Öt éve vitézkednek, csak a játék öröméért

2018.08.26. 20:36

Csermák Gábor a parkettán, de csak, ha nagyon muszáj

Minden évben figyelem, ahogy a dunaújvárosi férficsapat, a DAC miként vitézkedik a kézilabda-bajnokságban szerény körülményei között.

Jankó Árpád

A háttérben Csermák Gábor figyel, a DAC trénere helyezésben nem gondolkodik, csak abban, hozzák ki magukból a maximumot Fotó: HK / DH

Amit látok: a sportág iránti tisztelet és szeretet hajtja a klub fiatal kézilabdázóit. A csapat pénzügyi támogatása jelentéktelen. Nemrég az önkormányzat írt ki pályázatot. A DAC az összegből, egymillió forintra pályázott, de nem nyerték el. Ezek a srácok és néhány idősebb játékos is munka, elfoglaltság mellett kézilabdáznak tiszta szívvel, örömmel és nem is sikertelenül!

A DAC már javában készül az új NB II-es sorozatra Csermák Gábor edző dirigálásával.

A háttérben Csermák Gábor figyel, a DAC trénere helyezésben nem gondolkodik, csak abban, hozzák ki magukból a maximumot Fotó: HK / DH

– Igyekszünk kihasználni a lehetőségeket. Minden nap edzünk. Aki az egyik nap nem tud eljönni, az jön majd másnap. Ennek a komoly felkészülésnek meglesz a haszna – mondta a DAC szakvezetője.

Emlékezetes, hogy a csapat rendkívüli megrázkódtatást is elviselt a tavalyi bajnokságban. Hat játékos távozott a csapatból. Öten a jobb lehetőségek miatt Dunaföldvárra igazoltak, egy pedig visszament Rácalmásra.

– Ez nekünk hatalmas érvágást jelentett. Mit tudunk cselekedni? Tettük fel a kérdést egymásnak. És azután hősies küzdelemben helytálltunk. Megszereztük a hatodik helyet, és bebizonyítottuk: Dunaújvárosban most is létezik férfikézilabda, nem is akármilyen. Az ősz sikeresebb volt támadásban, védekezésben, kapusteljesítményben is. Tavasszal sokat játszottunk idegenben, és elvékonyodott a keretünk, mentálisan is. Fiatal játékosaink egy kicsit „hátradőltek” látva, hogy a bajnokság hetven százalékában sikeresek vagyunk. Támadásban szerepeltünk jobban, de tudom, van még tartalék a csapatban. Közöttünk köszönthetünk olyanokat, akik újrakezdték a kézilabdázást, mert rájöttek: tartoznak egy közösséghez, és itt sokkal élvezetesebb játszani, mint otthon a számítógépet nyomogatni.

Tehát ott tartottunk, hogy a bajnokság második felében nem lehetett elégedett a védekezéssel…

– Ezen a jövőben javítani kell. Legyen a védekezés jó értelemben vett agresszivitás. Ennek érdekében sokat kell még gyakorolnunk. Én most is megpróbálom feltérképezni a leendő ellenfeleket, hogy felkészüljünk belőlük. De a megbeszélteket végre is kell hajtani. A fiatalok közül továbbra is számítok azokra, akik az ifjúsági együttesben is játszanak. Ők hatan-heten vannak. Maradtunk az erős Déli csoportban, ahol megint hat új együttessel kell megküzdenünk. Ráadásul növekszik majd az útiköltségünk is a nagyobb távolságok miatt. Például, ha Szolnokra, Kiskunfélegyházára utazunk.

Nagyszerűen szerepelt a DAC ifjúsági-junior gárdája. Nemrég végigverte az egész mezőnyt…

– Nos, belőlük élünk most. Takács Ádám, Borsos Roland, Szűcs Vilmos, Vajai Balázs, Csermák Martin… Az NB II-ben egyetlen olyan csapat vagyunk, amelyben tizenhatból tizenöt saját nevelésű játékos. Mellettük pedig az idősebbek: Márfi Ákos harmincegy évesen megoldotta a feladatát, vagy akár Busi Balázs helytállását is említhetem. De ne feledjem el: egy igazolásunk is lesz. Orbán Ákos visszajön hozzánk Balatonfüredről.

Gondolkodik helyezésen?

– Egyáltalán nem. A lényeg: hozzuk ki magunkból a maximumot.

Csermák Gábor edzőt tehát ez hajtja előre…

– Tizenöt éves koromban ismerkedtem meg a kézilabdázással, addig atlétizáltam. Beleszerettem a labdába. A pályán lenni, a pálya mellett lenni, és csiszolgatni a fiatalokat ez most is nagyon örömteli érzés. Öt évvel ezelőtt elkezdtünk egy munkát, és továbbra is küzdünk, vitézkedünk, becsülettel játszunk az NB II-ben.

Elárulta magát az előbb. Azt mondta: „a pályán lenni”. Csermák Gábor tehát játszani is akar, ha rosszul védekezik a csapat, negyvennégy éves korában?

– Maradjunk annyiban: remélem, hogy nem kell majd beállnom, nem lesz rám szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában