Szabálymódosítás

2018.04.18. 07:27

Változik a menetrend a kézilabdázóknál

A Magyar Kézilabda Szövetség megjelentette a 2018/19-es szezonra szóló versenykiírását.

Jankó Árpád

Tomasevics nagyszerűen védte a kapuját, és gólt is dobott Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Aki ebben sok változást, komoly újdonságot keres, nem fog találni. Az NB I lebonyolítása például nem fog változni. Szeptember 2-án kezdődik a bajnokság, és tart 2019. május 19-éig. Ezúttal a teljes bajnoki menetrendet sorsolni fogják.

Az eddigiekhez hasonlóan egy játékos két játékengedélyt kaphat (tehát szezon közben egyszer válthat csapatot.) A kölcsönadás szabálya sem változott. Nem változott a külföldi játékosokra és edzőkre vonatkozó szabályozás sem. Új viszont az, hogy elektromosan lehet majd időt kérni. (Az edző egy gomb megnyomásával kérhet időt.) De ez nem lesz kötelező.

A televíziós közvetítés előtt egy órával le kell adni a nevezett játékosok névsorát. Meghatározták azt is, hogy két 14 év feletti pályatörlőt kell alkalmazni.

Illusztráció Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Csökken majd a másodosztály létszáma. Csak kétszer tizenkét csapat versenyezhet az NB I B-ben. (Így a bajnoki idények számukra lerövidülnek.) Változatlan az, hogy a 10–12. helyezettek esnek ki. Az NB II-ben nincs változás. A Magyar Kupában viszont az idei bajnokság első és második helyezettje már az 5. fordulóban (ez a negyeddöntő) bekapcsolódik a küzdelembe. Kiemelés pedig nem lesz.

Nem változik az ifjúsági és a serdülőbajnokságok lebonyolítása. De változik a csapatok létszáma. A bajnokság első osztályát már 2x14 csapatos csoportokban rendezik meg, a játéknapok pedig azonosak lesznek az NB I játéknapjaival. Az ifjúságiak tehát ugyanazon a napon játszanak hazai pályán, mint az NB I-es felnőtt csapat. De az ifjúsági és serdülő másod- és harmadosztályban továbbra is 12 csapat lesz.

Itt is szabályos lesz a kapus cseréje mezőnyjátékosra, szabályos lesz a kapus nélküli támadás, majd a védekezésnél a kapus visszahozatala. A serdülőbajnokságban továbbra is csak a labdát birtokló csapat cserélhet (tehát tilos a támadás-védekezés csere).

Egyszóval: a felsoroltakból is látható, hogy nagyobb változás csak a Magyar Kupában lesz: nem lesz két kiemeltnek előnye (azaz egymással is összekerülhetnek). A korosztályos bajnokságok naptárát pedig igazítják az NB I-hez. A többi szabály alig, vagy egyáltalán nem változott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában