kézilabda

2018.11.27. 20:04

Ha lehetőséget kap, küzd kifulladásig

A világ három elit csapata ellen játszott a magyar női kézilabda-válogatott a norvégiai Möbelringen Kupán.

Jankó Árpád

Pontot nem szerzett a Kim Rasmussen szövetségi kapitány által vezényelt együttesünk, de sok-sok tapasztalatot azért szereztek a mieink. A csapatban ott volt a Dunaújvárosi Kohász KA játékosa, Kazai Anita is, s utólag, sérülés miatt kedden csatlakozott még a kerethez klubtársa, Szalai Babett is. A mieink játékában a stabil kapusteljesítmények mellett a védekezést lehet elismerni, a támadásokban akadtak javítanivalók. Sok idő nincs a gyakorlásra, hiszen szombaton a hollandok ellen kézilabdázunk először a franciaországi Európa-bajnokságon. De az utolsó percet is ki kell használni arra, hogy javuljon a játék. Így van ez minden kontinenstornán szereplő csapattal.

Kazai Anita szélsőjátéka tetszett a kapitánynak, ezért hívta be az Európa-bajnokságra készülő keretbe
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

A Dunaújvárosi Kohász csapatából Kazai Anita szélsőjátéka tetszett a kapitánynak, a többi között a magasra felugrás, a késleltetett dobás, a rutinos megoldások, ezért hívta be a keretbe Anitát. Azaz ő kimondottan szélsőerényekkel rendelkezik, így lett Schatzl Nadine társa a szélen.

A norvégiai hazaérkezés után a rövid itthonlétet kihasználva sikerült Anitával kapcsolatba lépni, és rendelkezésünkre állt egy rövid interjú idejére.

– Utólag csapattársát, Szalai Babettet is behívta a kapitány, mivel Klivinyi Kingának a franciák ellen összeszedett vállsérülése nem javul. Tehát Babett és Kazai Anita képviseli (egyelőre) a Dunaújvárosi Kohászt a keretben. A döntés természetesen Rasmussen kezében van, de reménykedünk, hogy mindketten utaznak majd a kontinensviadala, ahol pályára is léphetnek.

– Bízzunk benne. Tizenkilenc tagú lett a keret, de tizenhat játékost nevezhet majd a szövetségi kapitány a mérkőzésekre. És még ketten állnak csereként a rendelkezésre. Nekem már az, hogy a Möbelringen Kupán felhúzhattam a címeres mezt, óriási élményt jelentett. De ha már a kupa szóba jött el kell mondani, ott a helyszínen nem volt könnyű a helyzet. A norvég, a francia, valamint a dán csapat a világ legjobbjai. Az ő játékuknak egészen más a ritmusa, igen komoly a sebessége, szinte hiba nélkül kézilabdáznak, és ehhez bizony nehéz alkalmazkodni. De ez a feladatunk majd élesben is, és valóban nagyon sok tapasztalatot szereztünk, hasznos volt a torna.

– Miben látja a válogatott legfontosabb feladatát?

– Csiszolni kell a játékunkat, és a támadások szervezése, a helyzetkihasználás kell, hogy eredményesebb legyen, mégpedig kevés technikai hibával, tehát koncentrálni kell. Ez az én játékomra is érvényes. A védekezésünk hellyel-közzel összeállt. Sok köztünk a fiatal, akiket bátorítani kell, hogy legyen kellő önbizalmuk. A csapat erőnlétével nincs gond. Hát így állunk.

– Csütörtökön utaznak Franciaországba, feltételezem, hogy a végleges keretet Kim Rasmussen szerdán kihirdeti, és szombaton Hollandiával kezdünk.

– Jó lenne egy győzelemmel nyitni a sorozatot. A mi együttesünk nem világsztárokból áll, de hajtani, harcolni fogunk egységes csapatként. S ha kapok rá lehetőséget, naná, hogy küzdeni fogok kifulladásig.

Ők szerepelhetnek Franciaországban

A magyar válogatott tizenkilenc fős kerete.

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO).

Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE).

Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine, francia).

Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Vác), Szalai Babett (DKKA), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd).

Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler).

Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria).

Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában