birkózás

2020.03.10. 19:00

Szívvel-lélekkel és becsülettel, ahogyan az elődöktől tanulták

Gurics György emlékére rendezte meg immár tizedik alkalommal nagyszabású versenyét vasárnap a Dunaferr SE birkózó szakosztálya.

Horváth László

A Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében a közép-magyarországi területi diák I. kötöttfogású, diák II. szabadfogású versenyen, valamint a Kéring és Társa Kft. Kupán közel százötven birkózó állt szőnyegre. A megmérettetés egyben kvalifikációt is jelentett, hiszen a megfelelő eredmények elérésével részvételt lehetett nyerni az országos döntőre. Az eseményen Monor, Ceglédi VSE, Abony BC, Gurics György BDSE, Dunaferr SE, Érdi Spartacus, Dunaharaszti, Nyársapát, Gyál, Mogyoród, Sziget SC, Tököl és Enyingi VSE korosztályos sportolói adtak randevút egymásnak Mezőfalván.

Mátyás Gábor méltatta Gurics György munkásságát és köszöntötte a megjelenteket, közte a névadó fi át és unokáját Fotók: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

A rendezvény első perceiben Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte a verseny névadójának, Gurics Györgynek, Dunaújváros díszpolgárának a magyar sporthoz, a birkózáshoz fűződő eredményeit és életútjának jelentőségét. 2011-ben alakult meg a Gurics György Birkózó Diák Sportegyesület, amely a Dunaferr SE fiókegyesülete. Ettől az időponttól kezdve minden évben hagyományteremtő szándékkal rendezik az emlékversenyt.

Gurics György 1929. január 27-én Dunapentelén született. Számos sportág kipróbálása mellett végül a birkózást választotta, amelyben versenyzőként és sportvezetőként is kiváló eredményeket ért el. Versenyzőként olimpiai bronzérmet szerzett. Több Európa-bajnoki érmet gyűjtött. Összesen pedig tizenhat magyar bajnoki címet tudhat magáénak, továbbá több csapatbeli aranyérem is gazdagítja életútját. Sportvezetőként legnagyobb sikereit a Magyar Birkózó Szövetség szövetségi kapitányaként 1964 és 1978 között érte el, ahol a magyar birkózók öt olimpiai aranyérmet, egy ezüstöt és tizenegy bronzot szereztek. Tíz világbajnoki címet és tizenegy Eb-aranyérmet köszönhetünk kapitányi tevékenységének – idézte fel Gurics György sport­érdemeit Mátyás Gábor.

A Gurics György BDSE nagyvenyimi versenyzője, Nagy Erik (j) óriási küzdelemben győzött ellenfelével szemben az első menetben

Néhány személyes emlék elmondása és a verseny megnyitása után a birkózóké lett a terep. A végig sportszerű eseményen hatalmas küzdelmekkel feszültek egymásnak az apró testek. Volt, aki pontozással, és volt, aki tusgyőzelemmel fejezte be az összecsapást. Némelyeknél pedig igazi sportkönnyek potyogtak egy-egy elveszített mérkőzés után. Összességében a végén azonban mindenki remekül érezte magát, hiszen ez a nap is arról szólt, amit az elődök tanítottak: embernek, igazi sportolónak lenni a legnagyobb küzdelmek árán is!

A verseny végén csapatban a Gurics Gy. BDSE a negyedik, a Dunaferr SE versenyzői az ötödik helyet szerezték meg. Egyéniben pedig számos dobogós helyezésnek örülhettek a sportolók.

A rendezvényen jelen volt többek között Motyovszki Mátyás, Dunaújváros önkormányzatának ifjúsági, sport- és turisztikai bizottságának elnöke, Simita Zsolt, a Magyar Birkózó Szövetség szakreferense, több olimpiai és magyar bajnok birkózó, valamint Gurics György fia, Attila és gyermeke. A lebonyolítás szakmai felügyeletét Major Sándor világbajnoki ezüstérmes birkózó látta el, aki egyben a verseny elnöke is volt.

A Dunaferr SE és fiókszakosztályainak eredményei

Azok az apró könnyek! Sipos Zsolt bírónak néha vigasztalni is kellett a veszteseket

Diák II-es korcsoport (10-11 évesek)

23 kg: 2. Bózsa Gergő (Gurics György BDSE). 26 kg: 3. Tombor Benedek (Gurics), 3. Nagy Erik (Gurics), 5. Görög Máté (Gurics), 5. Erdősi Adrián (Enyingi VSE). 32 kg: 5. Kovács Hunor (Gurics). 35 kg: 3. Toldi Ádám (Dunaferr SE). 38 kg: 1. Csőregi Zalán (Dunaferr). 42 kg: 2. Fierpasz András (Gurics), 4. Péter Domán (Dunaferr). 50 kg: 3. Pribitek Ármin (Gurics), 4. Fekete Csaba (Gurics), 5. Éva Balázs (Gurics). 54 kg: 3. Zámbó Gergő (Gurics), 5. Bertalan Lajos (Gurics). 58 kg: 4. Pesei Sándor (Gurics). 69+ kg: 2. Pupp Bence (Dunaferr).

Diák I. korcsoport (12-13 évesek)

32 kg: 2. Garbacz Bence (Dunaferr). 35 kg: 5. Horváth Szebasztián (Dunaferr). 38 kg: 3. Csőregi Zalán (Dunaferr). 46 kg: 4. Marosi Richárd (Gurics). 54 kg: 5. Miklósics Zoltán (Enyingi VSE). 58 kg: 2. Pupp Viktória (Dunaferr), 5. Domján Mihály (Dunaferr). 69 kg: 1. Veréb Dávid (Enyingi VSE). 76 kg: 2. Pupp Bence (Dunaferr). 85 kg: 1. Bodor Máté (Gurics). 85+ kg: 1. Éva Bence (Gurics).

A legjobb Dunaferr SE versenyzőnek Csöregi Zalánt választották, a Gurics György ­BDSE színeiben Pribitek Ármint, az Enyingi VSE-ből pedig Veréb Dávid érdemelte ki ezt az elismerést.

Ami pedig a csapatversenyt illeti, azt a Monor nyerte 75 ponttal, a Ceglédi VSE (73 pont) és az Abonyi BC (59 pont) előtt. A negyedik a Gurics György BDSE lett (57 pont), a Dunaferr SE az ötödik (42 pont), az ­Enyingi VSE (13 pont) pedig holtversenyben tizenkettedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában