Nyitásként egy óriási verseny

2018.05.16. 21:03

Három Dunaferr-kenus lehet ott minden idők legnagyobb világkupáján

Kettő helyett végül három Dunaferr SE-kenusért szoríthatunk a világbajnoki erősségű, csütörtöktől vasárnapig tartó szegedi világkupán, amelyen hatvan ország sportolója áll rajthoz, a várakozások szerint több ezer magyar szurkoló előtt.

Gallai Péter

Már a szegedi világkupa lázában ég a teljes gyorsasági kajak-kenus mezőny, miután a Maty-éren ma kezdődik az idei nemzetközi versenyszezon. Ráadásul több csapat – például a nagy rivális németek – is nemzeti válogatónak használja a világkupát, tehát versenyzőik majd Magyarországon vívhatják ki az Európa- vagy világbajnoki indulás lehetőségét. Nálunk a válogatók csak júniusban kezdődnek az Eb-re és a vb-re, ám a magyar válogatott számára is rendkívül fontos felmérő lesz a hazai rendezésű regatta. Berényi Péter, az MKKSZ szervezési igazgatója, a szegedi esemény fő szervezője elmondta, hogy hatvan ország mintegy kilencszáz sportolója kezdi meg nálunk a szezont, ezzel minden idők egyik legnagyobb világkupája lesz a szegedi. Kiemelte, hogy maga a verseny számos újdonságot tartogat majd, miután a maty-éri pályát átépítik. Megújul az eredményhirdető rész, új rendszert vezetnek be a futam utáni történéseket tekintve: a versenyzők amikor beérkeznek, akkor visszakanyarodnak, és a nézők előtt fognak kiszállni, nem tűnnek el a szurkolók szeme elől.

A hátul álló Kiss Balázs is megmutathatja magát Szegeden Fotó: Hankusz Kálmán

– Az esemény fontosságát növeli, hogy idén csak két világkupát írt ki a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség, így lát­ható, hogy olyan rangos eseményen szállhatunk majd vízre, amelyre sokan már csúcsformában érkeznek, így reális képet fogunk kapni arról, hogy állunk a legkomolyabb riválisokhoz képest – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

A hazai világkupán szerepelő magyar válogatott csütörtökön reggel érkezik meg Szegedre, és egy közös ebéd után kora délután áll az újságírók rendelkezésére a pályán megtartott sajtótájékoztatón. Péntek reggeltől pedig élesben zajlik majd az esemény, amely a nézők számára a versenyen kívül is valódi csemegéket tartogat majd, és amelyre a belépés – a hagyományoknak megfelelően – idén is ingyenes lesz.

A hazai válogatottban, milyen jó ezt leírni, három Dunaferr SE-kenusért is szoríthatunk. Az első kerethirdetésnél még Hajdu Jonatán és Slihoczki Ádám neve szerepelt, de végül a kapitány döntése alapján Kiss Balázs is rajthoz állhat a megmérettetésen. „Balázs jól ment a rangsorolón ezer méteren, ahol harmadik lett, nagyon örülök neki, hogy ő is megmutathatja magát. Az meg külön boldogsággal tölt el, óriási eredménynek tartom, hogy három versenyzőnk is indulhat Szegeden, tavaly a két vk-n volt egy-egy sportolónk. Igaz, hogy nem mindenki abban a számban szerepelhet, amelyikre leginkább készül, de nem tudni, hogy a nemzetközi mezőnyben ki mire lesz képes így a szezon elején. Ennek ellenére Balázst fináléba várom, Slihoczkiék, miután tavaly ifiszinten letarolták a világot, most a felnőttek között bizonyíthatnak, a legjobb eredményeket Hajdutól remélem. Esetében nem lennék nagyon meglepve, ha dobogóra is állhatna. Az biztos, elképesztő hangulatot fognak majd teremteni a hazai nézők, a mezőny erőssége alapján pedig simán nevezhetnék világbajnokságnak is ezt a versenyt” – fogalmazott Molnár Gergely, a szakosztály vezetőedzője.

Kiss Balázs a tegnapi edzés előtt azt mondta lapunknak, a rangsorolón a legtöbbet a párostól várta Dóri Bencével, de utóbbi betegsége miatt 500-on már rajthoz sem tudtak állni.

– Csalódott is voltam, meg nem is a rangsoroló után. Nyilván akkor nem örültem, hogy nem vagyok benne a keretben, viszont az egyes futamom hétszáz méterig remekül ment, fel volt építve a pályám, a végén jött elő a szokásos gond, hogy a körülményekkel kezdtem el foglalkozni, amivel kizökkentem a ritmusból. Ennek ellenére a kitűzött célt, az 1–4. hely valamelyikét megszereztem. Mivel teljesen ráálltam az ezer méterre, ezért ötszázakat nem mentem, de bízom magamban. Nagyon boldog vagyok, hogy mindhárman megmutathatjuk magunkat, nem is akármilyen közönség előtt, ami engem mindig is motivált. Eddig nézőként élhettem meg ezt a csodálatos miliőt, most teljesül egy álom, versenyzőként is – mondta a Dunaferr versenyzője.

Hajdu C2-200 és C2-500 m-en Fekete Ádámmal (ÚTE) indul, Slihoczki C2-500 m-en a Lágymányos versenyzőjével, Szőke Attilával szerepel, míg Kiss C1-500 m-en képviseli hazánkat. Hajdu C1-200 m-es indulása a szoros időrend miatt még kérdéses, annyi biztos, hogy minimum két számban öltheti magára a címeres mezt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában