Beérett a rengeteg munka, már a bajnokságban is az esélyesek közé léptek

2020.09.09. 20:00

Hibátlan mérleggel, az összes nagy riválist legyőzve nyertek!

Kedd esti diadalával, itthoni legnagyobb riválisa, az UVSE egygólos legyőzésével megvédte címét a BENU Magyar Kupában a DUE-Maarsk Graphics női vízilabda-együttese. Mihók Attila csapata így továbbírta a klub legújabb kori sikertörténetét.

Gallai Péter

Mihók Attila érkezése a medencébe, ami az aranyérmes edzők kiváltsága – a csapatával nyolc hónapon belül két kupadöntőben győzte le az UVSE-t Fotó: MVLSZ

Fotó: MVLSZ

Azért valljuk be, mikor az UVSE három góllal vezetett az első negyed végén, ezzel szemben egy dunaújvárosi sem született, kicsit aggódva vártuk a folytatást. Ami azonban egy hősköltemény lett Mihók Attila vezetőedző csapata számára, ugyanis innentől kezdve negyedenként csak egy gólt engedélyeztek az ellenfélnek, ellenben a kapitány, Garda Krisztina vezérletével lőttek hetet, a vége 7–6-os győzelem lett, amivel nyolc hónapon belül megvédte címét a DUE-Maarsk.

Az eredményhirdetés, az aranyérmek és a kupa átadása után késő este ért haza a csapat, hogy aztán, ahogyan ilyenkor kell és szabad, megünnepeljék az újabb sikert, amiért olyan nagyon sokat dolgoztak már márciustól, az előző szezon félbeszakításától.

Kis-Primász Ágnes szakosztályvezető érthető boldogsággal a hangjában nyilatkozott lapunknak szerdán, azzal kezdte, hogy most látszik meg annak a munkának az eredménye, amit a lányok elvégeznek az edzőkkel. S az sem mellékes, hogy a Magyar Kupát egyetlenként, százszázalékos mérleggel hódították el, menet közben minden nagy riválist – Ferencváros, BVSC, UVSE – legyőzve.

Az előző szezonhoz hasonlóan – amit később a koronavírus-járvány miatt lefújtak – az új évadban is a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics együttese nyerte meg kedden este a női vízilabda Magyar Kupát, így megvédte címét. A lányok nyolc hónapon belül másodszor, ezúttal is a hazai nagy rivális, sokáig egyeduralkodó UVSE gárdáját győzték le a döntőben.

Alsó sorban balról: Fülöp Tibor edző, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Szellák Csenge, Mucsy Anna Mandula.
Középső sor: dr. Sike József edző, Sajben Nikolett, Brezovszki Gerda, Szilágyi Dorottya, Sajben Viktória, Balog Jázmin.
Hátsó sor: Almási-Szabó Marcella masszőr, Szabó Nikolett, Geraldine Mahieu, Huszti Vanda, Magyari Alda, Ziegler Diána, Pál Réka, Horváth Brigitta, Mihók Attila vezetőedző.
Fotó: Magyar Vízilabda Szövetség

– Azt gondolom, kimondhatom, ez volt az egyik kupadöntő, amit a legnyugodtabban néztem végig, még 0–3-nál is. Saját magam számára is meglepő volt, hogy nem izgultam, mert annyira bíztam a lányokban. Már a Ferencváros elleni elődöntőn is olyat mutattak, főleg védekezésben, ami abszolút okot adhatott a nagy önbizalomra. Ezt be is igazolta a csapat még úgy is, hogy nem mellette szóltak az esélyek, mert az UVSE kiváló együttes, tele sok válogatott játékossal. Nem véletlenül dolgozott ilyen sokat a társaság, még ezekben a nehéz időkben is, aminek meglett a gyümölcse, nagyon büszkék vagyunk rájuk. Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róluk és a szakmai stábról is. Arról nem is beszélve, hogy címvédést sikerült végrehajtani, ami azért elég régen volt legutóbb a klub történetében – mondta.

A szakosztályvezetőnek felvetettük, ez a kupasiker egyrészt nagyon jó alaphangot adhat a szeptember végén kezdődő bajnokságnak, másrészt a DUE-Maarsk bizony előrelépett az esélyesek közé. Ezzel egyetértve hozzátette, úgy gondolja, megfordultak a dolgok, Dunaújvárosról most már ismét esélyesként lehet beszélni bármilyen hazai és nemzetközi sorozat esetében. Jó érzés számára, hogy ennek a részese lehet.

– Az elmúlt egy évet tekintve nagyon kiváló sorozatban vagyunk, sajnos az előző bajnokságot berekesztették, így nem tudtunk koronát tenni akkor a teljesítményükre. Az látszik, jó úton járunk, nagyon örülök, hogy a Magyar Kupát be tudtuk fejezni a vírushelyzet ellenére, ami nagy lökést ad mindenkinek a folytatásra. Olyan szempontból viszont nem irigylem a lányokat, hogy most már megvan az elvárás velük szemben, adott a szép feladat, de szerencsére ismerve őket, ettől az aranyéremtől nem válnak jóllakottá, elbizakodottá meg végképp nem – hangsúlyozta Kis-Pirmász Ágnes.

S ha már szóba került a nemzetközi kupa, közölte, a nemzetközi szövetség tájékoztatása alapján elindul az Euroliga, ahova beneveztek, megkapták az alapvető szabályokat és az időpontokat is. Persze a vírushelyzet közbeszólhat, de bíznak benne, hasonlóan eredményesen tudnak szerepelni a legrangosabb kontinentális kupában, mint idehaza. – Abszolút az Euroliga négyes döntő lehet a cél, ez lenne a következő lépés, hiszen a LEN Kupát és az európai szuperkupát is megnyertük 2018-ban. Az Euroliga-serleg viszont még hiányzik a vitrinünkből.

Mihók Attila érkezése a medencébe, ami az aranyérmes edzők kiváltsága – a csapatával nyolc hónapon belül két kupadöntőben győzte le az UVSE-t Fotó: MVLSZ

A nemzetközi porondon így szerepeltek az elmúlt években

A legújabb kori sikertörténet 2018 tavaszán a LEN Kupa megnyerésével kezdődött: a klub fennállásának legnagyobb eredménye volt a görög Olympiakos legyőzése a döntőben. Aztán ezt 2018 őszén fokozták, amikor az Euroliga aranyérmes orosz Kiri­shit büntetőkkel verték meg az európai szuperkupa fináléjában. A 2018/19-es sorozatban elképesztő nehézségű csoportba sorsolták a csapatot, a lebonyolítás abszurdsága volt, hogy egy napon belül kellett játszani a legerősebb riválisokkal, így nem sikerült a továbbjutás. A 2019/20-as Euroliga-kiírásban tavaly novemberben a DUE-Maarsk a többi között 14–8-ra verte az orosz sztárcsapatot, a Kirishit, és elsőként jutott tovább a csoportkörből. A másodikból két győzelemmel és egy vereséggel jutottak a negyeddöntőbe. Idén februárban a sérülésektől és betegségektől tizedelt csapat a hazai első meccsen bravúros döntetlent ért el az orosz Uralochka ellen, aztán lefújták a sorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában