U23-as és ifjúsági Európa- és világbajnokságokon szerepelhetnek

2018.06.20. 20:49

Rácalmási és Dunaferr SE kenusok nagy versenyeken

A hét végi ifjúsági válogató után Makrai Csaba utánpótlás-kapitány kihirdette az ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa- és világbajnokságra, valamint a maratoni Európa-bajnokságra utazó versenyzők névsorát.

Agárdy Csaba

A Rácalmás SE most is képviselteti magát az eseményeken, ami nagy szó egy olyan kis egyesületnél, mint az övék. Vizi Gábor tanítványai közül hárman is ott lesznek a mezőnyben.

Az ifjúsági Európa-bajnokságon (Olaszország, Auronzo, június 28. és július 1. között) Bucsi Bálint képviseli a rácalmásiakat, ő az MTK-s Kállai Róbert Gidával C–2 1000 méteren indul. C–4 500 méteren Hodován Dávid és a kisapostagi, Dunaferr-nevelésű Kollár Kristóf (mindketten Paks), Zupkó Balázs (Csepel), Bucsi Bálint összeállítású egység képviseli Magyarországot.

A Dunaferr-versenyzo Slihoczki Ádám (j) és Szoke Attila az U23-as Európa-bajnokság két távján indulhat

A vb-n (Bulgária, Plovdiv, július 26–29.) Horváth Benedek Vizi-tanítvány, C–2 1000 méteren a dunavarsányi Besenyei Ádámmal szeretne bizonyítani. C–4 500 méteren Zombori Dominik, Kocsis Ádám (mindketten Szeged), Horváth és Besenyei harcolta ki a részvétel jogát a vb-re. A maratoni Eb-n (Szerbia, július 5–8.) Bucsi Bence a lágymányosi Vass Zoltánnal áll rajthoz.

A három rácalmási sportoló edzője, Vizi Gábor bizakodva várja a viadalokat

– Elég macerás volt a válogatók után a csapatok kinevezése, de végül elégedett voltam: mindhárom csapatba kerülésre esélyes versenyzőm bekerült az utazó keretbe. Az Eb és a világbajnokság erősebb, mint az „Európai olimpiai reménységek” versenye, amelyen tavaly részt vettünk. Hatalmas dolog Rácalmásnak az, hogy Eb- és vb-résztvevőnk is van. Kedden indul a csapat Olaszországba az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság helyszínére, én most itthon maradok. Addig az a dolgom, hogy az edzőkollégákkal minél jobban összeszoktassuk a párost és a négyest. Hogy milyen eredménnyel lennék elégedett? A papírforma szerint mindkét egységnek dobogón kell végeznie, de tudjuk, bármikor bármi közbejöhet. Mindenesetre csalódott lennék, ha nem sikerülne mindkét számban érmet szerezni.

Rácalmás büszkeségei, Bucsi Bálint (b), Horváth Benedek, Bucsi Bence az ifi-Eb-n és -vb-n állhatnak rajthoz Fotó: Rácalmás SE

A versenyekről nem hiányoznak a Dunaferr SE sportolói sem, akik az U23-as mezőnyben szerepelnek majd. Ifi korosztályban most nem lesz Dunaferr-induló, de a hét végi szolnoki ifjúsági válogatót a dunaújvárosi klub négy versenyzője – Mányi Zsófia, Boldis Csenge, Pető Ákos, Decsi Márk – harcosan, lelkiismeretesen küzdötte végig, több értékes helyezést szerezve.

Az elsőéves ifi Mányi Zsófia kajak egyes 500 m-en, a még serdülő Boldis Csenge pedig 1000 m egyesben centiméterekkel maradt le a döntőről. Decsi Márk serdülőként indult az ifi korosztályban, és a verseny legnépesebb mezőnyében a középfutamig jutott.

A Mányi Zsófia, Boldis Csenge páros K–2 500 m-en negyedikként ért célba. A kenusok páros 1000 m-es futamában Pető Ákos Újpesti párjával, Nagy Olivérrel a nyolcadik helyen zárt. Mányi Zsófia a páros mellett még K1–200 m-en is döntőbe jutott, ahol a nyolcadik helyet szerezte meg.

– Jól teljesítettek a fiatalok, a Mányi, Boldis duó negyedik helye különösen örömteli, hiszen ők még fiatalabbak voltak a többi indulónál – mondta a szolnoki versenyről Molnár Gergely, a Dunaferr SE vezetőedzője, akinek tanítványai az U23-as Európa- és világbajnokságon érdekeltek lesznek.

Kiss Balázs az U23-as vb-n lesz csapattag a Dunaferrbol Fotó: HK

A kontinenstornán az ifimezőnyben tavaly a világot végigverő Slihoczki Ádám a lágymányosi Szőke Attilával C–2 500 és C–2 1000 méteren indul. A világbajnokságon pedig Kiss Balázs újpesti párjával, Dóri Bencével C–2 1000 méteren állhat rajthoz. C–2 500 méteren pedig a dunaföldvári, Dunaferr-nevelésű, jelenleg a KSI-ben lapátoló Némedi Kondrád és Lelovics Dávid kettőse szerzett indulási jogot.

– Az U23-as korosztálynak csak egy kvalifikációs versenye volt, az első felnőttválogatóval együtt. Aki az első helyen végzett futamában, az a vb-n, aki második, az pedig az Eb-n való indulási jogot szerezte meg. Nagyon örülök, hogy a két fiú ott lehet ezeken a kemény megmérettetéseken, és bizonyíthat. Az már biztos, hogy Auronzóba én is a válogatottal tartok, a világbajnokságon való részvételem még kérdéses. Az esélyek? Továbbra sem dobálóznék számokkal, maradjunk annyiban, szép eredményt remélek a fiúktól – tette hozzá a szakosztály vezetőedzője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában