jégkorong

2020.09.16. 21:34

A kapitányok kinevezve

Vas Márton bő fél éve lett a Magyar Jégkorong Szövetség általános igazgatója. Az egykori dunaújvárosi hokisnak van dolga bőven, és örömmel nyugtázhatjuk, az első céljait elérte.

Agárdy Csaba

Budapest 20200730 Jégkorong nõi válogatott edzés Fotó Dömötör Csaba Nemzeti Sport A képen: Vas Márton

Fotó: Dömötör Csaba

A negyvenéves Vas Márton első és legfontosabb feladata volt, hogy kialakítsa az U20-as felnőtt női, illetve férfiválogatott szakmai stábját, leginkább a kapitányok kiválasztását kellett megoldania.

Először az U20-as nemzeti csapatunk élére nevezte ki egykori dunaújvárosi klubtársát, Horváth Andrást. Itt a dolog pikantériája az volt, addig Vas Márton volt az U20-as együttes irányítója.

Vas Márton, a Magyar Jégkorong Szövetség általános igazgatója Fotó: Dömötör Csaba

A közelmúltban a világbajnokság legmagasabb osztályában szereplő női válogatottnál is megoldódott a kapitány kérdése, a kanadai olimpiai bajnok, Lisa Haley lett a szakmai munka irányítója, aki korábban dolgozott a kanadai felnőtt női válogatott mellett másodedzőként.

Hétfőn pedig bezárult a kör: a felnőtt férfiválogatott élére a kanadai Sean Simpsont (60 év) választották, aki évekig volt a svájci válogatott kapitánya, 2013-ban egészen a világbajnoki döntőig vezette őket.

Vas Márton elmondta lapunknak, hogy megtalálták az optimális embert a szövetségi kapitányi posztra: – A tárgyalás során mindenki nyitott volt. Nagyon fontos, hogy egy rutinos szakemberről beszélünk, aki korábban a svájci U20-as válogatott edzői posztját is betöltötte, szót ért a fiatalokkal. Az is lényeges, hogy egy, Magyarországhoz hasonlóan kis ország jégkorongjában dolgozott sokáig, emellett képben van a magyar hokiban is.

Az utóbbi években gondot okozott, hogy a szövetségi kapitányaink nyugati klubcsapatoknál is dolgoztak, ezért keveset voltak Magyarországon. Vas Mártontól megtudtuk, ezúttal ez nem így lesz.

– Kritérium volt, hogy nálunk éljen, figyelje a hazai jégkorongot. A tárgyalásainkkor ez sem okozott problémát, elfogadta az ajánlatainkat minden szempontból.

Mi lesz a következő nagy feladat? – tettük fel a kérdést az általános igazgatónak.

– Van egy kidolgozott programunk, amit szeretnénk véghez vinni, de a koronavírus miatt minden képlékeny, egyik napról a másikra sem lehet tervezni. Szeretnénk nemzetközi tornákat rendezni, de ahhoz ellenfél is kell, márpedig a vírus miatt nem tudni, kiket tudunk meghívni. Sajnos a hazai bajnokságunk is képlékeny. Erre a helyzetre, amiben manapság élünk, felkészülni nem lehet. Egyetlenegy dolgot tehetünk, megoldjuk a problémákat.

Nem egyszerű a helyzet, egyre több magyar csapatot érint a koronavírus, egymás után maradnak el az Erste Liga-mérkőzések, nemzetközi szinten a Kontinentális Kupát fújta le nemrégiben a nemzetközi szövetség. Abban bízhatunk, hogy jövőre már lesz vb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában