év tornásza

2020.12.17. 21:03

Harmadikként jutott Eb-döntőbe a csapat

A Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Székely Zója és a Dunaferr SE képviselői, Kovács Zsófia és Makovits Mirtill összeállítású válogatott soha nem látott sikert ért el a mersini torna-­Európa-bajnokság csütörtöki selejtezőjében. Ugyanis harmadik helyen kvalifikálta magát a csapatdöntőbe, emellett hat szerfinálénak is örülhetnek a lányok.

Morva Dávid

Kovács Zsófia (b), Székely Zója, Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Makovits Mirtill Fotó: MATSZ

Fotó: MATSZ

Mersin

A csapatversenyben a magyar együttes a selejtezőben 154,129 ponttal a harmadik helyen végzett az ukrán és román nemzeti csapat mögött, így a Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill, Székely Zója összeállítású válogatott kvalifikált a szombati hatos csapatdöntőbe.

A szerenkénti döntőket tekintve az első kör után még nyolc döntős helyet szereztek Kovácsék, a záró fordulót követően viszont gerendán csúszott ki a legjobbak közül a Makovits Mirtill, Kovács Zsófia kettős, bár előbbi második számú tartalék lesz a vasárnapi fináléban. A többi szeren azonban lesz magyar érdekeltség, sőt szerenként két tornász kvalifikálta magát a szerdöntőkbe. Talajon Böczögő Dorina (12,633; 5. hely) és Székely Zója (12,466; 7. hely) egyaránt megőrizték korábban megszerzett pozíciójukat. Felemás korláton a Dunaferr SE Eb-ezüstérmes sportolója, Kovács Zsófia (14,133) maradt az első helyen, ráadásul Székely Zója (13,333; 4. hely) sem csúszott hátrébb. Ugrásban sem változott a helyzet a mieink szempontjából: Kovács ugráson pole pozícióban (14,049), Bácskay Csenge (13,683) a negyedik helyen jutott a legjobbak közé. Mindez azért is óriási eredmény, mert az Európa-bajnokságok történetében a selejtezők után még soha nem állt ilyen jól a magyar női csapat.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány elmondta, jobban alakult, mint ahogy várta, úgyhogy reméli, ugyanilyen szereplés várható majd a döntőkben is: – Óriási eredmény a hat szerenkénti finálé is. Ráadásul ebből kettő első helyen, Kovács Zsófié, az biztos, hogy az utóbbi évtizedekben ilyen még nem volt.

Kovács Zsófia így értékelte a történteket: – Nagyon örülök a csapatnak és a saját két első helyes finálémnak is, ilyen eddig még soha nem volt Eb-n. Persze több nemzet nincs itt, de akkor is sikerült magas pontokat elérni. Az biztos, hogy a csapatharmadik hely és az ugráson, továbbá korláton elért első selejtezős helyek nagy löketet adnak a döntőkre. Ugrásban szoros volt a verseny, de fele­más korláton elég sokkal állok az élen. A gerendát sajnálom, hogy leestem, mert ott is meg lehetett volna a finálé, talajon ugye a kisebb combsérülésem miatt nem indultam.

Kovácshoz kapcsolódó hír, hogy csütörtökön a Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén 57 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. A szertornában a nőknél negyedik alkalommal végzett az élen a dunaújvárosi kiválóság.

A kontinensviadal pénteken a juniorok selejtezőivel folytatódik. A juniorok a második csoportban lépnek a szerekhez, és felemás korláton kezdik meg szereplést. A csapatban a Dunaferr SE-t Mayer Gréta képviseli, aki mind a négy szeren indul.

Kovács Zsófia (b), Székely Zója, Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Makovits Mirtill
Fotó: MATSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában