A Dunaferr SE küldöttsége is ott volt a filmbemutatón

2020.01.13. 21:25

Kenukirály: könnyes búcsúzás vastapssal

A Kolonics György Alapítvány szervezésében – amelynek elnökségi tagja a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztályának elnöke, Pető Zsolt is – a múlt héten az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüst-és bronzérmes kenusról, Wich­mann Tamásról készült, a Magyar lapát című portréfilmet.

Gallai Péter

Budapest 20200109 Kajak kenu 2020 filmbemutató Fotó Koncz György Nemzeti Sport Wichmann Tamás

Fotó: Koncz Gyorgy

A bemutatón a Dunaferr SE is képviseltette magát, Pető Zsolt mellett az olimpiai bajnok edző, Vajda Attila és kollégái, Molnár Gergely és Dolezsál Zoltán, illetve a versenyzők közül Hajdu Jonatán, Kiss Balázs, Slihoczki Ádám, Kulcsár Dorina, Pető Ákos, valamint a klub korábbi vezetőedzője, Hubik András vett részt.

– Akár tízszer többen is lettünk volna, de ennyi volt a hely befogadóképessége – kezdte Pető Zsolt, aki számára azért is volt különleges ez az esemény, mert Wich­mann Tamás – aki a Dunaferr SE évzáróján is részt vett – gyermekkori példaképe és egykori mestere volt, Kolonics György gyermekkori versenytársa és felnőttkori példaképe és utóbbinak tartja Vajda Attilát is.

Wichmann Tamás rengeteg szeretetet kapott, amiből szintén próbál erőt meríteni Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport

– Tamás erős ember, küzd a betegséggel, de ne kerteljünk, ismert, hogy sajnos halálos a kór. Éppen ezért volt fontos, hogy ezen alkalommal megkapta a lehetőséget arra, tulajdonképpen elbúcsúzzon a jelenlévőktől. Ezért hálás is volt a sorsnak. Úgy gondolom, és ő is így van vele, hogy teljes életet élt, rengeteg szeretetet adott és kapott. Ebből is táplálkozik ezekben a nehéz pillanatokban.

Egyébként nagyon jó volt látni, hogy a kajak-kenut ilyen erős összetartás, közösség jellemzi. Illetve jó, hogy a fiatalok láthatják, hova lehet eljutni az élet bármely területén, s ha letesz valamit az asztalra az ember, sokszor nem is tudja, mennyien hálásak neki. Itt ennek is tanúi lehettünk – tette hozzá Pető Zsolt.

A legmeghatóbb pillanat az volt, amikor Wichmann Tamás elköszönt a megjelentektől. A barátokból, sportolókból, sportvezetőkből, újságírókból álló közönség pedig hosszú percekig tartó vastapssal búcsúzott el a kenukirálytól, sőt, többen a könnyeiket sem tudták visszatartani. – Amikor elhagyta a termet, még utána is hosszú percekig zúgott a vastaps, örömmel teli szomorúsággal tapasztalhatta, mennyien szeretik őt – zárta gondolatait.

A sokoldalú legenda bemutatása

Az alkotás rendezője, Kövessy Róbert a vetítés előtti pódiumbeszélgetésen elmondta, hogy a film ötlete akkor született meg benne, amikor 2017-ben értesült arról, hogy több mint három évtized után bezár a Wichmann Kazinczy utcai kocsmája a főváros 7. kerületében. Az alkotás bemutatja a Szent Jupát kocsma utolsó napjait, Wichmann Tamás sportkarrierjének főbb állomásait, de a kilencszeres világbajnok előadásában felcsendülnek benne a legnépszerűbb kenus nóták is. Ezenkívül a nézők megismerhetik belőle Wich­mannt, a szakácsot, aki egykor második helyezést ért el a Szakma ifjú mestere versenyen, de arról az oldaláról is, amikor edzőként a fiatalokkal foglalkozik, valamint hogy milyen büszke hat gyermekére és unokáira. Az 50 perces film február 2-án lesz látható a Duna Televízión.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában