Magyari hálójába (9-10). Mahieut hárman tűntették centerben, ám a játékvezetők sípja néma maradt. A másik oldalon már jóval aktívabbak voltak a sporttársak és Karimova köszönte szépen az újabb lehetőséget 9-11-re alakította az állást.

Mihók Attilának tehát ki kellett valamit találnia a záró negyedre. Meg is tette. Mahieu harcolt ki egy kiállítást, Szilágyi pedig nem kegyelmezett (10-11), ahogy a következő adódó alkalommal sem, kapufás gólja az egyenlítést jelentette az újvárosiak számára (11-11). Sőt, több orosz támadás hatástalanítása után Horváth centerből csavart, és visszavette a vezetést a DUE. Nem sokáig, ugyanis Galimzianova szintén centerből egalizált (12-12). Az utolsó percben Szilágyi megpattanó lövésére még visszaért Golovina. Huszonöt másodperc volt hátra, az orosz időkérés után az Uralochka hálóőre is előre jött, próbálkozását magabiztosan hárította Magyari. A viszontválaszként Garda lőtt, lövését a gólvonalon blokkolták, így döntetlen maradt az állás, ami után következhettek az idegölő büntetők.

Panflinova nem hibázott, Horváth ötösét azonban védte Golovina, így tett Popova kísérletével Magyari is. Garda büntetőjével 1-1-volt az állás két kör után. Magyari Karimovát is megbabonázta, Brezovszki pedig magabiztosan értékesítette büntetőjét. Zelentsova belőtte, Szellák a kapufára a pattintott. Az utolsó körben Magyari kiszedte Bersneva löketét, Szilágyi pedig az Euroliga döntőbe lőtte a Dunaújvárost!

A dunaújvárosi klub legjobb Euroliga – akkori Bajnokcsapatok Európa Kupájaeredményét 2002-ben érte el, akkor ezüstéremmel zártak. Szombaton 20:15-kor ismét aranyért játszhatnak az újvárosi hölgyek!

Mihók Attila, a dunaújvárosiak szakvezetője így értékelt a duol.hu-nak a sikeres Euroliga-elődöntőt követően:

- Az első negyedben jól működött a játékunk, a második játékrészben azonban szélről könnyelműen eldobáltuk a labdákat, e hibákból pedig felzárkóztak az oroszok, akik később a vezetést is átvették. Ezért ki kellett kalkulálnunk egy olyan védekezésváltást, amelyet korábban nem terveztünk és ez végül hatásosnak bizonyult, bejött. Az utolsó negyed előtt azt kértem a csapattól, hogy kerüljünk közel a kapuhoz, bontsuk fel az Uralochka M-zónáját. Szilágyi két szép átlövése és Horváth Brigi centergólja is nagyon sokat jelentett, ekkor már elhittük, hogy megnyerhető ez a találkozó. Az ötmétereseknél számos apró tényező döntőt, köztük van a szerencse is. Én a lányoknak annyit mondtam, nyugalom, Magyari Alda biztosan megfog kettőt. Végül ebből három lett! Mi egy kis csapat vagyunk, számunkra óriási siker és lehetőség, hogy Euroliga-döntőt játszhatunk. Most meg kell élnünk ezt a pillanatot és erre alapozva fel kell építenünk egy olyan önbizalmat és hitet, amelynek segítségével nyugodtan készülhetünk a fináléra.

Szilágyi Dorottya hat góljával csapata egyik legjobbja volt a Dynamo Uralochka ellen: – Nagyon büszke vagyok a csapatra. Erősen kezdtünk és talán egy kicsit mi is megijedtünk ettől… Az utolsó negyedre aztán sikerült összekapnunk magunkat és megfordítani a meccset. A csapatból még senki nem játszott Euroliga-döntőt, szóval ez egy teljesen új helyzet lesz számunkra, ennek ellenére úgy gondolom, pont annyi esélyünk van, mint a mai találkozó előtt, 50-50 százalék. Mindent meg fogunk tenni a végső győzelemért.

Michael Nakoryakov, a Dynamo Uralochka edzője: Ez egyenlő mérkőzés volt két jó csapat között. A játéknak voltak hullámvölgyei, próbáltuk alkalmazni a gyors támadásainkat, és ez a középső két játékrészben működött is, de a magyarok híresek hatalmas lövőerejükről, és ezt demonstrálták is ezen a meccsen. Úgy gondolom, hogy néhány labdaszerzés megzavarta a játékunkat, míg riválisunk élt a legtöbb lehetőséggel. A büntetőpárbaj a szerencséről szól, ezúttal valamivel szerencsésebbek voltak az ellenfél játékosai.

A mérkőzés végén Magyari Alda és Vajda Attila értékelt:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában