Dániában a jégkorongsport legjobbjai

2018.05.03. 20:38

Világbajnokság az NHL sztárjaival

Épphogy befejeződött a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság Budapesten, máris kezdődik a Top divíziós vb, ahol a világ legjobb tizenhat csapata méri össze erejét. A házigazda Dánia.

Agárdy Csaba

McDavid lesz a kanadai csapat vezetője Fotó: IIHF

A házigazda Dániánál érdemes egy szó erejéig megállni. Éveken keresztül hasonló játékerőt képviseltek, mint a mieink. Azután 2002-ben egy Dunaújváros–Székesfehérvár közös rendezésű vb-n, pont a magyar válogatott előtt, feljutottunk a legjobbak közé, és azóta is ott vannak, annyira, hogy idén ők a házigazdák. Ezt a kis kitérőt a világbajnokság kapcsán csak azért tettük, lássuk, mi lehet a követendő példa a magyar jégkorong előtt.

McDavid lesz a kanadai csapat vezetője Fotó: IIHF

No, de térjünk az aktuális eseményre, a pénteken kezdődő Top divíziós világbajnokságra. Számomra továbbra is érthetetlen módon a nemzetközi szövetség ragaszkodik a két nyolc csapatos csoport mellett ahhoz, hogy a csoportmeccsek után a két utolsó kiesik, majd jön az egyenes kieséses rendszerű keresztjáték. Ha az emlékezetem nem csal, akkor ezt a módszert – átmenetileg – a 2011-es svéd–finn közös rendezésű vb-n vezette be a nemzetközi szövetség, a nagy távolságok miatt, mert addig a négy-négy csapatos csoport volt az elfogadott.

A kezdés előtt nem lehet megtippelni ki lesz a bajnok

No, ez már történelem. Nézzük, hogy kik is résztvevők! Az A csoportban a címvédő svédek mellett Ausztria, Fehéroroszország, Csehország, Franciaország, Oroszország, Szlovákia és Svájc, amíg a másik ágon a házigazda Dánia, Kanada, Finnország, Németország, Lettország, Norvégia, az Egyesült Államok és az újonc Dél-Korea található.

Az esélyekről néhány szót. Nagy meglepetés lenne, ha Dél-Korea bent maradna, már csak azért is, mert a februári, saját rendezésű olimpiájukon sem alkottak maradandót. A másik ágon bonyolultabb a helyzet, ott Ausztriát, Fehéroroszországot, Franciaországot és Szlovákiát fenyegeti – közhelyesen – a kiesés réme.

Az aranyérmesre meg nem is érdemes tippelni. A csoportmeccsek utáni kieséses rendszerben bármi megtörténhet, de azzal nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a hagyományosan nagy hokihatalmak közül – Kanada, USA, Svédország, Finnország, Csehország, Oroszország – közül kerül majd ki a győztes.

A mezőnyre nem panaszkodhatunk majd, hiszen az NHL-ben már csak nyolc csapat van állva, ezért a különböző válogatottak a kiesett klubok játékosai közül szemezgethetnek. Elég csak azt mondani, Kanada egy junior korú hokist leszámítva csak NHL-es hokissal indul a vb-n, de ugyanez jellemző mindegyik nemzeti csapatra. Az oroszok csak a saját bajnokságukból és az NHL-ből hívtak meg játékost.

Szóval hatalmas küzdelemre számíthatunk, a tényleg a világ legjobbjait láthatjuk majd a május 20-ai döntőig tartó eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában