kenu

2021.02.01. 21:38

Szegeden át Tokióba, hatalmas mezőnyt várnak

A dunaújvárosi kenusok is harcban vannak még, hogy indulási jogot szerezzenek a versenyre.

Gallai Péter

Hüttner Csaba szövetségi kapitány Fotó: Tumbász Hédi

Fotó: TumbaszHedi

Több mint ezer versenyzőt várnak a május 12-én kezdődő szegedi olimpiai pót­kvalifikációs versenyre és világkupára, hangzott el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hétfői online sajtótájékoztatóján, amit száz nappal az esemény előtt tartottak.

Ezen az MKSZ vezetésén – Schmidt Gábor elnök, Hüttner Csaba szövetségi kapitány, Weisz Róbert parakenu szövetségi kapitány – kívül részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója is.

Szabó Tünde úgy fogalmazott, a kajak-kenut, mint a legeredményesebb magyar sportágat köszönti: – Szeretném, ha a sportág hasonlóan sikeres lenne Tokióban, mint a rió olimpián. A feladatunk, hogy ehhez és a további kvóták megszerzéséhez minden támogatást megadjunk.

– Idén 80 éves a szövetség, és eddig pontosan 80 olimpiai érmet szereztünk. Tokióban is szeretnénk a sportág hagyományaihoz méltóan szerepelni, a felkészülés zökkenőmentesen halad – jelentette ki Schmidt Gábor, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta, a Maty-éri dupla verseny költségvetése 250 millió forint, a két regattára pedig óriási az érdeklődés a világ minden részéről, az előzetes számítások szerint ezer felett lesz a résztvevők száma.

– A lehetséges 18 kvótából 2019-ben 13-at szereztünk meg, és reálisan még négyet begyűjthetünk Szegeden. Előnyös, hogy ebben a járványügyi szempontból nehéz helyzetben nem kell sehova utaznunk, hanem hazai környezetben, a világ legjobb pályáján szállhatunk harcba az újabb kvótákért – mondta Hüttner Csaba, aki újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, eddig 38 kajak-kenus kaphatta meg a koronavírus elleni vakcinát.

– Ezzel kapcsolatban is köszönöm a kormány és a MOB támogatását. Azért fontos, hogy a válogatott versenyzők megkaphatják az oltást, mert ha a felkészülésnek ebben a szakaszában betegednének meg, az már veszélyeztetné a csapat tokiói eredményességét – tette hozzá.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány
Fotó: Tumbász Hédi

Újabb kérdésre Hüttner Csaba elmondta, a szegedi verseny előtt lesz egy tájékoztató és egy válogatóverseny, ezek, illetve a tavalyi eredmények alapján alakul ki a világkupán indulók névsora. Így a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület kenusai is harcban vannak még a részvétel jogáért.

 

Címkék#sport#kenu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában