Amerikai Futball

2018.02.05. 15:18

Ilyen volt a Super Bowl, Dunaújvárosban

Az amerikai futball egy közkedvelt sportág. Az amerikai futball liga (NFL) döntője, azaz a Super Bowl, azonban a világ egyik legnézettebb eseménye. Erre azok is odafigyelnek, akik keveset, vagy egyáltalán nem foglalkoznak a tojáslabdás futballőrülettel.

Morva Dávid

Santa Clara, 2016. február 8. Peyton Manning, a Denver Broncos (j) és Cam Newton, a Carolina Panthers játékosa az Egyesült Államok amerikaifutball-bajnoksága 50. alkalommal megrendezett döntõje, az úgynevezett Super Bowl után a kaliforniai Santa Clarában fekvõ a Levi’s Stadionban 2016. február 7-én. A Denver Broncos 24-10-re legyõzte a Carolina Panthers együttesét, és ezzel története során harmadszor hódította el a bajnokcsapatnak járó Vince Lombardi-trófeát. (MTI/EPA/John G. Mabanglo)

„...Álmaimban Amerika visszainteget...” – énekli Auguszt Bárió, egyik népszerű slágerében. A dal több okból is idevág, hiszen amikor hétfő hajnalban (00:30-kor) megkezdődött az 52. Super Bowl bizonyára sokan az igazak álmát aludták. Emellett a büféárakat böngészve is nagyon csillagászati, és nagyon amerikai volt a felhozatal. Ne legyen kétségünk, aki képes több ezer dollárt kipengetni a belépőért, annak minden bizonnyal meg se kottyan a csaknem háromezer forintos sört kifizetni. A döntő után, a szakértők azt mondják ez a finálé minden idők egyik legjobbja volt, a látványos megoldások, valamint a pontzuhatag miatt. – a döntőt egyébként, a Philadelphia Eagles 41-33-ra megnyerte a New England Patriots ellenében. A nagy eseményről a DAK ACÉL Dunaújváros Gorillaz amerikai futballcsapatának, elnökét -korábbi irányítóját- Bachrathy Kornélt kérdeztük.

Itt a labda, de hol a trükk?

Mint „szakmabeli” nyilván követte, vagy követték a döntő mozzanatait.

- Igazából most a csapattal a közös szurkolást kihagytuk, de amennyire tudom, a csapat többsége -köztük én is- követte az eseményeket. Személyes véleményem a döntőről, hogy frenetikus volt. Ennyi pont, ennyi esemény ritkán van egy NFL mérkőzésen. Az pedig, hogy ez pont a döntőben sikerült, igazán kivételes.

Ilyenkor, milyen „szemüvegen keresztül” követi az eseményeket? Szurkolóként, vagy abszolút elemző módon, figyelve arra, hogy mit lehetne tanulni az elittől?

- Az edzőink minden bizonnyal nem innen merítik az ihletet. Azt azonban nem lehet mondani, hogy ne szivárognának be bizonyos trendek, elemek a játékunkba. Válaszolva a kérdésre, én alapvetően szakmai szemmel nézem. Ehhez azonban idő kell, emlékszem mikor elkezdtem követni ezt a sportágat, csak azt figyeltem akinél a labda van. Minél többet néz amerikai futballt az ember, rájön, hogy a trükk legkevésbé sem ott van ahol a labda.

Bonyolult szabályok, növekvő népszerűség

A játék összetett szabályrendszere ellenére, vagy pont emiatt, manapság ez a sportág egyre népszerűbb és elterjedtebb a világban. Nem kivétel ez alól Magyarország sem, hiszen több liga, és több tucat csapat alakult meg.

- Ezt csak megerősíteni tudom. Amit mi látunk ebből, az a mérkőzéseinken megjelenő tömeg. Elég csak arra gondolni, hogy amíg pár évvel ezelőtt egy stadionos meccsünkre, átlagosan 2-300 néző látogatott ki, addig mára, ez a szám megduplázódott. De volt már olyan is, hogy csaknem 1000 ember látogatott ki egy adott találkozóra. Nyilván a televíziós közvetítések, illetve az a tény, hogy első osztályba jutott a gárda, nagy segítségünkre vannak. Reméljük, hogy ez a folyamat nem fog megállni.

Az amerikai futball szabályrendszere igencsak bonyolult, és összetett. Ha az imént a nézőszám emelkedését említette, kijelenthető, hogy az emberek veszik a fáradtságot, és utánajárnak, bizonyos dolgoknak?

- Ez nem ilyen egyszerű. Azt gondolom van két nagyon alapvető típusa a nézőknek. A közönség egy részébe azok tartoznak akik a játékosok hozzátartozói barátai, és ők azóta is megvannak. A másik részben pedig inkább azok vannak, akik NFL szurkolók, és mivel megtudták azt, hogy a környékben is létezik amerikai futball, így kilátogattak egy-egy mérkőzésre, és itt ragadtak, ez a két folyamat ér össze.

Tervek, kilátások, célok

Jelenleg tart a holt szezon. Hogyan készül a gárda a szezon megmérettetéseire?

- Pillanatnyilag az átigazolási időszakot éljük, illetve a felkészülés is megkezdődött. Amit az érkezőkről tudni kell, hogy három import (külföldi) játékosunk van, de szeretnénk ezt a számot bővíteni. Emellett hazai játékosok is jöttek már. Ami pedig nagy újdonság, hogy a konkrét szekszárdi csapat velünk van, és a mi csapatunk részét képezik. Ugyan idén még szekszárdi színekben indulnak, de az már egy teljesen közös csapat lesz. Ami a leglátványosabb, hogy megnőtt a létszám ezáltal, így sokkal jobban lehet dolgozni az edzéseken is. Ami a tréninget illeti, heti kettővel készülünk, ez a hivatalos, de fontos kihangsúlyozni, hogy a konditermi edzések nem szerepelnek ugyan a programban, de kivétel nélkül mindenkinek dolgoznia kell.

Mit lehet az elvárni a csapattól ebben a szezonban?

- Idén hat csapatosról nyolcra bővült a részt vevők száma. Ez több lehetőséget biztosít számunkra. Nyilván ha az idei évben is csak egyet tudunk nyerni a ránk váró hétből, az elég rosszul hangzik. Mindemellett voltak távozóink, illetve ahogyan korábban mondtam, érkeztek is újak. Mindent összevetve azt gondolom erősebb kerettel vághatunk neki a szezonnak, mint tavaly. Edzői szempontból is fejlődtünk, most már két nagyon jó tréner készíti fel a csapatot, ez is előrelépés. Úgy gondolom nem irreális elvárás az, hogy bejussunk a rájátszásba, érdekes szezon elé nézünk.

A többség követi az amerikai futballt!

Ez derül ki abból a felmérésből amit hirdettünk meg. Ahogyan az ábrán is látható a válaszadók valamivel több mint a fele, pontosan 56% követi az NFL történéseit. Azonban még mindig jelentős azoknak a száma, akiket nem foglalkoztat a „tojáslabda”.

Kiemelt kép:MTI/EPA/John G. Mabanglo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában