„Totya” nagyon jól érzi magát

2018.02.08. 20:50

A Kohász egykori legendája jelenleg a DPASE utánpótlás csapatainál dolgozik

Nagy terhet raktak a régi Kohász-klasszis Tóth István, azaz ahogyan ismerik, „Totya” vállára az idei labdarúgó Carissa Kupa gálamérkőzésén.

Balogh Tamás

István a Carissa Kupán a Dunaferr öregfiúk csapatát irányította sikerrel Fotó: AG

Az ellenfél a Fradi volt, a saját csapata, a Dunaferr öregfiúk pedig meglehetősen önálló gondolkodású egyéniségekből állt. Mellette még a másik kettő, erre a meccsre delegált edzőtársával, Menyhárt Menyhérttel és Andriska Gáborral is összhangban kellett dolgoznia. A találkozó követelte kihívásnak parádésan megfelelt, hiszen csapata 2–1-re verte a zöld-fehéreket. Egy prózai kihívásnak szintén, hiszen a nagy zaj és a kispad körüli nyüzsgés miatt a folyosóra kellett kihívnunk őt egy rövid beszélgetésre, a magát trénerként bemutató közös kedvencünket.

Nagyon nyugodtan követte a mérkőzést!

– Nem kell a fiúknak sokat mondani, ismerik egymást és ez nagyon fontos dolog. Megmondom őszintén, hogy közülük csak néhánnyal játszottam, ezért mivel eddig nem találkoztunk, személyesen most ismerkedtem meg velük.

István a Carissa Kupán a Dunaferr öregfiúk csapatát irányította sikerrel Fotó: AG

Melyik volt az egykori álomcsapata?

– Ez az 1979–80-as időszak volt, Novák Dezső edző vezetésével. Három nagyon jó kapusunk volt: Németh Gyuri, Holló, Majzinger Sanyi. Közülük mindegy volt, hogy ki védett. Keller, Judik, Tóth, Staller, Bódi, Nagy II, Fajkusz, Bartók, Szepessy, Kuti. Ők voltak azok, akikkel a vidék legjobbja címért harcoltunk. Ebben a Diósgyőr előzött meg bennünket, a hatodikak lettünk. Öröm volt velük a pályára lépni. Tiszteltük, szerettük egymást. Mindenki a maga módján hozzátette a csapatjátékhoz azt, amit kellett. Nagyszerű közösség alakult ki. Remélem, nem hangzik nagyképűen, de abban az időszakban elismert és megbecsült sportoló voltam itt a városunkban. Nem akarok megbántani senkit sem, de már nem az a korszak van, ezért nem lenne lehetséges egy olyan szellemű csapatot összehozni. Ma egészen mások a követelmények, és a képességek arányában túlzottak a pénzek. Ez rossz irányban is erősen hat.

A foci és a pénz?!

– Túlzásnak találom, ha valaki ebben a nálunk lévő rendszerben – persze ezt csak hallomásból tudom – tízmillió forintot tud keresni havonta. Az lenne a reális, ha a teljesítmény arányában kapnák a pénzüket. A régi játékosokkal összevetve, Bartóknak, a csapattársamnak tehetsége és teljesítménye alapján ma az említettnek dupláját kellene keresnie. Mi abban a korban jobban éltünk, mint az átlagember, de közel sem kerestük meg a munkás jövedelmének a tízszeresét. Ez, mondjuk, az aranylabdás Albert Flóri szintje volt, de csak azután, hogy felkerültek az európai labdarúgás főtáblájára.

Mivel tölti az idejét napjainkban?

– Nyugdíjasként élek tíz éve. Mellette a Dunaújváros PASE U6-os és U7-es, valamint az előkészítő korosztályánál edzős-

ködöm, és nagyon jól érzem magam velük. Sosem gondoltam volna, mert egyszer már megpróbáltam a trénerkedést, de akkor nem sikerült, félreálltam. A labdarúgó-pályafutásom befejezése után is kaptam egy ilyen lehetőséget, de csődöt mondtam. Köszöntem a lehetőséget, és abbahagytam, mert nem találtam meg a hangot az akkori ötévesekkel. Ma már más a helyzet. Higgadtabb és türelmesebb lettem. Nagyon jók a visszajelzéseim a munkámmal kapcsolatosan. A kupán megnéztem az U9-esek mérkőzését, akik nálam kezdték ezt a sportágat. Öröm volt látni azt a nagy fejlődést, amin fizikailag és a technikájukat is tekintve átmentek az eltelt időszakban. Megtaláltam a számításomat és örülök ennek a lehetőségnek.

Maradona ellen is játszhatott

Tóth István, aki mindig büszkén vállalja perkátai származását, 1974. augusztus 4-től tíz éven át, 1984. november 14-ig futballozott a klubnál. Ezen időszak alatt a Kohász öt évig szerepelt az élvonalban. Igaz, védő volt, mégis 19 gólt szerzett. Hét évig viselte a csapatkapitányi szalagot. Az Újpest ificsapatában kezdte, 13-14 évesen olyan társakkal, mint Bene, Zámbó, Fazekas, Dunai II vagy Göröcs. 1971-ben Pécsre került, majd Mihály József, Andriska Vilmos és Palicskó Tibor segítségével 1974-ben, 24 évesen jött a Kohászhoz. Edzői voltak többek között Baróti Lajos, Sárosi László, Friedmanszky Zoltán, Magos Ferenc. Egy mérkőzésen szerepelt az Újpesti Dózsa 1971-es csapatában, ezzel magyar bajnoknak vallhatja magát. Olyan szériát produkált az első osztályban, ami a mai napig is egyedülállónak tekinthető, hiszen folyamatosan 197 NB I-es mérkőzést játszott Dunaújvárosban. Abban az időben jól ment számára a játék, így jutott ki a magyar ligaválogatottal Dél-Amerikába, ahol pályára lépett többek között az „isteni” Diego Maradona ellen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában