A lengyelek elleni győzelem után

2018.04.27. 21:48

Friss élmények, benyomások, vélemények a játékosoktól és a szurkolóktól

Egy kisebb kő leszakadt a Papp László Budapest Sportarénában fergeteges hangulatot teremtő 7370 néző többségének a szívéről, akik a hazai csapatnak szurkoltak.

Balogh Tamás

Óriási csata után

Pozsgai Tamás így nyilatkozott a csapatának az újjászületéséről.

– A szlovének elleni ­meccs rossz estéje után ma reggel már mindenki úgy kelt, hogy ez már egy új nap, és csak a következő lépcsőfokra, a lengyelek elleni meccsre kell koncentrálnia.

Föl voltunk készülve erre a jó rajtra. Azt akartuk játszani, amit az előző meccsek végén bemutattunk. Nagyon jól kezdtünk, de egy kicsit megtorpantunk a második harmadra, hiszen nagyon ránk jött az ellenfél. Szerencsére a harmadikra sikerült felénk billenteni a mérleget. Több helyzetünk volt, mint a lengyeleknek, akik nagyon kapartak, és szorossá tették a mérkőzést.

Kondícióval nagyon jól bírtuk, ahogy a korábbi összecsapásokon is. Az energia szintünkön az ellenfeleink fölé tudtunk kerekedni, még ha az a végeredményeken nem is látszott.

A szurkolók mindent megtettek, hogy sikerre vezessék a magyar válogatottat Fotó: a szerzo

Szombaton nyugodtan jöjjek?

– Úgy gyere, ahogy eddig! Mi ugyanúgy készülünk, de jobban fogunk játszani, mint ez előző alkalmakon. Száz százalékot fogunk nyújtani hatvan percen keresztül, ami egy meccsen persze nem ilyen egyszerű, mint ahogy ezt most kimondom. Harcolni fogunk a minél jobb pozíció kiharcolásáért.

Magosi Bálint világbajnoki teljesítményét az elvárások és a mezén látható A betű (a csapatkapitány helyettese, A azaz Alternate Captain), viselésének a felelőssége is erősítik.

Úgy ismerlek, hogy hatalmas tűz ég benned, de itt higgadtnak is kellett maradni!

– Hát igen. Ezt már a korábbi edzőim is megmondták nekem, hogy meg kell találjam az euforikus tűz és a nyugodtság között azt az állapotot, ahol maximális teljesítményt tudok nyújtani. Lekopogom és semmit nem akarok elkiabálni, de úgy érzem, hogy ez itt, eddig sikerült. Ez a mostani posztom is arra figyelmeztet, hogy minél inkább tartsam magam ehhez az elváráshoz.

A nézőtéren azt hittük, hogy már az első harmadban eldöntitek a játékot!

– Úgy éreztem, hogy a 2–0-s vezetésünk tudatában túlságosan megnyugodtunk, és egy kicsit leült a társaság. Nagyon sok eladott korongunk volt, és nem tiszteltük eléggé a kék vonalakat. Nagyon sokat hibáztunk, amit a korábbi ellenfeleinkhez hasonlóan a lengyelek is igyekeztek kihasználni.

Kívülről szinte egyforma erejűnek látjuk a csapatokat. Amikor játszol, velük milyen különbséget érzel közöttük?

– Csak annyit, hogy mindegyik más stílusban próbál legyőzni. Az edzők dolga, hogy ezt kielemezze és átadja nekünk ezt a tudást. Mi pedig megpróbáljuk betartani, amit kérnek tőlünk. Ez a lengyelek ellenében a második harmadot leszámítva sikerült.

Magosi Bálint

Mi kell ahhoz, hogy szombaton délután fitten tudjál idejönni?

– Először is ma este egy jó nagyot kell aludnom. Pénteken ki kell majd jönni a pályára. Komoly nyújtógyakorlatokat fogok csinálni, főleg a csípőm táján. Nagyon sok vizet és olyan sportitalt fogok fogyasztani, amiben olyan ásványi anyagok vannak, amikre most nagy szüksége van a szervezetemnek. A hangsúly a pihenésen lesz, és azon, hogy fejben felkészüljünk az angolok ellen.

Számolgatni nem, győzni kell, ahogy a lengyelek ellen is. Ehhez szeretnénk megkapni a közönségtől ugyanazt az energiát, mint az eddigi mérkőzéseken.

Szereti az éles csatákat

Azari Zsolt a DAB képviseletében, játékostársként, és elhivatott szurkolóként is a helyszínről követi a vb eseményeit. Ezen a héten a kedve szerinti meccseken szurkolhat a magyaroknak!

Azari Zsolt

Az eredmények tekintve nagyon zűrös ez a vb!

– Tényleg borult a papírforma, nagyon érdekes helyzet alakult ki. Ez az állás, hogy három mérkőzés után hárman juthatnak fel és ugyanennyien ki is eshetnek, szinte példátlan, nagyon izgalmas, és örülök neki. Szeretem az éles csatákat, ezért tetszik, hogy ez a mezőny ennyire kiegyenlített, Ezek a csapatok, a miénket is beleértve nagyon erősek. Izgalmas csatákat láthatunk.

A lengyelek ellen jól mentek a fiúk, akik felemás eredmények után a hazai közönség előtt nyilván meg akarták mutatni, hogy komoly céljaik vannak. Az első percekben gólt szerezni egy hatalmas előnyt jelentett a számukra. A két utolsó meccsük talán egy hajszállal könnyebbnek volt mondható, mint az első három, de már látni, hogy ez a tétel is borul, mert ezek is nagyon jól küzdő csapatok.

Lengyel-szakértő is vagy.

– Valóban, náluk is játszottam. Ők is nagyon szeretik a hokit. Egy bajnoki meccsen is kint van három-négyezer ember. Nagyon komoly, patinás klubjaik vannak. A hagyományaik sem gyengék, hiszen a korábbi évtizedekben előttünk jártak, de mára már befogtuk őket. A vb előtt egy nagyon jól összerakott csapatnak tűntek. Nyilván vissza akarnak térni az elitbe.

A bentmaradásért is kell szurkolnunk?

– Sajnos igen, de ezzel a győzelemmel könnyebb lesz a dolgunk. Talán a végén még a feljutásért is harcolhatunk. Ott kell legyünk a szeren, és figyelni arra, hogy mit kockáztatunk. Nem örülnék, ha a záró meccsen is még aggódnunk kellene. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezen a vb-n nagyon jó csapatok szerepelnek, és a magyar csapat is az.

A vezérszurkoló

Már napok óta bámultam, ahogy a több száz fős kórusát a harcba viszi, egyszerű, de hatásos koreográfiával elképeszti a fél világot. A gépezet olajozottan működik, és ha rajtuk múlna, a magyarok gólelőnyt is adhatnának Kanada és az USA válogatottjának. Nagy Tamás Bárddal beszélgettünk az egyik szünetben.

Nagy Tamás Bárd

Óriásinak tűnik a feladatod!

– Nem mondanám, hogy megterhelő, mert imádjuk ezt csinálni. Szeretjük a csapatot és a tábort, ezért vagyunk itt mindannyian.

Hogyan találjátok ki, hogy mi lesz a rigmus?

– Nagyban függ a mérkőzés alakulásától, az emberhátránytól, vagy attól, hogy mikor lehet egy kicsit ünnepelni. Általában kettő-három nagyon hajrázós rigmus után jön egy kis nóta, mert addig is pihenünk egy kicsit és tudunk egyet kortyolni, ha muszáj.

Mint egy igazi karmester tudod változtatni a hangerőt, a tempót és a dinamikát!

– Nyilván sokéves tapasztalat van ebben. Nagyon sokat tanultam a dunaújvárosi szurkolóktól, de partner benne mindenki. Nagyon figyelnek és rögtön reagálnak az első kérésre. Amikor azt mondom, hogy egy kicsit halkan és utána robbanjon, akkor azt csinálják. Ezért élmény ez a számomra is. Súgóm nincs, időnként hátranézek és szólnak, ha például kiállítás történt. Hátrányban buzdítani kell a csapatot.

Ki szállhat be a szurkolásotokba?

– Ebbe a táborba bárki beállhat. Most bejött hozzánk hat-hét lengyel szurkoló, akik azt mondták, hogy ma ide szeretnének állni közénk. Teljesen nyitva a kapu, jól érezték magukat, bennünket buzdítottak. Amikor csapatuk gólt lőtt nekünk, gratuláltunk nekik, és toltuk tovább. Vedd úgy, hogy ez egy nagy baráti társaság. Ahogy a nóta is mondja „A mi sportunk fiesta, a mi sportunk fesztivál!”.

A lengyel meccsen is nagy felelősség volt rajtatok.

– Nem, a felelősség a játékosokon van. Mi is megteszünk minden tőlünk telhetőt a sikerért. A tervünk az volt, hogy nagyon elverjük őket – eggyel. (Így is történt. – a szerk.).

Nagy munkában vagytok ezen a héten. Hogy bírjátok?

– Én már egy kicsit lassulok. A többiek pedig úgy vannak, mint a sportolók, kisebb-nagyobb sérülések már érték őket is. Kicsit fáj, de végig fogjuk tolni az utolsó három harmadot is. Bízok a csapat sikerében, a harmadik győzelemben is.

Megjósolhatatlan

a vb győztese

Ezen a vb-n ezrek áldhatják annak a programnak a megálmodóját, aki a tíz évvel ezelőtti szapporó csoda hőseit a lelkes autogram- és szelfivadászok elé csalogatta. Ezúttal is bemutatunk közülük néhányat.

Tokaji Viktor

Tokaji Viktor egy külön fun club fogadta, akik nem kértek tőle semmit, csak ebben a félórában nézni szerették volna. Ennek sem volt akadálya.

– Nagyon élveztem a mai estét, és azt is, hogy 2013 után ismét itthon van a vb, ami ennyi embert érdekel, akik izgatottan vesznek részt rajta. Az pedig, hogy ránk is ennyien kíváncsiak, nagyon jó érzés.

Minden gyerekhez volt egy jó szavad!

– Meg a Balunak is. Most már mindketten az edzői szakmában tevékenykedünk, ezért a velük való találkozásokat a helyükön kell kezelnünk.

A pályafutásotokat úgy éltem meg, hogy mekkora királyok vagytok, köszönöm, ti pedig a szurkolóitokat méltatjátok ezen az eseményen!

– Mi a jégen csak az egyik fele voltunk ennek a közösségnek. Az eredményeinket a szurkolóinknak köszönhetjük. Hiába vagyunk a jégen, ha ezt a szeretetet, elkötelezettséget nem hozzák magukkal.

Ha nem hozták volna ki magukkal a családjukat, nem alakulhat ki ez a szubkultúra, és akkor főbe lőhetnénk magunkat a jégkorongunkkal. Ez igenis nekik köszönhető. Nyilván mivel ők megszerették ezt a sportágat és ezt a csapatot, ezért gyereküket elküldték hokizni, akik ma idejönnek egy aláírásért és majd egyszer hozzák az ő gyereküket is. Így néz ki ez a körforgás.

Ezen a vb-n van tuti tipped a feljutóra?

– Előtte nyilván a kazahokra gondoltam, de mivel minden egy mérkőzésen dől el, ezért bármi előfordulhat. A javításra túl sok lehetőség nincs. Két mérkőzés között legfeljebb finom beállításokra van lehetőségük a csapatoknak. Nyilván mindenki más taktikával játszik, és aki ezt követni tudja, az lesz a nyertes. Jelen állás szerint elég kiegyensúlyozott a mezőny, és harmadról harmadra változik egy mérkőzésnek a játékképe, és ez döntően befolyásolja az eredményt. A legvégén pedig minden egyes gólnak döntő jelentősége lesz.

Rázós meccsek sorozatban...

– Valóban az volt mindegyik, most például ez a lengyelek elleni. Vezetünk, és azt hiszem, hogy be is fogjuk húzni ezt a mérkőzést, ami egy jó lökést adhat a srácoknak a szombati, angolok elleni meccsükhöz, aztán majd meglátjuk, hogy mire lesz elég.

*

Tegnap a Kazahsztán–Szlovénia mérkőzés 3–5-ös eredménnyel zárult. A másik mérkőzés, az Olaszország–Nagy-Britannia lapzártánk után ért véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában