A rájátszásba jutás a cél a dunaújvárosi Gorilláknál

2018.03.24. 10:00

Kemény meccsek várnak a részben kicserélődött Ezüsthátúakra

Vasárnap délután hazai pályán kezdi meg a hazai amerikaifutball elitligájának (HFL) küzdelmeit a Dunaújváros Gorillaz csapata, amely jelentősen átalakult a tavalyi szezonhoz képest. Az első ellenfél a Győr Sharks együttese lesz. Az idénynyitó előtt Bachrathy Kornéllal, a Gorillák elnökével beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

Küzdelemre várva – megerősített támadósorral várja az új idényt az újvárosi csapat Fotó: ZsE

A Dunaújváros Gorillaz immáron második idényét kezdi meg a magyar élvonalat jelentő HFL-ben. A tavalyi szezon után milyen tapasztalatokkal gyarapodott a gárda?

– Az biztos, hogy bizonyítottuk magunknak: bárkit képesek vagyunk megszorongatni. Ez volt a legfontosabb, meg­győződni arról, hogy a legjobbak között van a helyünk. Ezzel tehát nincsen gond, sok tapasztalatot szereztünk, tudtuk, min kell változtatni. A védelmünk a legjobb volt holtversenyben, támadóoldalon volt sok teendőnk. Egy jóval „modernebb”, összetettebb offense sémát próbáltunk adaptálni, remélem, sikerrel.

Küzdelemre várva – megerősített támadósorral várja az új idényt az újvárosi csapat Fotó: ZsE

Az utóbbi hónapokban sorra érkeztek a hírek a Gorillák új igazolásairól, milyen szempontok alapján erősítették meg a keretet?

– Elsősorban a hiányposztokra igazoltunk. A támadófalban két játékos, az LB sorban és az elkapók között is lesz importunk. De sok magyar játékos is érkezett, rendesen fel lett forgatva a csapat az biztos, a kezdők közel fele kicserélődött.

E sportágban is lesz megyei rangadó, hiszen a fehérváriak is csatlakoztak a HFL-hez. Korábban több kapcsolat is volt a két egyesület között, most milyen viszonyt ápol egymással a két klub?

– A fehérváriak mindig alacsonyabb osztályban játszottak mint mi, sosem találkoztunk velük bajnokin korábban. Egy évben közös csapattal nyertük meg a Divízió I-et, ifiben is indultunk közösen két szezonban is, de az már régen volt. Azóta már mindkét gárda nagyot változott, felzárkóztak a mezőnyhöz, és komolyan kell számolnunk velük. Az amerikai futballban egészséges a rivalizálás, mindenki nyerni akar, de fair keretek között. Ez pedig igaz a pályára és a lelátóra is, így nem várok különösebb extrát attól a találkozótól sem, mint a többitől, keményen küzdünk majd és a jobb fog győzni.

Továbbra is Grátz Vilmos, az egyik legjobb hazai szakember irányítja a Gorillaz szakmai munkáját, milyen elvárásokat fogalmazott meg a vezetőség a csapattal szemben?

– Idén jó lenne már playoffba jutni, három győzelemmel ez talán sikerülhet is. Ha ezt elérnénk, már elégedettek lehetnénk, de nagyon együtt van a mezőny. Sajnos, még mindig kevés a játékosunk, 39 fős kerettel vágunk neki a bajnokságnak. Ha a többség egészséges marad, akkor elcsíphetünk egy rájátszáshelyet.

A Gorillák menedzsmentje mindig nagy figyelmet fordított a szurkolók maximális kiszolgálására. Mi várja a szurkolókat a 2018-as szezonban?

– Ezúttal is igyekszünk kiszolgálni őket büfével, szakértő kommentátorral, szurkolói bolttal. Ráadásul a meccsek is ingyenesek lesznek. Szeretnénk fiesztahangulatot varázsolni a lelátókra, igazi csalá­di szórakozásként megtartani az amerikaifoci-meccseket. A Digi Sport élő képét a tervek szerint az óriás kijelzőre is kivetítjük, így a lassításokkal kiegészítve igazán profi lesz a mérkőzésélmény.

Kezdés vasárnap délután a korábbi magyar rekordbajnok Győr Sharks ellen. Feltehetően a győzelem a cél a kisalföldi gárdával szemben…

– A győriek azért elég régen voltak rekordbajnokok. Az első két magyar bajnokságot nyerték, azóta egyszer voltak döntőben, többek között jómagam és több más dunaújvárosi játékos „közreműködésével”. Az utóbbi 5–6 évben viszont nem sok sikerben volt részük, és most sem számítanak favoritnak. Tavaly legyőztek minket, mert erőszakosabban játszottak, idén revansot szeretnénk venni, és jól kezdeni az évet kőkemény, látványos játékkal. Bízunk abban, hogy a szurkolók is mellettünk lesznek és hozzásegítenek a győzelemhez.

 

Hat helyett már nyolcan az elitben

Szombaton két mérkőzéssel elrajtol a Fezen HFL, a magyarországi amerikaifutball-bajnokság kiemelt osztályának küzdelemsorozata.

A szezont felvezető sajtótájékoztatón elhangzott, az előző idényhez képest előrelépés, hogy

a korábbi hat helyett idén nyolc együttes indul az első osztályban, amelynek alapszakaszában minden csapat egyszer játszik minden ellenfelével. Ezt követően a négy legjobb folytathatja szereplését a rájátszásban.

Ma Cowbells–Eagles és Enthrones–Wolves találkozót rendeznek, vasárnap pedig a Gorillaz a Sharksszal, a Steelers pedig a Tigersszel találkozik.

A HFL döntőjét, a 13. Hungarian Bowlt július 14-én rendezik.

Forrás: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában