Megszűnés határán a felnőttek

2020.01.20. 20:25

Bajban a DKKA kézilabda-együttese: szőnyegre került a csapat

Nem jó hírt kaptunk a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia háza tájáról. A bajnoki szezon, azaz ez év május végéig biztosított az önkormányzati tulajdonosi háttér, tájékoztatta a felnőttcsapat hétfői edzése előtt a jelenlévőket Mátyás Gábor a DKKA ügyvezetőjeként a jobbikos polgármester megbízásából. A jövő szezontól az NB I B-s csapat keretét „felhozva” vennének részt az első osztályú bajnokságban.

DH-információ

Fotó: LI

Ilyen jövőképpel az első osztályú csapatot erősítő játékosok nem biztos, hogy a következő szezonra is itt maradnak. Lapunk információja szerint, aki tud, kereshet magának új klubot. A felnőttcsapat így a birkózómúlttal rendelkező Mátyás Gábor sportága szóhasználatával élve szőnyegre került.

A felvétel a 2019. november 22-i tájékoztatón készült, amikor az új önkormányzat még a felnőtt női kézilabda elsőosztályú megtartása mellett érvelt
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Nincs két hónapja annak, amikor Dunaújváros új vezetése Barta Endre jobbikos alpolgármester személyében a nyilvánosság előtt hitet tett a dunaújvárosi női kézilabda mellett. Új ügyvezető igazgatót neveztek ki Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke személyében a lemondott korábbi ügyvezető helyére, és biztosították a dunaújvárosiakat arról, hogy a tulajdonos önkormányzat elkötelezett abban, hogy továbbra is első osztályú csapata legyen, és oda fognak figyelni arra, hogy az akadémia továbbra is jól működhessen.

Mátyás Gábor 2019. november végi „székfoglalójában” kitért arra, hogy egy nagyon komoly és tiszteletteljes felkérés volt a városvezetéstől, hogy vállalja el az ügyvezetői posztot, amit el is fogadott. Úgy fogalmazott, bízik abban, hogy pár hónap múlva az év végi bajnoki elszámolásnál mindenki elégedetten tekint vissza az idei szezonra.

Ezt követően megpróbálták a már meglévő határozott idejű szerződéseket megváltoztatni, és határozatlan idejűvé átalakítani, de ezekkel nem jártak sikerrel. A bizonytalan hátterű csapat mögül kihátráltak a szponzorok is, akik így nem látták teljesülni eredeti céljaik megvalósulását.

Mátyás Gábor és Barta Endre a november 22-i tájékoztatón
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ezután következett Mátyás Gábor 2020. január 20-i bejelentése arról, hogy jelenlegi formájában csak a bajnoki szezon, azaz május végéig biztosított az önkormányzati tulajdonú felnőttcsapat működtetése. A következő bajnoki szezontól az NB I B-s csapat keretével kiegészülve indulnának az első osztályú bajnokságban. A csapat gerincét alkotó játékosok közül már többen elkötelezték magukat más, első osztályú csapatokhoz, vélhetően nem bízva a korábban beharangozott jövőben. Az akadémiai képzés lényege pedig épp az, vagyis az lenne, hogy az onnan felkerülő fiatal játékosok fokozatosan beépüljenek a felnőttcsapat keretébe. Ez úgy tűnik, csak papíron van így, a gyakorlat ez esetben mást mutat. Pedig a fiataloknak szükségük lenne a helyi példaképekre, húzóemberekre, akikkel együtt sikeresen szerepelhetnének az első osztályú mezőnyben. A tegnapi bejelentéssel ez finoman szólva is kérdéses.

A birkózó Mátyás Gábor neve egyébként „válságmenedzserként” nem először merül fel az újvárosi kézilabdaéletben. Kilenc évvel ezelőtt a felnőtt férfi kézilabda megszűnésének „lemenedzselésében” játszott vezető szerepet.

Kísérteties a hasonlóság a kilenc évvel ezelőttihez

Mátyás Gábor

A kialakult helyzet kísértetiesen hasonlít az első osztályú felnőtt férfi kézilabda megszűnéséhez. Akkor is találkozhattunk a Dunaferr SE elnöke, Mátyás Gábor nevével. Emlékezetes, ahogy a Nemzeti Sport 2011. június 30-i számában írja, hogy az akkori felnőtt férfi kézilabda gárda stabilan az ország harmadik legerősebb csapatának számított, rendre komoly kihívást állítva a Veszprém és a Szeged csapatai elé. Ráadásul többnyire fiatal tehetségek vitték a prímet a csapatban, elég, ha csak a sokszoros válogatottakra, Császár Gáborra, Zubai Szabolcsra, Törő Szabolcsra vagy – a ma is kiválóan teljesítő – Mikler Rolandra gondolunk. Abban a helyzetben 2011-ben a csapat a Dunaferr SE egyik szakosztályaként szűnt meg.

Mátyás Gábor akkor a Nemzeti Sportnak – a többi között – a következőket mondta: „Klubunk vezetősége nehéz szívvel, de kimondta, július elsejétől megszűnik a Dunaferrben a férfikézilabda-szakosztály. Sosem vidám, amikor véget ér egy korábban sikeres, sok örömet szerző sorozat, de ezt a határozatot ki kellett mondani…”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában