Önállósodás, fészekrakás és remek eredmények a versenyeken

2020.07.27. 15:00

Szép sikerekkel szárnyal a kisapostagi egyesület

Már két versenyen is túl vannak a Kisapostagi Repülő Egyesület tagjai. Az idén alakult társaság első és második helyezésekkel nyitotta friss eredménylistáját. Az újjászerveződésről, fészekrakásról, versenyekről beszélgettünk Szurma József elnökkel, Hojek Ferenc és Thuróczy Endre pilótákkal.

Horváth László

– Tavaly év közben született meg az elhatározás, hogy a harmincöt éves közös együttlét után a Dunaferr Repülő Klub UL szakosztályának tagjai szeretnének önállósodni. Tizennégy emberből tíz döntött a kiválás mellett. Négyen pedig maradtak a repülőklubban. A törvényi háttér megteremtését követően ez év februárjától már önálló joggal rendelkező egyesület vagyunk. Technikai háttérrel, szakmai tudással indultunk az új felállásban.

A Kisapostagi Repülő Egyesület alapító tagjai, középen kékben Szurma József elnök. Sokat dolgoztak együtt az új egyesület megalapításánál és a bázis felújításán is – a sikerekből sem volt hiány a közelmúltban Fotók: Horváth László

Az önállósodást és a fészekrakást – a repülők tárolását – nehezítette az éppen lejáró reptérhasználati szerződés. Szerencsénkre Kisapostag önkormányzata, élén Nagy Attila polgármesterrel rendkívül korrekt módon segítette törekvéseinket. Így mi kaptuk a kis hangár hátsó részét 15 év bérletre. Nagy lendülettel fogtunk hozzá a volt vitorlázóraktár átalakításához. A használatban régóta nem lévő, nagyon rossz műszaki állapotú helyiséget kipakoltuk, rendbe tettük, több millió forintos áldozattal a magunk igényére formáltuk. Teázót, irodát, pihenőt és klubhelyiséget hoztunk létre. A repülést illetően – folytatta az év történéseit Szurma József –, nemcsak a vírushelyzet hanem az építési munkák is jócskán megnehezítették a versenyévad megkezdését.

Hojek Ferenc a Karantén és a Mura kupáról is szép díjakkal tért haza

A régi tudás azonban nem felejtődött el.

A májusi Karantén Kupa után RWL kategóriában (motoros sárkányrepülő) 1. helyen Thuróczy Endre, 3. helyen Hojek Ferenc ünnepelhetett. Szintén remek teljesítménnyel térhettek haza a közelmúltban befejeződött, Nagykanizsa melletti becsehelyi Mura Kupáról, ahol RWL1 (egyszemélyes motoros sárkányrepülő) kategóriában 1. helyen Thuróczy Endre, 2. helyen Hojek Ferenc végzett.

Az idei év eddigi versenytapasztalataiból kiindulva, hasonlóan a Mura Kupához hirdetik meg a 2020. évi UL Nemzeti Bajnokságot augusztus 14-16. között.

– Ezúttal hazai pályán, a mi repülőterünkön, Kisapostagon lesz a verseny. A Nemzei Bajnokság a korábbi években a világverseny felkészítő versenye volt.

Hojek Ferenc, Szurma József és Thuróczy Endre a kupákkal

– Az idei évben a csehországi világbajnokság elmarad, így a magyar UL pilóták a Nemzeti Bajnokságot tekintik az év legrangosabb versenyének – kaptuk az információt Szurma Józseftől a Kisapostagi Repülő Egyesület elnökétől. Az átalakulás és a vírushelyzet mellett tehát zajlik az élet a repülőtéren és a hozzá tartozó klubokban, egyesületekben. Remek csapatokat és kiváló sportembereket ismerhetünk meg a társaságok tagjaiban. Remélhetőleg minél szélesebb körben sikerül népszerűsíteni a repülősportot a jövőben.

Rajtuk nem múlik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában