Elcsúszóban a feljutás reménye

2018.04.26. 11:05

Dunaújváros nélkül nincs jégkorong, és nem lehet világbajnokság Budapesten

Magyar Jégkorong Szövetség zseniális gondolattal mindenkit mozgósítani akart világbajnokság ügyében. Remek kezdeményezésük volt, hogy miután már novemberben kiderült, minden jegy elkelt a magyar a válogatott meccseire, úgy okoskodtak, a külföldi válogatottak is érezzék jól nálunk magukat. A történet hosszú, de ami lényeg: a szövetség kiírt egy pályázatot: Legyél valamelyik ország szurkolója címmel. A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola indult és nyert. Ők lettek a lengyelek. Miért is lettek lengyelek?

Agárdy Csaba

Jábor Zsófia (b) és Farkas Szofi pirosba öltözve Fotó: HK/DH

A pályázat alapja volt, hogy a világbajnokságon részt vevő országok közül választaniuk kellett, akik mellé odaállnak a magyar gyerekek. A Móricz iskola a lengyeleket választotta. Hogy miért, erre egy móriczos pici lány, Jámbor Zsófi így válaszolt: – Mindig jóban voltunk velük. Tudod, magyar–lengyel két jó barát – teszi hozzá a csöppség. (És ekkor jön az, hogy az újságíró elolvad, és legszívesebben megpuszilná a gyermeket, de ma ezért börtön jár.)

A Móricz iskolából az 5.a osztály pályázott a jégkorong-szövetségnél, és nyert. A vb lengyel résztvevőit választották, még a lengyel himnuszt is elkezdték tanulni, igaz csak a refrénig jutottak Fotó: HK / DH

Három pici hölgy a már említett Jámbor Zsófi, Farkas Szofi és Szabó Laura elmondta, azon kívül, hogy az osztálytársuk, Horváth Alex jégkorongozik, semmi kapcsolatuk nincs a jégkoronggal. – Szeretünk versenyezni, a tét az volt, hogy kapunk egy magyarválogatott-mezt a játékosok aláírásával, és két óra korcsolyázási lehetőséget a a budapest sportcsarnokban – mondták egyszerre, szinte egymás szavába belevágva a kislányok.

Jámbor Zsófia (b) és Farkas Szofi pirosba öltözve Fotó: HK/DH

Tegyünk fel egy újjab kérdést! Miért egy zenei általános iskola nyert, és hol van vagy hol vannak a városi sporttagozatos intézetek. Az bizonyos, a Móriczban Erdélyné Braun Gabriella viseli szívén a jégkorongot.

– Láttam a pályázatot, és érdekes módon a lányok is fogékonyak voltak. Remek ez a dolog, a gyerekek már kifestették magukat, alig várják, hogy lengyelek legyenek – mondta a tanárnő a tegnap déli indulás előtt.

Erdélyiné Braun Gabriella, az
5/a osztályfőnöke

Nagy csata várt tegnap este a mieinkre. A Top Divízióból kiesett Szlovénia ugyanis két forduló után pont nélkül készülhetett a válogatottunk ellen. Arról ne is beszéljünk, hogy a februári téli olimpián Szlovénia az Egyesült Államokat és Szlovákiát is 3-2-re verte. Ehhez képest most a csoportújonc Nagy-Britannia elleni 3-1-es és a lengyelek ellen 4-2-es vereséget tudták felmutatni.

Déli szomszédunknál kedden össze is ült a válságstáb, amiről a szlovén vezetők nem adtak ki semmilyen információt, csak annyit, hogy „a magyarok ellen úgy megyünk a jégre, hogy előtte vért iszunk.”

Persze a mieinket sem kell félteni, a magyar csapat elszántságát talán az jellemzi a legjobban, amit Galló Vilmos fogalmazott meg az olaszok elleni győztes meccs után. „Vezettek az olaszok, és a kispadon egyszer csak elhangzott, a töpörtyűben több erő van mint a pizzában.”

Több volt, hiszen a mieink 3-2-re nyertek.

Erdély
Csanád (elöl) és a szlovén Aleksandar Magovac a Magyarország – Szlovénia mérkőzésen a Papp
László Budapest Sportarénában Fotó mti: Kovács Tamás

 

Tegnap azután fokozódott a feszültség. Az olaszok 3-0-ra megverték Kazahsztánt, majd Nagy-Britannia 5-3-ra Lengyelországot. Félig-meddig úgy alakult a helyzet, ha tegnap a magyar csapat nyer Szlovénia ellen, akkor közel kerül a feljutáshoz, a szlovénok viszont majdhogynem kilátástalan helyzetbe kerülnek.

Az első harmad azt mutatta, hogy a szlovénok fogták fel jobban a mérkőzés tétjét, mert az elő pillanattól kezdve domináltak. A 7. percben meg is szerezték a vezetést. Ebben a játékrészben az volt a feltűnő, hogy minden úgy történt, mint ahogy a szlovén csapat szerette volna. Válogatottunk sajnos emberelőnyben sem tudott maradandót alkotni, sőt tegyük szívünkre a kezünket, örülhettünk annak az első húsz perc után, hogy Szlovénia csak 1-0-ra vezetett.

Hiába volt fölényben a magyar csapat, nem volt szerencsénk

A második harmadban egy sokkal agresszívabb magyar csapat korcsolyázott ki a jégre, mint amit láthattunk az első húsz percben. A mieink egyre magabiztosabban játszottak, aminek meglett az eredménye, a játékrész 6. percében Sebők egyenlített. Percről percre jobb teljesítményt nyújtott csapatunk, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez leginkább a támadásra volt érthető, hátul sokszor nagyon lyukasak voltunk. Sikerült is a 30. percben egy gólt összehozni, ami azonban biztató volt, hogy csapatunk megpróbálta uralni a játékot, viszont ellenfelükre találtak, mert a szlovénok nagyon agresszív játékmóddal nem engedték a mieinket kibontakozni. Ennek viszont az lett a következménye, hogy egy kimondottan élvezetes, kemény játékot láthattak a nézők. Két mondat a magyar csapatról… Jobbnál-jobb helyzeteket kihagytak, védekezésben pedig sajnos komoly problémák adódtak. Szerencse, Vay Ádám kapus tartja a csapatban a lelket.

Gólszerzési lehetőségek

A befejező játékrészben a magyar csapat remek teljesítményt nyújtott, viszont volt egy balszerencséjük: egy nagyon összeszedett, fegyelmezett szlovén csapat állt az útjukba. És ahogy lenni szokott, a mieink egymás után alakították ki a gólszerzési lehetőségeiket, de ez a nap az volt, amikor a korong nem befelé, hanem kifelé pattant, legalábbis a mieink számára. A lényeg, csapatunk 4-1-re kikapott. Folytatás ma 19 órakor Lengyelország ellen.

JEGYZŐKÖNYV

Szlovénia – Magyarország 4-1 (1-0, 1-1, 2-0)

Papp László Sportaréna, 7200 néző.

Szlovénia: Kroselj – Magovac 1, Gregorc, Drozg, Ticar, Sabolic – Podlipnik, Kovacevic 1, Verlic (1), Urbas 1, Golicic 1 (1) – Vidmar, Kranjc (1), Kuralt (2), Music (1), Ograjensek (1) – Pavlin, Basic, Pance, Hebar, Ropret. Szövetségi kapitány: Kari Savolainen.

Magyarország: Vay – Pozsgai, Stipsicz, Sebők 1, Hári (1), Erdély – Wehrs (1), Varga, Galló, Sarauer, Sofron – Gőz, Garát, Nagy G., Vas J., Magosi – Szirányi, Benk, Nagy K., Kóger, Bodó. Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában