teljesítménycunami

2019.03.03. 19:17

Kilométerben is sok – fejezetek Szőnyi Ferenc naplójából

Szinte hazajáró vendégként érkezett, és tartott baráti hangvételű élménybeszámolót a 2018-as év teljesítménycunamijáról a világhírű magyar ultrasportoló, Szőnyi Ferenc, aki az idei esztendő terveiről és változásairól is beszélt az MMK színháztermében.

Szabó Szabolcs

Azon olvasóinktól, akiknek talán idegenül csenghet Szőnyi Ferenc rekordhalmozó ultrasportoló neve, azoktól töredelmesen elnézést kérünk: e hasábokon nem bontjuk ki a jeles és egyben megszállott sportember valóban regénybe illő hőstörténetét. Egyrészt terjedelmi korlátok miatt, másrészt a tavalyi év is több mint mozgalmasnak bizonyult a komáromi világjáró számára. Felütésként legyen elég annyi: Szőnyi jóval a negyvenedik születésnapja után, 2007-2008 táján toppant be a hazai és a nemzetközi „amatőr” jelzővel illetett ultrasport élmezőnyébe, és azóta is ott sündörög a trónon, vagy éppen a dobogó környékén.

A helyi Aquarius Bike meghívására érkező előadót természetesen nem is kellett sűrű mondatokban felkonferálni az értő közönségnek. Szőnyi barátként, sőt egyeseket sporttárs­ként üdvözölt, majd belefogott élménysűrítménye adagolásába. Mint elmondta, a tavalyi évben számára a számos kisebb és nagyobb kihívásból négy emelkedett ki igazán: a Himalájában rendezett 480 kilométeres, két 5000 méter magas hágót is érintő Hell Race, amelyen címvédőként indult. Ezúttal hárman próbálták tartani vele a tempót. Most sem sikerült, így a magyar ultrás kénytelen volt önmagával meccselni. Ezt fegyelmezetten teljesítette is: a 2017-es idejéből több mint négy órát faragva, 108 óra és 52 perc alatt tudta le a távot. Az MMK-ban mosolyogva közölte, a szép emlékek és hát a turisztikai élmények miatt is kénytelen lesz idén is rajthoz állni...

Hazai pályán – az MMK-ban mesélt Szőnyi Ferenc Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Emellett, az állóképességét javítandó hősünk ott volt a világ egyik legkeményebb terepmaratonján, amelyet Argen­tínában, az Andokban rendeztek. A La Mision race szolíd 200 kilométer át az Andok járatlan ösvényein, rendre szakadó esőben, ködben. Ferenc 42 óra alatt abszolválta a távot.

A tavalyi nyáron ellátogatott svájci ultratriatlon világbajnokságra is, itt a folyamatos öt ironman távot teljesítette, jutalma az aranyérem lett.

Az ultrások élete sem csak játék és mese: levált körmök, időjárási viszontagságok, defektek

Mindezek után jöhetett az év derbije, a New Orleans-ban megrendezett Decaman USA, amely az év legnagyobb sikerét hozta számára: 220 óra alatt 38 kilométert (km) úszva, 1800 km-t kerékpározva és 420 km-t futva tekintélyes fölénnyel ért elsőként célba.

Ennyit az eredményfolyamból, amely csak a tavalyi Szőnyi-sportnapló roppant kivonatolt változata. Az ultrasportoló mindezt pózoktól, sztárallű­röktől mentesen, sok-sok humoros kitekintéssel sztorizta el hallgatóságának. Beszélt privát életének változásairól, válásáról, a lakásfelújítás napi kihívásairól, valamint arról is, hogy közel tíz év után a hobbija lehet egyben a munkája is. Azaz, hátrahagyva az építőipart csak a felkészülésre és az ultrákra fog koncentrálni. Természetesen már kész az idei műsorfüzet is.

Az idényt Izraelben kezdte egy bevezető ironman versennyel – ezen a korosztályában a második helyen zárt, az idei nagy cél pedig a mexikói húszszoros ironman világbajnokság, amelyet a pályafutása egyik hatalmas kihívásának tart.

Szőnyi egyébiránt azt tanácsolja: sportolni soha nem késő elkezdeni: boldogságot ad, megfiatalít és nyitottá tesz...

Ezek is érdekelhetik