vízilabda

2021.03.28. 21:21

Az európai selejtezőtorna élén zárt a női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott, soraiban a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics játékosaival, megnyerte a női világliga európai selejtezőjének szombaton zárult budapesti buboréktornáját úgy, hogy ebben a sorozatban nem is játszott.

Gallai Péter

Elég érdekesen alakult a szerdától szombatig tartó torna, miután a franciák és az olaszok visszamondták a szereplést, ezért a magyar csapatnak 5–0-ás győzelemmel írták jóvá a meccseket. Ezzel számukra befejeződött a torna. Azért, hogy ne maradjon találkozó nélkül Bíró Attila csapata, a szintén résztvevő és egymással tétmeccset vívó holland, görög és a spanyol csapattal – az ő világliga-eredményüktől fügött, hol zárjuk a selejtezőt – felkészülési találkozókat játszottak. Emellett beszállt résztvevőnek a DUE-Ma­arsk mestere, Mihók Attila által irányított Universiade-válogatott is.

Az első helyért járó aranyéremmel boldogan mosolyoghatott a csapat a zárás után Fotó: MVLSZ

A felnőttcsapatban végül négy DUE-Maarsk-játékos, Magyari Alda, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya szerepelt, amíg a bő keretben számba vett Horváth Brigitta átkerült a Mihók-csapatba, ahol még Mucsy Mandula képviselte a dunaújvárosi klubot.

Miután a hollandok egy góllal nyertek a spanyolok ellen pénteken, így eldőlt, hogy a magyar válogatott végez az élen, és biztosan ott lesz a nyolcas szuperdöntőben, amelyet a tervek szerint a nyáron Oroszországban rendeznek majd meg.

A biztos ötkarikás résztvevő hazai együttes kedden már kétkapuzott a spanyolokkal, majd szerdán a hollandok, csütörtökön pedig az Universiade-válogatott felett diadalmaskodott. Pénteken este lapzártánk után a görögök 12–9-re nyertek a mieink ellen, hogy aztán az Európa-bajnok spanyolok ellen záruljon a torna szombaton. A hispánokat négy esztendő után sikerült újra felülmúlni, ami nem rossz eredmény az olimpiai felkészülés jegyében.

A dunaújvárosiak kapusa, Magyari Alda ismét bizonyíthatott a kapitánynak Fotó: MTI

Magyarország – Spanyolország 11–10 (1–2, 2–1, 3–1, 5–6)

Magyarország: MAGYARI A. – Szilágyi D. 1, KESZTHELYI-NAGY 3, Rybanska, PARKES 2, Garda, Vályi V. Csere: Szücs G., Gurisatti 1, ILLÉS A. 3, Leimeter 1, Gyöngyössy.

A selejtező végeredménye: 1. Magyarország 16 pont, 2. Spanyolország 14 pont, 3. Görögország 9 pont, 4. Oroszország 9 pont, 5. Hollandia 8 pont, 6. Olaszország 7 pont, 7. Franciaország 0 pont.

– Rengeteget blokkoltunk, amit mindig kérünk, de nem mindig sikerül, most összejött. A spanyol csapat erejét mutatja, hogy talpra állt, ugyanakkor ennek a hétnek a legfontosabb tanulsága, hogy mindig volt lelki ereje a mi válogatottunknak is fordítani. A nehéz pillanatokban bizonyítottuk, hogy van tartásunk – fogalmazott Bíró Attila szövetségi kapitány a szövetség honlapján.

Szintén szombaton az Uni­versiade-csapat a görögök ­ellen zárta szereplését. Mihók Attila a vereség ellenére elégedett lehetett, hiszen sokáig remekül tartották magukat a kiváló formában lévő ellenféllel szemben a sok kiállítást és nagy csatát hozó találkozón.

Görögország – Universiade-válogatott 17–12 (4–2, 5–4, 4–5, 4–1)

A keret: Maczkó, Miklós, Ármai, Herztka, Horváth 2, Farkas 2, Bicskei, Jenei, Kuna 3, Mucsy, Muzsnay 1, Faragó 4, Kakas.

Kis pihenés, aztán nem lesz megállás

– Múlt hétfőtöl több részre szakadt a csapatunk. Valaki a válogatotthoz, valaki az Universiade-csapathoz került, és van, aki otthon maradt edzeni Dunaújvárosban. Én keddig a felnőttválogatottal edzettem, utána pedig Universiade-csapattal játszottam. Ez a világligatorna kiváló felkészülés volt ennek a csapatnak a számára. Sokat tanulhattunk a legjobb válogatottaktól. A torna után három nap pihenőt kaptunk, és onnantól kezdve nem lesz megállás. A bajnokságból még van két meccsünk, utána pedig jön a magyar bajnoki döntő, és az Euroliga négyes döntője. Bízom a csapatban, és remélem, hogy az utolsó meccseinken a legjobb formánkban fogunk játszani, hogy minél fényesebb érmekkel zárjuk a szezont – mondta Horváth Brigitta.

A DUE-Maarsk április 7-én az UVSE otthonában játszik bajnokit, majd április 10-én a Szeged ellen zárja az alapszakaszt idehaza. A Budapesten április 30-án és május 1-jén rendezett Euroliga négyes döntőben pedig az orosz Dynamo Uralochka ellen játszanak az elődöntőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában